ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χιλιάδες Σέρβοι πήγαν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου για να υποδεχθούν τον νέο τους εθνικό ήρωα, τον τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, που από την Κυριακή είναι το νούμερο 1 του παγκόσμιου τένις. Ο «Τζόκερ» νίκησε στο Γουίμπλεντον τον Ισπανό πρώην κατακτητή της κορυφής Ράφα Ναδάλ με 3-1 σετ και πανηγύρισε την πρωτιά του στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης, σηκώνοντας το κύπελλο του σημαντικότερου τουρνουά τένις στον κόσμο.

Τα πανηγύρια στη Σερβία θύμισαν ανάλογες εκδηλώσεις χαράς που είχαν γίνει προ δεκαετίας στο Ζάγκρεμπ όταν ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς γυρνούσε με το κύπελλο του Γουίμπλεντον στις αποσκευές του. Ο Κροάτης έκανε τότε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Τζόκοβιτς, αντίθετα, επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του: αυτός είναι ο νέος μεγάλος σταρ του σπορ και όλα δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια, τα τουρνουά θα έχουν ενδιαφέρον μόνο αν αυτός δεν συμμετέχει. Ηδη δεν έχει αντίπαλο: από την αρχή της χρονιάς έχασε μόλις ένα ματς, στο Ρολάν Γκαρός από τον μεγάλο Ρότζερ Φέντερερ, γιατί, όπως κυνικά παραδέχθηκε, τον υποτίμησε!

Ηδη ισοφάρισε το ρεκόρ συνεχόμενων νικών που είχε σημειώσει ως παιδί-θαύμα ο Ματς Βίλαντερ και συνέτριψε το ρεκόρ συνεχόμενων νικών στην αρχή μιας σεζόν που κρατούσε ο μύθος Ιβάν Λεντλ. Για φέτος, ο απώτερος σκοπός του Σέρβου είναι να σβήσει το απίστευτο κατόρθωμα του Τζον Μάκενροου: ο Αμερικανός το 1984 είχε χάσει μόλις 3 από τα 84 ματς που έδωσε σε μια σεζόν – ο Τζόκοβιτς μπορεί να το καταφέρει!

«Είναι το πρόσωπο μιας νέας Σερβίας, μιας Σερβίας επιθετικής, που δεν φοβάται, που θέλει να θυμίσει σε όλο τον κόσμο πόσο δυνατή είναι, που δεν υποφέρει από εσωστρέφεια», έγραψε για τον «Τζόκερ» η εφημερίδα Sport του Βελιγραδίου. Η επισήμανση είναι ορθότατη. Ο Τζόκοβιτς δεν θέλει να τον αποκαλούν πολεμιστή, σιχαίνεται συγκρίσεις με στρατιωτικούς και λοιπούς Σέρβους εθνικιστές ηγέτες, ζει το όνειρό του μιλώντας για τη χαρά της ζωής και το τένις του. «Το 2007, τους διασκέδαζα όλους κάνοντας μιμήσεις. Είμαι κλόουν, τους έλεγα, αλλά σε λίγο θα πάψετε να γελάτε γιατί θα σας κερδίζω όλους», έλεγε σε μια συνέντευξή του. Είναι το πρόσωπο μιας Σερβίας που κερδίζει γελώντας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή