Η ιστορική 17η Ιουνίου μέσα από τα μάτια της ελληνικής εξέδρας

Η ιστορική 17η Ιουνίου μέσα από τα μάτια της ελληνικής εξέδρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστολή Γιωργος Γεωργακοπουλος

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. «Θα έχω να το διηγούμαι με υπερηφάνεια και στα εγγόνια μου, ότι ήμουν κι εγώ εκεί όταν η Ελλάδα έκανε την πρώτη νίκη στην ιστορία της στο Μουντιάλ».

Τα λόγια του Τάκη από την Αθήνα, ενός από τους 200 Ελληνες που χάρη στα τυχερά δελτία του Πάμε Στοίχημα τον Μάιο βρέθηκαν στη Νότια Αφρική για τον αγώνα της Εθνικής με τη Νιγηρία, απηχούν το συναίσθημα των περισσοτέρων που έζησαν αυτή τη σπουδαία ακόμη και για τους μη μυημένους εμπειρία την περασμένη εβδομάδα.

Σε καθέναν από τους τρεις αγώνες της ομάδας του Οτο Ρεχάγκελ στα τελικά του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκονταν από 200 περίπου Ελληνες από όλη την Ελλάδα που η τύχη τους χάρισε ένα από τα χρυσά δελτία του Πάμε Στοίχημα. Αυτά έστελναν τον κάτοχό τους δωρεάν για λίγες μέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε έναν από τους αγώνες της Εθνικής.

Ωστόσο, οι 200 που πήραν θέση στην ελληνική εξέδρα στο Μπλουμφοντέιν την προηγούμενη Πέμπτη, 17 Ιουνίου, ήταν οι τυχερότεροι των τυχερών, καθώς ευτύχησαν όχι μόνο να βρεθούν με έξοδα του ΟΠΑΠ (αεροπορικό ταξίδι, διαμονή με πρωινό, εισιτήρια αγώνα κ.λπ.) για τρία εικοσιτετράωρα στη διοργανώτρια χώρα του μεγάλου φεστιβάλ ποδοσφαίρου, αλλά και να ζήσουν από κοντά την ιστορική πρώτη νίκη της Ελλάδας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό το 2-1 επί της Νιγηρίας, τα πρώτα γκολ, οι πρώτοι βαθμοί θα γραφτούν για πάντα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μοιάζει με παραμύθι (σαν αυτά που όντως διηγούνται οι παππούδες στα εγγόνια τους), όμως τα χρυσά αυτά δελτία έφεραν τους τυχερούς στην Επαρχία Χρυσού ή «Γκάουτενγκ», όπου πριν από περίπου 125 χρόνια οι Ευρωπαίοι χρυσοθήρες ίδρυσαν το Γιοχάνεσμπουργκ. Και οι τυχεροί αυτοί Ελληνες είδαν από κοντά τη χρυσή νίκη της Εθνικής που βγάζει οριστικά τη χώρα από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που συμμετείχαν σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν πήραν ποτέ ούτε έναν βαθμό (πόσω μάλλον να μην έχουν πετύχει ούτε γκολ).

Η ήττα από τη Νότια Κορέα δεν επέτρεπε και πολλή αισιοδοξία στους Ελληνες φιλάθλους όταν κατευθύνονταν στη Νότια Αφρική. Ολη η κουβέντα γινόταν για τον κ. Ρεχάγκελ, τις «εμμονές» του και πότε θα φύγει, αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι ο διάδοχός του: Μεταξύ των ονομάτων κυριάρχησαν αυτά του προπονητή της Τουρκίας, Ολλανδού Γκους Χίντινκ, και του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ, Πορτογάλου Φερνάντο Σάντος.

Ομως όταν έφτασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μπλουμφοντέιν ο ενθουσιασμός και τα τραγούδια είχαν ξεκινήσει για τα καλά! Προαίσθημα ήταν; Ισως. Ο Αριστοτέλης από τη Ζάκυνθο άλλωστε μας το είχε πει: «2-1 εμείς!».

Στα 430 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στο Στάδιο Φρι Στέιτ στήθηκε ένα γερό ελληνικό πανηγύρι από τον πυρήνα των Ελλήνων εξ Ελλάδος, που ήταν πρώτοι στα συνθήματα και τα τραγούδια και ακολουθούσαν με όχι λιγότερο ενθουσιασμό και οι Ελληνες της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας. Στα γκολ μάλιστα κάλυψαν ακόμη και τις διαβόητες βουβουζέλες. Βραχνιασμένοι αλλά ευτυχισμένοι, και με τις αναμνηστικές βουβουζέλες να εξέχουν από τα σακίδιά τους, παράσημα κι αυτές της νικηφόρας «μάχης», επέστρεψαν οι περισσότεροι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα, ενώ κάποιοι παρέτειναν με δικά τους πλέον έξοδα την παραμονή τους στη Νότια Αφρική. Ισως η δική τους τύχη να έφερε γούρι και στην εθνική ομάδα, που πήγε κι αυτή «ταμείο» και εισέπραξε τρεις ιστορικούς βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή