Ντιέγκο Μαραντόνα: θεός ή δαίμονας;

Ντιέγκο Μαραντόνα: θεός ή δαίμονας;

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη παρουσιάζεται σε αθηναϊκή αίθουσα η νέα ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα με τίτλο «Μαραντόνα». Αν όμως ο Σέρβος σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε περιλάβει στο ντοκιμαντέρ του και τα πλέον πρόσφατα επεισόδια της ζωής του σημερινού τεχνικού της Εθνικής Αργεντινής, ο τίτλος θα έπρεπε να είναι: «Και ο θεός τρελάθηκε».

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του «πίμπε ντε όρο» ανέκαθεν δίχαζε τον κόσμο του ποδοσφαίρου με τις μαγευτικές του ενέργειες ως ποδοσφαιριστής από τη μία και την έκλυτη ζωή του από την άλλη. Ομως από τότε που ανέλαβε τα ηνία της «Σελεσιόν», κατάφερε να διχάσει ακόμη και τη χώρα που τον λάτρεψε σαν θεό, την Αργεντινή.

Σαν να μην είχε αρκετά δραματικά επεισόδια η ζωή του «Ντιεγκίτο», που γιορτάζει την ερχόμενη Παρασκευή τα 49α γενέθλιά του, η πρόκριση μόλις την τελευταία αγωνιστική της Αργεντινής στην έδρα της μισητής Ουρουγουάης, ύστερα κι από ένα δραματικό παιχνίδι εντός έδρας με το Περού, αλλά και το απίστευτο ξέσπασμα με χυδαίες εκφράσεις και χειρονομίες του ιδίου του Μαραντόνα, έγραψαν ιστορία. Κάποιοι αναρωτήθηκαν εάν ο «θεός» του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ξανακύλησε στην κοκαΐνη…

Η κακή πορεία από την περασμένη άνοιξη της πλημμυρισμένης με αστέρια ομάδας έχει κάνει τους μισούς Αργεντίνους να θέλουν να φύγει ο Μαραντόνα από τον πάγκο και τους άλλους μισούς να ονειρεύονται νέες εποποιίες στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να βρίσκεται στον πάγκο των «αλμπισελέστε» ο «Ντιεγκίτο», καθώς, όπως ανακοίνωσε η FIFA, η παγκόσμια ομοσπονδία έχει ανοίξει έρευνα σχετικά με το χυδαίο παραλήρημά του κατά δημοσιογράφων και άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, η πιθανή κατηγορία που θα του απευθύνουν επισύρει ποινή αποκλεισμού πέντε αγωνιστικών και πρόστιμο 20.000 με 30.000 ελβετικών φράγκων. Στην Αργεντινή, ο Τύπος λέει ότι η ποινή θα είναι εφέσιμη, αλλά δύσκολα θα είναι παρών στον πάγκο ο Μαραντόνα για τη φάση των ομίλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με τον Μαραντόνα είτε να καθοδηγεί μια προβληματική ομάδα είτε να κοουτσάρει από την εξέδρα, η Αργεντινή ίσως να μην είναι και ο χειρότερος δυνατός αντίπαλος για την Ελλάδα στα τελικά της Νότιας Αφρικής, εφόσον η Εθνική μας ομάδα είναι τελικά στην κλήρωση της 4ης Δεκεμβρίου.

Αλλωστε κάτι χρωστά στον Μαραντόνα η Ελλάδα από εκείνο το 0-4 στις ΗΠΑ, στο Μουντιάλ του 1994, όταν στον προτελευταίο του αγώνα με την Εθνική Αργεντινής αγωνίστηκε έχοντας πάρει εφεδρίνη κι έκανε τα κόλπα του μπροστά στον φακό της τηλεοπτικής κάμερας.

Διχασμένοι οι ποδοσφαιριστές, οι φίλαθλοι και ο Τύπος στην Αργεντινή

Αλλοπρόσαλλη είναι η εικόνα της εθνικής Αργεντινής κατά τους τελευταίους μήνες με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον πάγκο, καθώς πέρα από τις τέσσερις ήττες σε πέντε επίσημους αγώνες από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, η ομάδα μοιάζει να αγωνίζεται εντελώς άναρχα, βασιζόμενη αποκλειστικά στο ταλέντο και τις προσωπικές εμπνεύσεις των αστεριών της. Οι πειραματισμοί του εκλέκτορα της «Σελεσιόν», πέρα από την κόντρα με τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε και τον αποκλεισμό του, οδήγησαν στο χωρίς προηγούμενο νούμερο των 80 περίπου παικτών που φόρεσαν τους τελευταίους μήνες τη γαλανόλευκη φανέλα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και παίκτες που ξαφνικά, στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους, είτε έκαναν το ντεμπούτο τους στην εθνική (Ρολάνδο Σκιάβι), είτε επέστρεψαν μετά από μια δεκαετία (Μαρτίν Παλέρμο).

Εξίσου διχασμένοι με τους ποδοσφαιρόφιλους της Αργεντινής φαίνεται να είναι και οι ίδιοι οι παίκτες της εθνικής Αργεντινής, με την απόδοση κάποιων από αυτούς να είναι περιέργως κακή στα παιχνίδια των προκριματικών. Ενώ πολλοί επικρίνουν τον Μαραντόνα για τις κακές εμφανίσεις πολλών από τα αστέρια της ομάδας, με πρώτο τον Λιονέλ Μέσι, παραμένει άγνωστο κατά πόσο αυτό οφείλεται στην κακή προετοιμασία (ποδοσφαιρικά και ψυχολογικά) από τον προπονητή, είτε σε άρνηση των ίδιων των παικτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή