Δύο δισ. ευρώ για μεταγραφές!

Δύο δισ. ευρώ για μεταγραφές!

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η διεθνής οικονομική κρίση να έχει περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες των περισσότερων μεσαίων και μικρών ομάδων στην Ευρώπη και να υποχρέωσε πολλούς ποδοσφαιριστές να περικόψουν τις αποδοχές τους, όμως οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης ξόδεψαν και με το παραπάνω στο φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι.

Στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης τα συνολικά έξοδα για μεταγραφές άγγιξαν το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως χάρη στην ανάγκη των νέων ιδιοκτητών της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι να κάνουν επίδειξη δύναμης και να ενισχύσουν με εντυπωσιακό τρόπο το ρόστερ τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των δαπανών των δύο αυτών συλλόγων και μόνο αντιστοιχεί περίπου στο 20% των χρημάτων που έδωσαν συνολικά όλες οι ομάδες σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία φέτος.

Για μία ακόμη φορά τα περισσότερα χρήματα τα ξόδεψαν οι αγγλικές ομάδες, αν και σημειώθηκε μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ επένδυσαν 504 εκατ. ευρώ έως και την 1η Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές, ξεπερνώντας την ισπανική λίγκα, οι ομάδες της οποίας έδωσαν 477 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή τους. Πέρυσι οι Αγγλοι είχαν ξοδέψει περί τα 568 εκατ. ευρώ. Από κοντά και οι ιταλικές ομάδες του Καμπιονάτο, που στο σύνολό τους ξόδεψαν 447 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν οι Γάλλοι με 245 εκατ. ευρώ και οι Γερμανοί με 220 εκατ. ευρώ.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό τού πόσο άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών φέτος το γεγονός ότι μαζί η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα ξόδεψαν ούτε λίγο ούτε πολύ τα τρία τέταρτα όλων των χρημάτων που δαπάνησαν φέτος οι ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν στην Ισπανία.

«Πρωταθλήτρια» του καλοκαιριού αναδείχθηκε με άνεση η Ρεάλ, που ξόδεψε κάτι παραπάνω από 250 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πολλών μεγάλων ονομάτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά, Καρίμ Μπενζεμά και Τσάμπι Αλόνσο. Η επιθυμία του μεγιστάνα των κατασκευών στην Ισπανία Φλορεντίνο Πέρεθ να φέρει ξανά τη Ρεάλ στις επιτυχίες ύστερα από το ιστορικό τρεμπλ της μισητής Μπαρτσελόνα τον έκανε να διαθέσει περίπου οκτώ φορές τα χρήματα που έδωσαν φέτος όλες οι ελληνικές ομάδες (32,5 εκατ. ευρώ). Πάντως, η Ρεάλ αποκόμισε και περίπου 100 εκατ. από πωλήσεις παικτών της.

Δεύτερη στην Ευρώπη στις δαπάνες φέτος ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς οι Αραβες από το Αμπού Ντάμπι πλήρωσαν πάνω από 140 εκατ. ευρώ για παίκτες όπως οι Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, Κάρλος Τέβες και Ρόκε Σάντα Κρους, αλλά λίγοι θεωρούν ότι η Σίτι μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο στην Αγγλία.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα άργησε να μπει στον χορό, αλλά τελικά έκανε μια εντυπωσιακότατη κίνηση με την ανταλλαγή του Σαμουέλ Ετό με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς της Ιντερ, δίνοντας και 75 εκατ. ευρώ για να κλείσει η συμφωνία. Ετσι, ξόδεψε φέτος κάτι παραπάνω από 110 εκατ. ευρώ, κρατώντας ουσιαστικά τον περσινό κορμό της και παράλληλα κερδίζοντας κάποιες από τις εντυπώσεις που είχε αρχικά μονοπωλήσει η Ρεάλ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το ποσό-ρεκόρ των 94 εκατ. ευρώ από τη Ρεάλ για να της παραχωρήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά προτίμησε να κάνει πιο προσεκτικές κινήσεις, με αποκορύφωμα την απόκτηση του Μάικλ Οουεν που ήταν ελεύθερος.

Τέταρτη στην Ευρώπη βρέθηκε η πρωταθλήτρια Ιταλίας Ιντερ, που επένδυσε τα χρήματα από την πώληση του Ιμπραΐμοβιτς σε παίκτες όπως οι Γουέσλι Σνέιντερ και Λούσιο.

Ενισχυμένες από τις μεταγραφές εμφανίζονται και οι Λιόν και Μαρσέιγ στη Γαλλία, που θα προσπαθήσουν να πάρουν τα σκήπτρα από την Μπορντό, ενώ η Μπάγερν έδωσε και πάλι αρκετά χρήματα (σχεδόν 80 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αστέρια σαν τους Αριεν Ρόμπεν και Ιβιτσα Ολιτς.

Τέλος, άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις αυτό το καλοκαίρι ήταν αυτές του Ντιέγκο από τη Βέρντερ στη Γιουβέντους, του Γκλεν Τζόνσον από την Πόρτσμουθ στη Λίβερπουλ και του Γιούρι Ζιρκόφ από την ΤΣΣΚΑ στην Τσέλσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή