«Ευχή και κατάρα οι “αιώνιοι”»

«Ευχή και κατάρα οι “αιώνιοι”»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ, το ρόστερ του Αμαρουσίου ήταν… λευκό. Δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη της περιόδου, η ομάδα των βορείων προαστίων έχει σημειώσει ισάριθμες νίκες, γεγονός που ξένισε αρκετούς. Ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων», Βαγγέλης Αλεξανδρής, δεν είναι χθεσινός στο ελληνικό μπάσκετ. Γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια και έχει τον τρόπο να αναλαμβάνει «επικίνδυνες αποστολές», παρότι δεν αποδέχεται αυτόν τον όρο.

«Δεν το βλέπω σαν επικίνδυνη αποστολή το φετινό Μαρούσι. Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν η έλλειψη χρόνου. Αυτό μας πιέζει. Εχουμε στην ομάδα καλούς παίκτες και περίμενα ότι θα ξεκινήσουμε καλά. Στο Μαρούσι έχω φίλους και όταν με καλέσαν να βοηθήσω δεν θα μπορούσα να γυρίσω την πλάτη μου. Αγαπάω την ομάδα και με μεγάλη χαρά και όρεξη είμαι εδώ για να προσφέρω», τόνισε αρχικά ο 59χρονος τεχνικός.

Το Μαρούσι τη βρήκε τη λύση. Με το ελληνικό μπάσκετ όμως τι γίνεται;

«Υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα, αλλά και λάθος επιλογές. Είναι φυσιολογική όλη αυτή η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί. Το μπάσκετ δυστυχώς είναι αδικημένο σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Εκεί η Πολιτεία λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και ας εξακολουθεί το μπάσκετ να φέρνει επιτυχίες. Χωρίς έσοδα πώς να αναπτυχθεί ένα σωματείο; Η οικονομική στενότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του μπάσκετ στην Ελλάδα».

Τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ έχουν δημιουργήσει και ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα, όπου υπάρχουν μόνο δύο πολύ δυνατές ομάδες. «Η παρουσία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είναι ευχή και κατάρα! Ευχή γιατί η Ελλάδα έχει δύο σπουδαίες ομάδες, οι διοικήσεις των οποίων ξοδεύουν μεγάλα ποσά κάθε χρόνο και κατάρα γιατί οι δύο «αιώνιοι» έχουν καταλάβει όλη την «πίτα» των εσόδων. Και κυρίως από τα τηλεοπτικά όπου θα μπορούσαν να μπουν σε μια διαδικασία κεντρικής διαχείρισης για να επωφεληθούν και οι μικρές ομάδες. Ετσι το πρωτάθλημα υποβαθμίζεται και αναπόφευκτα καταλήγει σε μια «μάχη» που στο τέλος ικανοποιείται ο εγωισμός του ενός ή του άλλου. Το πρωτάθλημα εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε υπόθεση για δύο και όσο θα υπάρχουν οι δύο μεγάλες οικογένειες σε αυτά τα σωματεία, δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα».

Μπορεί η πηγή του κακού να είναι η έλλειψη χρημάτων, όμως λύσεις υπάρχουν σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. «Οι ομάδες πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους. Μόνο μέσα από την παραγωγική διαδικασία το ελληνικό μπάσκετ θα προοδεύσει. Τα λίγα λεφτά που υπάρχουν πρέπει να ξοδεύονται σωστά. Φέτος, από ανάγκη περισσότερο αρκετές ομάδες επενδύουν σε νεαρούς Ελληνες. Μακάρι να μην υποκύψουν σε πιέσεις και να συνεχίσουν να το κάνουν. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται πάνω απ’ όλα στήριξη. Ολοι ευνοημένοι θα βγουν. Ο Ελληνας δεν έπαψε να αγαπά το μπάσκετ. Υπάρχει όμως η υπέρμετρη προβολή του ποδοσφαίρου, η οποία έχει λειτουργήσει αρνητικά. Από όλες τις πλευρές το μπάσκετ είναι αδικημένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή