Ευρωπαϊκό μπάσκετ επιθυμούν οι Αμερικανοί

Ευρωπαϊκό μπάσκετ επιθυμούν οι Αμερικανοί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος του ΝΒΑ φαίνεται να φοβάται την επίδραση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς μέσα στις ΗΠΑ υπάρχει σαφώς αγορά έτοιμη για το μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου την οποία οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να εκμεταλλευθούν αν γίνει η κατάλληλη προώθηση, δηλώνει αποκλειστικά στην «Καθημερινή» ο έμπειρος Αμερικανός σπορτκάστερ Αλβαρο Μαρτίν.

Ο ειδικός στο ΝΒΑ και εκφωνητής αγώνων στον αθλητικό τηλεοπτικό γίγαντα των ΗΠΑ, το ΕSΡεδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, μας λέει ότι η επανειλημμένως εκφρασθείσα ιδέα του κομισάριου του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια.

Σχετικά άγνωστο

Ο κ. Μαρτίν λέει ότι μόλις τώρα αρχίζει σιγά-σιγά η Βόρεια Αμερική να παίρνει μια γεύση από το παιχνίδι στην Ευρώπη, κυρίως από τις περιοδείες των ομάδων του ΝΒΑ στην Ευρώπη στη διάρκεια της προετοιμασίας τους – κάτι που φέτος βέβαια δεν θα ισχύσει όσο υπάρχει το λοκ άουτ στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

«Εδώ το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σχετικά άγνωστο», δηλώνει από το γραφείο του στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο οι Αμερικανοί αρχίζουμε αργά-αργά να κατανοούμε ότι οι Ευρωπαίοι παίζετε και πολύ καλό μπάσκετ, όπως είδαμε από την ήττα των Λος Αντζελες Λέικερς από την Μπαρτσελόνα πέρυσι».

«Μπορεί να έλειπαν μερικοί παίκτες από τους Λέικερς κ.λπ., αλλά στο γήπεδο μέσα η Μπαρτσελόνα έπαιξε πραγματικά καλό μπάσκετ και με πολύ καλή τεχνική καθοδήγηση. Οι φίλαθλοι εδώ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος εκεί».

40 ώρες αργότερα

«Αυτό που είναι περίεργο όμως είναι πως ενώ τα αποκλειστικά δικαιώματα των μεταδόσεων της Ευρωλίγκας τα έχει το ΝΒΑ, το κανάλι του, το ΝΒΑ ΤV, κατά κανόνα αποφεύγει να μεταδώσει απευθείας τους αγώνες. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει μαγνητοσκοπημένο και σε σύνοψη έναν αγώνα της Πέμπτης περίπου 40 ώρες αργότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν το αποτέλεσμα είναι πια γνωστό».

«Ισως λοιπόν το ΝΒΑ να φοβάται την επιρροή που μπορεί να έχει το ευρωπαϊκό μπάσκετ στη Βόρεια Αμερική, διότι δεν έχει κανένα νόημα να αποφεύγουν να μεταδώσουν ζωντανά τα παιχνίδια. Με δεδομένη τη διαφορά της ώρας, θα μπορούσαν κάλλιστα να τα μεταδίδουν σε ώρα απογευματινή, χωρίς να πέφτουν πάνω στα παιχνίδια του ΝΒΑ, που γίνονται το βράδυ». Τι έχει όμως να φοβηθεί το ΝΒΑ από τη σαφώς κατώτερη Ευρωλίγκα; «Θεωρώ ότι σίγουρα υπάρχει αγορά έτοιμη εδώ για το ευρωπαϊκό μπάσκετ», απαντά ο κ. Μαρτίν. «Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φιλάθλων που δεν παρακολουθεί το ΝΒΑ εκτός από τους τελικούς, και προτιμά το κολεγιακό μπάσκετ. Εχουμε τεράστια βάση φίλων του NCAA εδώ, και το μπάσκετ της FIBA είναι πολύ πιο κοντά στο κολεγιακό, που είναι πιο πειθαρχημένο και πιο ομαδικό από το ΝΒΑ. Είναι όμως γενικώς άγνωστο ακόμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή