ΒΟΛΕΣ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν άχρηστοι οι παγκόσμιοι αγώνες των «Σπέσιαλ Ολύμπικς» που διεξήχθησαν στην Αθήνα, όπως υποστήριξαν πολλοί; Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, όπως καταγγέλθηκε; Υπήρξαν σκανδαλώδεις αμοιβές, όπως, επίσης, καταγγέλθηκε; Πρόσφεραν κάτι στη χώρα μας; Ή δεν έπρεπε να γίνουν, δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε;

Πολλά ερωτήματα συνοδεύουν τους «Ολυμπιακούς αγώνες» των αθλητών με νοητική υστέρηση. Θα προσπαθήσω ν’ απαντήσω σε αυτά που προανέφερα, έχοντας ζήσει τη διοργάνωση ως εθελοντής διαιτητής στη δυναμική άρση βαρών (πάουερ λίφτινγκ). Η ιδιότητα αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να βιώσω καταστάσεις, που διαφορετικά δεν θα γνώριζα. Απερίφραστα, λοιπόν, στο πρώτο ερώτημα απαντώ, «όχι». Οι αγώνες δεν ήταν άχρηστοι. Αντιθέτως. Εκφράζουν απόλυτα το νόημα της φιλοσοφικής ιδέας του Πιερ ντε Κουμπερτέν: Η συμμετοχή αφ’ εαυτής είναι πιο σημαντική από τη νίκη. Ο Γάλλος βαρώνος, ένας από τους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε την ιδέα του λέγοντας: «Το σημαντικό στη ζωή είναι όχι ο θρίαμβος αλλά η μάχη, το βασικό είναι, όχι να κυριαρχήσεις, αλλά να έχεις πολεμήσει καλά».

Οποιος δεν έζησε από κοντά τις προσπάθειες αυτών των παιδιών, όποιος δεν μοιράστηκε τη χαρά τους σε κάθε επιτυχημένη προσπάθειά τους, αλλά ακόμη και στις αποτυχημένες (η χαρά τους οφειλόταν στο ότι τα παιδιά αυτά ήταν εκεί και αγωνίζονταν), δεν θα με καταλάβει. Ο αθλητισμός τα βοηθάει να ζήσουν μέσα στην κοινωνία. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να βγουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με λίγα λόγια, τα κοινωνικοποιεί.

Προχωρούμε στα επόμενα ερωτήματα. Αν δεχθούμε ως σωστά όσα ελέχθησαν για τις δαπάνες της Αθήνας και των κρατών, που διοργάνωσαν πριν από εμάς παγκόσμιους αγώνες «Σπέσιαλ Ολύμπικς», τότε ναι, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα. Είναι, όμως, σωστά; Η οργανωτική επιτροπή οφείλει μια επίσημη και με στοιχεία απάντηση σε αυτό. Οπως και στο επόμενο ερώτημα, σχετικά με τις σκανδαλώδεις αμοιβές. Μία από αυτές αφορά τον γιο της προέδρου, Γιάννας Δεσποτοπούλου. Πληροφορηθήκαμε, ότι είναι καλός επιστήμων και έκανε εξαιρετική δουλειά στη διοργάνωση. Ομως, υπάρχει θέμα ηθικής τάξης. Ο γιος της προέδρου ΕΠΡΕΠΕ να είναι εθελοντής. Εστω κι αν δεν ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος στη διοργάνωση.

Οι αγώνες πρόσφεραν στην Ελλάδα. Ασχέτως της ποιότητας της τελετής έναρξης (ο καθένας έχει την άποψή του, προσωπικά δεν τη βρήκα καλόγουστη, θεωρώ πως καλύτερη ήταν της λήξης), δόθηκε μια ευκαιρία προβολής της χώρας μας σε όλον τον κόσμο. Και ας μη ξεχνάμε, ότι ήλθαν στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι, που «κίνησαν» την αγορά, άφησαν χρήματα στη χώρα. Συνεπώς, στο τελευταίο ερώτημα η απάντησή μου, συνυπολογίζοντας και τις αρχικά αναφερθείσες απόψεις μου, είναι «ναι, έπρεπε να γίνουν οι αγώνες, ακόμη και σε αυτή την περίοδο που διανύουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή