Το θεώρημα της πεταλούδας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα, οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο (οπαδοί, παράγοντες, δημοσιογράφοι κ. ά.) ενδόμυχα λατρεύουν τα λάθη των διαιτητών: ζουν γι’ αυτά. Κάποιοι βρίσκουν σε αυτά βολικότατες δικαιολογίες, κάποιοι λόγους για να παθιαστούν ή να παθιάσουν, κάποιοι θεωρούν ότι όποιος ευνοείται είναι και δυνατότερος και βλέπουν κυνικά στα λάθη των διαιτητών αποδείξεις υπεροχής. Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν είναι παρά μια σειρά από αγώνες που λήγουν στο γκολ: τα μεγάλα ματς τελειώνουν συνήθως ή ισόπαλα ή 1-0 ή 2-1. Από τη στιγμή που το θέαμα απουσιάζει, τα διαιτητικά λάθη προσφέρονται για συζήτηση, δημιουργούν ένα αρρωστημένο σχεδόν ενδιαφέρον: πιστεύω ότι στην Ελλάδα, αν έλεγες σε κάποιον ότι η ομάδα του θα κερδίσει σίγουρα χάρη σε ένα λάθος του διαιτητή, αυτός θα έψαχνε εισιτήριο για να πάει στο γήπεδο, να το δει και να το απολαύσει.

Φυλακισμένο μέσα στο θερμοκήπιο της διαφθοράς του, το ελληνικό ποδόσφαιρο αργοπεθαίνει καθώς αυτοί που έχουν τις τύχες του αδυνατούν να δουν το δικό τους συμφέρον, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναβάθμιση του προϊόντος. Χθες, η διοίκηση της ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση εναντίον του διαιτητή του ντέρμπι που έπαιξε με τον Ολυμπιακό. Στην ανακοίνωση, η διοίκηση της Ενωσης προειδοποιεί τους αρμόδιους «να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, πριν να είναι αργά» και τους απειλεί πως, «αν δεν το πράξουν, θα το πράξει η ΑΕΚ με όλα τα μέσα που διαθέτει»! Η προειδοποίηση και η απειλή αγγίζουν τα όρια του γκροτέσκου. Ο εν λόγω κατηγορούμενος διαιτητής κ. Δαλούκας σαφώς και αδίκησε την ΑΕΚ, όμως η λεπτομέρεια που στην Ενωση ξέχασαν είναι ότι ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Νίκος Θανόπουλος, είναι πρόεδρος της Σούπερ λίγκας, που διοργανώνει το πρωτάθλημα, και αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ, που εποπτεύει τους διαιτητές: ελάχιστοι είναι αρμοδιότεροι του ιδίου για τα όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημα! Παίρνοντας το πράγμα τοις μετρητοίς ο κ. Θανόπουλος, θα πρέπει να είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό!

Σας προκαλεί εντύπωση; Κακώς. Από το να αναλαμβάνεις τις όποιες ευθύνες σού αναλογούν, είναι προτιμότερο να φωνάζεις, να καταγγέλλεις και να τσιρίζεις, ελπίζοντας ότι στο επόμενο ματς θα πάρεις κάνα σφύριγμα. Την τακτική αυτή την ξέρουν άλλωστε όλοι καλά. Τα σφυρίγματα του Δαλούκα στο ντέρμπι δεν ήταν άσχετα με τη φασαρία που ο Ολυμπιακός προκάλεσε για τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Αρη στο παιχνίδι των Σαλονικιών με τον ΠΑΟ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν το θεώρημα της πεταλούδας, με το οποίο ερμηνεύεται η θεωρία του χάους. Ενα λάθος κάπου προκαλεί ένα άλλο κάποιες μέρες αργότερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή