ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διεθνής Τύπος αυτή την εβδομάδα ασχολήθηκε πολύ με τον Ρότζερ Φέντερερ, αδυνατώντας να βρει λόγια να περιγράψει το μεγαλείο του. H απόλυτη επικράτηση του καταπληκτικού Ελβετού στο πρώτο μεγάλο τουρνουά τένις της χρονιάς, στο ΟΡΕΝ της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε την αίσθηση ότι είναι ανίκητος: πρόκειται προφανώς για τον μεγαλύτερο παίκτη στην ιστορία του τένις. Στην Αυστραλία ο Φέντερερ εμφανίστηκε έχοντας κάνει τη μικρότερη προετοιμασία από οποιαδήποτε άλλη σεζόν αλλά η αθλητική του φρεσκάδα ήταν κάτι παραπάνω από πρέπουσα. Την ώρα που οι θεωρητικά μεγάλοι του αντίπαλοι έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο εξουθενωμένοι από τραυματισμούς (ο Τζόκοβιτς και κυρίως ο Ναδάλ καιρό τώρα έχουν προβλήματα στα εγχειρισμένα τους γόνατα και δεν τελειώνουν τουρνουά του γκραν σλαμ…) ο Φέντερερ μετέτρεψε το τουρνουά σε περίπατο.

Ο Ελβετός έχασε στον δρόμο για τον τελικό μόλις δύο σετ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει πιεστεί ιδιαίτερα εκτός από το ματς του προημιτελικού με τον Νταβιντένκο που για περίπου ενάμιση σετ τον δυσκόλεψε. Ο νεαρός Ρώσος έκανε ένα καταπληκτικό ματς, έκανε πολλούς πόντους στο φιλέ, πέρασε άσους, έβγαλε φοβερές άμυνες, έσπασε το σερβίς του Ελβετού δύο φορές στο πρώτο σετ (6-2) και μια στην αρχή του δεύτερου (3-1). Οταν όμως άρχισε στους θεατές να δημιουργείται η εντύπωση ότι ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν κάτι ιστορικό, δηλαδή την αποκαθήλωση του νούμερο ένα παίκτη του κόσμου και του μόνου που μετράει πάνω από είκοσι συνεχόμενες παρουσίες σε ημιτελικά Γκραν Σλαμ, ο Ελβετός γύρισε το ματς αφήνοντας τον Ρώσο χωρίς ελπίδα. Το πλήθος, γαλαντόμο πάντοτε με τα αουτσάιντερ, στους λίγους πόντους που με δυσκολία κέρδιζε ο Νταβιντένκο, επευφημούσε όχι από θαυμασμό, αλλά για να του δώσει κουράγιο να αντέξει και να συνεχίσει να προσπαθεί. Μάταια όμως. Με τον Φέντερερ αντίπαλο δεν γλιτώνει κανείς.

Στον τελικό ο Ελβετός κέρδισε ακόμα πιο εύκολα. Ο αντίπαλός του, ο πανύψηλος Σκωτσέζος Αντι Μάρεϊ προβλήθηκε από τους Αγγλους ως ο πιθανός διάδοχός του. Ο Μάρεϊ έχει προσόντα, τεχνική και δύναμη αλλά δεν έχει τσαγανό. Εδώ και καιρό προβάλλεται ως η μεγάλη ελπίδα των Βρετανών για να δουν ένα παίκτη στο νούμερο ένα του κόσμου για πρώτη φορά από τον καιρό του Τιμ Χάμπτον.

Ο Σκωτσέζος είχε αντιμετωπίσει τον Ελβετό και στο το U.S. Open: και εκεί όπως και στην Αυστραλία ο Ρότζερ έκανε περίπατο. Στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του τελικού που εθιμοτυπικά προηγείται, ο Φέντερερ αστειεύτηκε λέγοντας ότι την πίεση για νίκη θα τη νιώθει ο Μάρεϊ, γιατί όλοι οι Βρετανοί περιμένουν απ’ αυτόν να κερδίσει μιας και κανένας από το νησί δεν έχει κατακτήσει τουρνουά του Γκραν Σλαμ εδώ και 150.000 χρόνια!

Ο αγγλικός Τύπος τον απειλούσε ότι μετά τον τελικό θα ζητήσει συγγνώμη για την υπεροψία του και πρόβλεπε ότι στον τελικό θα μιλήσει η πληγωμένη «βρετανική υπερηφάνεια» του Μάρεϊ. Δεν ξέρω αν ο Μάρεϊ ονειρεύονταν να πάει το τρόπαιο στη βασίλισσά του: αυτό που ξέρω είναι ότι στον τελικό δεν είδε το μπαλάκι, σκορπώντας θλίψη και στους απανταχού φίλους του τένις!

Το τένις ζει κάτι καταπληκτικό. Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών, αλλά οι συνεχείς νίκες του στερούν από τα μεγάλα τουρνουά κάθε ενδιαφέρουν: όλοι ξέρουν πως αυτός ο αψεγάδιαστος παίκτης θα είναι ο τελικός νικητής παντού και πάντα. Οσο κι αν ακούγεται οξύμωρο ίσως για το καλό του σπορ θα ‘πρεπε ν’ αρχίσει να σκέφτεται να αποσυρθεί. Ελλείψει αντιπάλου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή