ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός υπήρχε πιθανότητα να δώσει το ματς με τη Γαλατασαράι κεκλεισμένων των θυρών. Αν γλίτωσε προσωρινά τη βαριά και δυσφημιστική για το σύλλογο τιμωρία είναι γιατί η αρμόδια επιτροπή δεν συνεδρίασε. Με αναστολή έχει τιμωρηθεί και ο Ολυμπιακός από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία: αν σε κάποιον από τους επόμενους αγώνες του στο Τσάμπιονς λιγκ γίνουν φασαρίες θα παίξει κι αυτός χωρίς θεατές στη συνέχεια. Κάποτε λεγόταν ότι επειδή η ΟΥΕΦΑ δεν αστειεύεται, οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά παιχνίδια έχουν υποδειγματική συμπεριφορά ενώ στα ματς εντός Ελλάδος κάνουν επεισόδια γιατί δεν λειτουργούν οι νόμοι. Τώρα αποδεικνύεται ότι παρά τις αυστηρές ποινές κανείς δε βάζει μυαλό. Η αίσθηση της έλλειψης νόμου που επικρατεί στα γήπεδα επιτρέπει επεισόδια παντού και οπουδήποτε.

Αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα σε αυτή τη δραματική ιστορία: το Κράτος ηττήθηκε και παραιτήθηκε. Με την κατάργηση του νόμου του Γιώργου Ορφανού οι χούλιγκαν κινδυνεύουν να πληγωθούν από τα πολλά χάδια: οι τιμωρίες τους έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ακόμα και η προφυλάκιση έχει καταργηθεί. Οι ΠΑΕ από την άλλη εξακολουθούν να δέχονται αδιαμαρτύρητα του κόσμου τα πρόστιμα χωρίς ποτέ ο αθλητικός δικαστής να μπαίνει να εξετάσει την ουσία του θέματος: όλες δέχονται ασυζητητί την ενοχή τους γιατί γνωρίζουν ότι κανένα Κράτος δεν δύναται να τους προστατεύσει έτσι και έρχονταν σε αντιπαράθεση με τους οργανωμένους τους.

Εβλεπα τις προάλλες τον τύπο που εισέβαλε στο Καυταντζόγλειο για να απειλήσει τον Σηφάκη. Προκύπτει από κάπου ότι τον έβαλε να το κάνει ο Ηρακλής; Δεν το νομίζω. Εχει δώσει η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης εντολή στην εταιρεία σεκιούριτι να επιτρέπει στους χούλιγκαν να εισβάλουν στο γήπεδο; Δεν το πιστεύω. Προκύπτει από κάπου ότι ο Αντώνης Ρέμος χρηματοδοτεί οργανωμένους, τους χρησιμοποιεί σαν ένα είδος προσωπικού στρατού και τους ζητά να μετατρέψουν το γήπεδο σε κολαστήριο; Δεν το ισχυρίστηκαν ούτε καν οι άνθρωποι του Αρη που ήθελαν να κερδίσουν το ματς στα χαρτιά. Εχει την ευθύνη της έλλειψης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων η ΠΑΕ Ηρακλής; Οχι – δυστυχώς το Καυταντζόγλειο ανήκει στη ΓΓΑ και μόνο αυτή μπορεί να βάλει κάγκελα παντού. Το χει ζητήσει η ΠΑΕ; Πολλές φορές όπως μάθαμε. Ποια μπορεί να είναι η ευθύνη της ΠΑΕ; Διάβασα ότι ο Ρέμος έχει συχνές συναντήσεις με τους οργανωμένους και επιδιώκει μια καλή συνεργασία μαζί τους: για την ακρίβεια τους εκλιπαρεί να σεβαστούν την ομάδα. Είναι αυτό ευθύνη; Μπορεί και ναι. Αλλά αν από την ΠΑΕ τους κήρυτταν τον πόλεμο και δεν τους έδιναν εισιτήρια, έτσι κι αυτοί έκαναν φασαρίες σε ένα άλλο γήπεδο στο όνομα του Ηρακλή, πάλι θα την πλήρωνε η ομάδα! Τι σημαίνει άλλωστε «κηρύττω τον πόλεμο στον κόσμο»; Δεν θέλω να πιστεύω ότι η λύση για το πρόβλημα της βίας είναι να προσληφθούν από τις ΠΑΕ μπράβοι και πιστολάδες για να βάλλουν τάξη στις εξέδρες: αλίμονό μας!

Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ερωτηθεί αν καταδικάζει τη συμπεριφορά της βελγικής αστυνομίας. «Δεν θα καταδικάσουμε το Βέλγιο γιατί δεν θέλει να έχει ένα αστυνομικό Κράτος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε το δικό μας πρόβλημα», είπε πολύ σοφά η Σιδηρά Κυρία. Εδώ είμαστε έτοιμοι να καταδικάσουμε μια ΠΑΕ γιατί παραχαϊδεύει τους οπαδούς της ενώ την ίδια στιγμή ξεχνάμε ότι οι λειτουργοί του Κράτους έχουν παραιτηθεί από την υποχρέωση να λύσουν το πρόβλημα! Στην Αγγλία υπήρξαν αστυνομικές διευθύνσεις που ασχολήθηκαν, αρμόδιες υπηρεσίες που δούλεψαν κατά του χουλιγκανισμού σχεδόν αποκλειστικά, ειδικοί που πρώτα πρώτα χαρτογράφησαν το φαινόμενο. Εδώ οι χούλιγκαν τα σπάνε, οι ΠΑΕ πληρώνουν, το Κράτος σφυράει κλέφτικα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή