ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση που κάνει όλος ο κόσμος από τη μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων είναι αν θα υπάρξουν τιμωρίες από την αθλητική Δικαιοσύνη.

Το μήνυμα ότι κάτι μπορεί στον χώρο του ποδοσφαίρου να αλλάξει δεν γίνεται να το στείλουν οι εισαγγελείς: αυτοί, κάνοντας τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, μας δείχνουν μόνο την πρόθεση της πολιτείας.

Το μήνυμα της κάθαρσης μπορεί να έρθει, όμως, μόνο από την αθλητική Δικαιοσύνη: αν αυτή επιβάλει ποινές, θα δείξει κυρίως ότι έπαψε να φοβάται και άρχισε να λειτουργεί.

Πρόθεση της πολιτείας να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα του βούρκου εμφανώς υπάρχει: το μαρτυράει και η έρευνα και οι προφυλακίσεις. Για τις προθέσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης, όμως, το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω.

Οχι γιατί δεν εμπιστεύομαι τους κώδικες και τις διαδικασίες, αλλά γιατί οι λειτουργοί της μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει το απαραίτητο σθένος: η αυστηρότητά τους εξαντλείται στα «μικρά ψάρια».

Φέτος, οι αθλητικοί δικαστές έβγαλαν αποφάσεις σχεδόν ανεξήγητες. Αθώωσαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για τη συμπεριφορά του μετά το τέλος του ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟ, μολονότι μάλιστα αυτός είχε δεχθεί κάποια ενοχή δηλώνοντας δύο μέρες μετά το τέλος του αγώνα «συγγνώμη».

Εβαλαν στο αρχείο την υπόθεση του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού κ. Νίκου Πατέρα, που παραδέχθηκε στον αθλητικό εισαγγελέα κ. Γιάννη Σιμιτζόγλου ότι πήρε τηλέφωνο τον διαιτητή Δαλούκα πριν από το πολυσυζητημένο ματς Αρη – ΠΑΟ στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Εριξαν στα μαλακά τον κ. Αχιλλέα Μπέο και για τις προσβλητικές ανακοινώσεις του εναντίον της ΑΕΛ και για τη χυδαία επίθεσή του στον Νίκο Νταμπίζα, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, στο ματς του Πανιωνίου με τη Λάρισα.

Τον ίδιο άνθρωπο, σήμερα προφυλακισμένο στο Ναύπλιο, τον αθώωσαν όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο ματς του Ολυμπιακού Βόλου με την ΑΕΚ, παρ’ όλο που ήταν τιμωρημένος.

Οι ίδιοι δικαστές δεν τόλμησαν να τιμωρήσουν κανέναν από τους πολλούς προέδρους που φέτος μπούκαραν σε αποδυτήρια διαιτητών, αν και γνωρίζουν καλά ότι τέτοιες συμπεριφορές απαγορεύονται. Μπορεί αυτοί οι δικαστές να υποβιβάσουν ομάδες; Το βρίσκω πολύ πολύ δύσκολο.

Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της επιστασίας της υπόθεσης: μια πιθανή συγκάλυψη θα αηδιάσει τον κόσμο. Οι φάκελοι έχουν φτάσει ήδη στην ΕΠΟ, όμως στην Ομοσπονδία επικρατεί ομερτά και τρόμος.

Η Ομοσπονδία δεν βρήκε το κουράγιο να επιβάλει στον ΟΦΗ τη δική της απόφαση για μη αδειοδότησή του: αμφιβάλλω αν έχει τη δύναμη να επιβάλει ποινές σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας.

Το πολύ πολύ να την πληρώσουν κάποια πρόσωπα: τα συνηθισμένα «μικρά ψάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή