Η Λίβερπουλ επενδύει στην Ελλάδα

Η Λίβερπουλ επενδύει στην Ελλάδα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο «αιμορραγεί» εξαιτίας της αδυναμίας όλων των αρμόδιων φορέων να πατάξουν τη βία εφαρμόζοντας διατάξεις και νόμους, η Λίβερπουλ θέλει να επενδύσει στον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Για την ακρίβεια, η ιστορική ομάδα του μεγάλου νησιού αποφάσισε να «μεταλαμπαδεύσει» τον τρόπο λειτουργίας των φημισμένων «Liverpool Academies» στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, χώρες στις οποίες έχει μεγάλη απήχηση. Βεβαίως, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα λειτουργούν πολλές σχολές, αρκετές εκ των οποίων δημιουργήθηκαν από Ελληνες βετεράνους ποδοσφαιριστές. Η διαφορετικότητα των «Liverpool Academies» αναλύεται στην «Κ» απ’ τον γενικό διευθυντή τους στην Ελλάδα, τον κ. Ανδρέα Καπώνη, παλαιό πρωταθλητή στον ακοντισμό: «Η διαφοροποίησή μας από τις άλλες σχολές, θα έχει σχέση με την επιστημοσύνη και το «know how» της Λίβερπουλ, τον τρόπο εξέλιξης των ποδοσφαιριστών με το μάνατζμεντ, την οργάνωση και τη διοίκηση αυτών των σχολών, αλλά και με το μάρκετινγκ που μας παρέχει ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Το μήνυμά μας είναι το γνωστό, «You ‘ll never walk alone». Δεν θα αφήσουμε καμία συνεργαζόμενη ακαδημία να… πορεύεται μόνη της. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο μήνυμα είναι πως «δημιουργούμε καλούς παίκτες και σπουδαίους χαρακτήρες». Το μήνυμα αυτό είναι κυρίαρχο για εμάς. Οι Ελληνες νέοι παίκτες έχουν μεγάλο ταλέντο και αυτό που τους λείπει είναι η σωστή καθοδήγηση και η παιδεία τους σαν επαγγελματίες, αλλά κυρίως σαν φίλαθλοι. Μέσα από το πρόγραμμα είμαστε βέβαιοι ότι θα μεγαλώσουμε σπουδαίους ανθρώπους».

Γεγονός είναι πως δεν λείπει το ταλέντο απ’ τον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Επομένως, δεν είναι τυχαίο πως εδώ και μερικά χρόνια, μία άλλη αγγλική ομάδα, η Αρσεναλ λειτουργεί τη δική της σχολή στην Ελλάδα. Επιπλέον, κατά το παρελθόν κι άλλες γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μίλαν, ο Αγιαξ και η Ιντερ έκαναν σημαντικές εκδηλώσεις στα μέρη μας, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων παικτών. Δίχως άλλο, όλες αυτές οι κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποδοσφαιρική παιδεία της νέας γενιάς.

«Δεν θα ξεχάσω την άποψη του Ρόνι Γουίλαν. Οταν ήταν προπονητής στον Πανιώνιο και όλοι τον ρωτούσαν τι δουλειά είχε στην Ελλάδα και στο αναξιόπιστο ελληνικό ποδόσφαιρο, εκείνος δεν παρέλειπε ποτέ να εκφράσει τη δεδομένη άποψή του ότι περισσεύει το ταλέντο στον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Αρα ταλέντο υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι η οργάνωση και η σωστή καθοδήγηση», προσθέτει ο πρόεδρος των Liverpool Academies στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπόπουλος. Ωστόσο, χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας των παραγόντων της Σούπερ Λίγκας, θα προσθέταμε εμείς, καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ξένων παικτών που αγωνίζονται στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία.

Αλήθεια είναι πως η Μπαρτσελόνα λειτουργεί μία απ’ τις αρτιότερες σχολές ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με τα τμήματα υποδομής στην Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Λίβερπουλ κινείται στη λογική των Καταλανών: «Τα τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα έδωσε βήμα στο «αύριο» που καλλιεργεί στις εγκαταστάσεις της. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έκαναν πολλές μεγάλες ομάδες. Θεωρούμε ότι η Λίβερπουλ, που πιθανόν να έχασε τον προσανατολισμό της τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζει σε πολιτική με αυτή της Μπαρτσελόνα και διατηρεί τρομερή παράδοση στην ανάδειξη μεγάλων ποδοσφαιριστών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή στη βασική ομάδα υπάρχουν τέσσερις παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τα σπλάγχνα της ακαδημίας, όπως ο Στίβεν Τζέραρντ, ο Τζέιμι Γκάραχερ, ο Μάρτιν Κέλι, ο Τζέρι Σπέρινγκ. Και έπονται πολλοί ακόμη. Μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα ο Κένι Νταλγκλίς στον ευρωπαϊκό αγώνα της Λίβερπουλ στην Πράγα απέναντι στην Σπάρτα, είχε πάρει στην αποστολή τέσσερις 16άρηδες και 17άρηδες!».

Η επέκταση των σχολών της Λίβερπουλ στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο θα γίνει σε δύο στάδια. Αρχικώς, η Λίβερπουλ θα συνεργαστεί με ποιοτικές ελληνικές και κυπριακές ποδοσφαιρικές ακαδημίες, τα κριτήρια επιλογής των οποίων είναι αυστηρά. Πρώτος στόχος είναι η λειτουργία περίπου 20 ακαδημιών μέσα στο 2011 και εν συνεχεία η ανεύρεση μιας ποιοτικής ακαδημίας σε κάθε νομό της χώρας έως το 2013. Ηδη, έχει επέλθει συμφωνία με τον Πανερυθραϊκό στη Νέα Ερυθραία, τον Α.Σ. Μετεώρων στην Καλαμπάκα, την ΕΠΣ Ρεθύμνου και τη Ρόδο.

Ρόλος και όρια του γονέα

Συχνά είναι δυσδιάκριτα τα όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινούνται οι γονείς των εκκολαπτόμενων ποδοσφαιριστών. Στην Αγγλία, πάντως, οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Καπώνης: «Εκεί, κάθε γονιός ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Επιτρέπεται να είναι μέσα στις προπονήσεις των παιδιών και δεν δημιουργεί προβλήματα. Στην Ελλάδα, αν και τις περισσότερες φορές είναι έξω, οι γονείς δημιουργούν προβλήματα. Μήπως δεν ευθύνονται μόνο οι γονείς ή καλύτερα καθόλου οι γονείς; Στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί ν’ απαντήσει κάποιος εάν βρεθεί για λίγες ώρες στο Κέρκμπι, όπου στεγάζονται οι ακαδημίες της Λίβερπουλ». Αλλά επειδή για αρκετούς φαντάζει ανέφικτο ένα ταξίδι στην Αγγλία, θα μπορεί πλέον να δει στην Ελλάδα τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή