Η απομυθοποίηση του Μαραντόνα

Η απομυθοποίηση του Μαραντόνα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από «χρυσό παιδί», έγινε αποδιοπομπαίος τράγος. Από θεός, που έβαζε και το χέρι του όταν χρειαζόταν, έγινε στόχος ειρωνειών. Κι από προπονητής που θα οδηγούσε ξανά την Αργεντινή στη δόξα, τεχνικός που κινδυνεύει να χρεωθεί τον πρώτο αποκλεισμό από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που ανέλαβε προ ολίγων μηνών την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αργεντινής με την άνεση των καλών εμφανίσεων στο πρώτο μισό των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βλέπει τώρα με συντριβή το φάσμα ενός απολύτως απροσδόκητου αποκλεισμού να εμφανίζεται μπροστά του σαν τη Θεία Νέμεση για όλα όσα του καταμαρτυρούν στα σχεδόν 49 χρόνια της ζωής του οι άσπονδοι φίλοι του.

Αν και πολλοί ξαφνιάστηκαν αρχικά με την επιλογή της αργεντίνικης ομοσπονδίας να προσλάβει έναν πρώην παίκτη χωρίς προπονητική πείρα, έστω και με το όνομα και τις δάφνες του Μαραντόνα, ως τεχνικό της Εθνικής ομάδας, κανείς δεν περίμενε αυτή την κατάντια: από τον Απρίλιο και μετά, η Αργεντινή έχει «γράψει» τέσσερις ήττες σε πέντε αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των ντροπιαστικών για την ομάδα του Μαραντόνα 6-1 από τη Βολιβία στη Λα Πας και 3-1 από τη Βραζιλία εντός έδρας, στο Ροσάριο πριν από μια εβδομάδα.

Η Αργεντινή βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, ενώ απευθείας στα τελικά της Νότιας Αφρικής προκρίνονται οι πρώτοι τέσσερις και ο πέμπτος δίνει μπαράζ με μια ομάδα από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Ενα βαθμό πίσω από την Αργεντινή βρίσκεται η Ουρουγουάη, που περιμένει σε ένα μήνα την ομάδα του Μαραντόνα στην τελευταία αγωνιστική στην έδρα της για να της αρπάξει την πρόκριση.

Δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι οι επιλογές του τόσο σε παίκτες όσο και σε τακτική είναι παράδοξες. Ο καβγάς του με τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, η αλλόκοτη σύνθεση της ομάδας με παίκτες που δεν θα είχαν αλλιώς θέση στην αποστολή, η άναρχη επιθετική τακτική του και η έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα, ακόμη και σε στημένες φάσεις, είναι οι βασικές αιτιάσεις σε βάρος του πάλαι ποτέ «πίμπε ντ’ όρο».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρόσκλησης δύο βετεράνων παικτών της ομάδας που ο Μαραντόνα λατρεύει, της Μπόκα Τζούνιορς. Ο 35χρονος επιθετικός Μαρτίν Παλέρμο επέστρεψε στην Εθνική ύστερα από 10 χρόνια, ενώ ο 36χρονος αμυντικός Ρολάντο Σκιάβι δεν πίστευε ότι είχε κληθεί για το πρώτο διεθνές ματς της καριέρας του και τηλεφώνησε στον Μαραντόνα για να ρωτήσει εάν επρόκειτο για φάρσα. Την ίδια ώρα, στην Αργεντινή, διερωτώνται γιατί δεν παίζουν στην Εθνική παίκτες που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους, όπως ο Λισάνδρο Λόπες, ο Εστέμπαν Καμπιάσο και ο Βάλτερ Σάμουελ.

Οι εναπομείναντες αγώνες για την Αργεντινή είναι εντός έδρας, με ουραγό της βαθμολογίας το Περού στις 10 Οκτωβρίου και εκτός έδρας, με την παραδοσιακή αντίπαλο Ουρουγουάη στις 13 Οκτωβρίου στο Μοντεβιδέο, ένας αγώνας αποφασιστικής σημασίας, αφού είναι πιθανό εκεί να κριθεί το τελευταίο εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Ισχυρά «πυρά» από τον Τύπο

Ξέσπασε ο Τύπος στην Αργεντινή κατά του Ντιέγκο Μαραντόνα για τις αλλεπάλληλες ήττες της Αργεντινής, που την έχουν φέρει στα πρόθυρα του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Κάποτε ο «Ντιεγκίτο» ήταν για τους Αργεντινούς κάτι σαν την ιερή αγελάδα των Ινδών: ό,τι κι έκανε ήταν καλώς καμωμένο, ακόμη κι όταν έπαιρνε ναρκωτικά ή απειλούσε δημοσιογράφους με όπλα.

Τώρα, όμως, που παίζει με την τύχη της «αλμπισελέστε», τα πράγματα άλλαξαν: «Αυτός ο Μαραντόνα έδειξε με δραματικό τρόπο ότι δεν έχει γεννηθεί για να είναι προπονητής, ότι η δοξασμένη του εικόνα ήταν χρήσιμη στην αρχή, αλλά όχι πια», έγραψε η εφημερίδα «Διάριο Ποπουλάρ», για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Εχουμε κολλήσει μέσα στην κόλαση!».

Ομοίως και η αθλητική εφημερίδα «Ολέ» είχε προχτές τη φωτογραφία του Μαραντόνα με τίτλο «Δεν πάμε πουθενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή