Πρώτη αγωνιστική γνωριμία με τους κριτές

Πρώτη αγωνιστική γνωριμία με τους κριτές

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη Μιε, που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Ιαπωνίας, θα αποτελέσει αφετηρία για την ελληνική ρυθμική γυμναστική στον δύσκολο δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου θα πάρουν μέρος οι αθλήτριές μας στο ατομικό και το ανσάμπλ. Τα κορίτσια έφυγαν για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με στόχο να ολοκληρώσουν χωρίς λάθη τα προγράμματά τους αλλά και για να πάρουν το βάπτισμα του πυρός στις μεγάλες διοργανώσεις.

Στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας θα διεξαχθούν αγώνες στο ατομικό και το ομαδικό (ανσάμπλ). Στο ατομικό, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Ιωάννα Τάχα και Κατερίνα Γιακουμέλου. Οι γυμνάστριες θα αγωνιστούν με στόχο να δώσουν αρκετούς βαθμούς ώστε να πάρει η χώρα μας μια καλή θέση στη γενική κατάταξη. Σε προσωπικό επίπεδο θα διεκδικήσουν την είσοδο στις 24 καλύτερες του κόσμου. Η αποστολή δεν θα είναι εύκολη. Εμπειρία από αντίστοιχη διοργάνωση έχει μόνο η Ευαγγελία Γκουντρουμπή, η οποία είχε αγωνιστεί το 2007, στην Πάτρα. Τα άλλα κορίτσια μετέβησαν στην Ιαπωνία με εφόδια συμμετοχές από μίτινγκ. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσουμε στη Μιχαέλα Μεταλλίδου. Η, μόλις, 16 ετών πρωταθλήτρια θεωρείται ως ένα από τα ταλέντα της ευρωπαϊκής ρυθμικής γυμναστικής. Μένει να το επιβεβαιώσει. «Οι αθλήτριες ταξίδεψαν στην Ιαπωνία σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

Εχουν δουλέψει σωστά και ελπίζουμε για το καλύτερο. Η Μεταλλίδου θα προσπαθήσει να μπει στην εικοσιτετράδα ώστε να τη μάθουν οι κριτές και να την προσέχουν στις επόμενες διοργανώσεις. Είναι μόλις 16 ετών και εάν το καταφέρει θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για το όνομά της. Στο ομαδικό του ατομικού φιλοδοξία μας είναι μια θέση μέσα στις 12 καλύτερες ομάδες. Για να το καταφέρουμε πρέπει τα κορίτσια να αγωνιστούν χωρίς λάθη. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί πρόκειται για νεανική ομάδα», δήλωσε στην «Κ» η προπονήτρια των Μεταλλίδου και Γκουντρουμπή, Κυβέλη Χατζηβασιλειάδου. Οι γυμνάστριες του ατομικού θα αγωνιστούν σε σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα και κορδέλα.

Με βαριά κληρονομιά μετέβησαν στην Ιαπωνία οι αθλήτριες του ανσάμπλ. Το ομαδικό της ρυθμικής γυμναστικής έχει χαρίσει στη χώρα μας ένα χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο και πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι λιλιπούτειες δεσποινίδες έχουν στην πλάτη τους ένα βαρύ φορτίο, καθώς φιλοδοξία των ανθρώπων της γυμναστικής είναι μέσα από αυτά τα κορίτσια να δημιουργηθεί η ομάδα που θα ανέβει στο ολυμπιακό βάθρο του Λονδίνου. Θα αγωνιστούν οι Βάλια Μανιού, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Αφροδίτη Γεωργοβασίλη, Τάνια Παπαϊωάννου, Μαίρη Σπανουδάκη και Δέσποινα Τζίμπουλα.

Η εμπειρότερη και μεγαλύτερη αθλήτρια είναι η Βάλια Μανιού, η οποία έχει γεννηθεί το 1992. Προπονήτριά τους είναι η Βουλγάρα, Καμέλια Ντουνάβσκα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη 39χρονη, παλιά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το νεαρό της ηλικίας της βοήθησε για να αναπτυχθεί μια άριστη επικοινωνία με τις αθλήτριές της και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτή που θα οδηγήσει την ομάδα μέχρι το 2012. Τα κορίτσια του ανσάμπλ θα αγωνιστούν στα πέντε στεφάνια και στις τρεις κορδέλες – δύο σχοινάκια. Οι αγώνες του ανσάμπλ θα πραγματοποιηθούν κατά το τελευταίο διήμερο της διοργάνωσης (12-13/9). Ετσι, οι γυμνάστριές μας δεν θα μεταβούν κατευθείαν στη Μιε. Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια τελευταία προετοιμασία, για μια εβδομάδα, στην ιαπωνική πόλη Γιαμαγκάτα.

Φιλοσοφία της ομοσπονδίας είναι να συνηθίσουν τα κορίτσια το κλίμα αλλά και να είναι ξεκούραστα πριν από τη μεγάλη δοκιμασία. «Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια διοργάνωση του νέου ολυμπιακού κύκλου. Αυτή τη φορά θα έχουμε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί το φετινό να μη μετράει από βαθμολογικής πλευράς όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα νέα κορίτσια θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη αγωνιστική γνωριμία με τους κριτές. Σε ό,τι αφορά το ανσάμπλ η ομάδα έχει πολύ καλή διάθεση και βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι πηγαίνουμε στην Ιαπωνία χωρίς σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Η μία εβδομάδα που θα κάνουν προετοιμασία τα κορίτσια στην Ιαπωνία θα τα βοηθήσουν για να εξοικειωθούν», μας είπε η τεχνική διευθύντρια της ΕΓΟ, Ελένη Πολυχρονίδου, ενώ η αρχηγός αποστολής Μαρία Παπαδοπούλου πρόσθεσε: «Τα κορίτσια προετοιμάστηκαν πολύ σκληρά και είναι χαρούμενα που τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση».

Στη ρυθμική γυμναστική μεγάλο ρόλο παίζουν οι κριτές. Τα κορίτσια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο ταπί αλλά οι… αρχόντισσες της εξέδρας, κάποιες φορές, έχουν αδικήσει κορυφαίες αθλήτριες. Η μεγαλύτερη συμμαχία θεωρείται αυτή των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι κριτές που προέρχονται από αυτές τις χώρες στηρίζουν τις γυμνάστριές τους και πολλές φορές οι Ρωσίδες έχουν διακριθεί σε βάρος καλύτερων αθλητριών. Ετσι, το παγκόσμιο της Ιαπωνίας θα αποτελέσει σπουδαία ευκαιρία για να γίνουν γνωστές οι νέες κοπέλες μας στις κριτές. «Πρόκειται για μια νέα ομάδα που θα κορυφώσει τις επιδόσεις της στα επόμενα παγκόσμια. Δεν περιμένουμε τη μεγάλη έκπληξη. Θέλουμε να γίνει η αρχή και τα κορίτσια θα έχουν ανοδική πορεία», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Θανάσης Βασιλειάδης. Στο 29ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής έχουν δηλώσει συμμετοχή 144 αθλήτριες του ατομικού και 23 ομάδες ανσάμπλ.

Στόχος των κοριτσιών μας είναι μια θέση στην οκτάδα

Το 1991, όταν, ο Γιάννης Πάριος αναρωτιόταν τραγουδώντας «ποιος να συγκριθεί μαζί σου» δεν είχε γεννηθεί κανένα από τα κορίτσια που απαρτίζουν τη σημερινή ομάδα ρυθμικής γυμναστικής. Πρόκειται για γυμνάστριες από 16 έως 17 ετών, οι οποίες προετοιμάζονται για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ομως, παρά τη μικρή τους ηλικία δεν ταξίδεψαν στην Ιαπωνία χωρίς στόχους. Σίγουρα αυτό που χρειάζονται είναι οι εμπειρίες αλλά καμιά από τις λιλιπούτειες αθλήτριες δεν δέχεται να πάρει μέρος στους αγώνες μόνο για αυτό. «Θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες σε ηλικία και εμπειρότερες. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δουλέψει, κάναμε πολύ προπόνηση και είμαστε έτοιμες. Θέλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση των θετικών εμφανίσεων που έχει το ελληνικό ανσάμπλ. Βασικός μας στόχος είναι μια θέση στην οκτάδα. Θα μπούμε στο ταπί, θα χορέψουμε, θα κοιτάξουμε να ευχαριστηθούμε τον αγώνα και να ξεσηκώσουμε τους θεατές», υποστηρίζουν οι αθλήτριες του ανσάμπλ. Ανάλογοι είναι και οι στόχοι των κοριτσιών στα ατομικά προγράμματα, που ως ομάδα θα διεκδικήσουν μια θέση στη δωδεκάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή