Ο Τζόκοβιτς «κλέβει» τη δόξα των Φέντερερ και Ναδάλ

Ο Τζόκοβιτς «κλέβει» τη δόξα των Φέντερερ και Ναδάλ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου τένις αρχίζει να γράφεται στα κορτ με γρασίδι του All England Club. Η πολυετής κυριαρχία του Ρότζερ Φέντερερ και του Ραφαέλ Ναδάλ στο Γουίμπλεντον (οι δύο τους σάρωσαν τους τίτλους απ’ το 2003 έως και πέρυσι) αλλά και στην παγκόσμια κατάταξη, έφθασε στο τέλος της. Η ενθρόνιση του νέου «Βασιλιά» του αθλήματος είναι γεγονός. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγύρισε στο Λονδίνο το πρώτο του Γουίμπλεντον και τρίτο συνολικό γκραν σλαμ.

Χάρη στην πέμπτη νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τον Ναδάλ μέσα στη χρονιά -η τελευταία ήταν στον τελικό του λονδρέζικου γκραν σλαμ- ο 24χρονος Σέρβος είναι απ’ την περασμένη Δευτέρα ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο με βάση τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη. Λογικά, το «φινάλε» του 2011 θα τον βρει στο νούμερο 1.

Εχοντας βελτιώσει το παιχνίδι του και κυρίως τα κτυπήματά του απ’ τη βασική γραμμή, ο Σέρβος μπλόκαρε τον Ναδάλ, που φάνταζε ανίκητος. Με άριστη φυσική κατάσταση, αλλά και άκρως ανταγωνιστικό σερβίς, ο Τζόκοβιτς κατόρθωσε μέσα σε έξι μήνες να κατακτήσει οκτώ τουρνουά, τα δύο εκ των οποίων ήταν γκραν σλαμ – αρχικώς κυριάρχησε στο όπεν της Αυστραλίας. Γνώρισε μόλις μία ήττα, απ’ τον Φέντερερ στον ημιτελικό γύρο του Ρολάν Γκαρός. Επιτεύγματα τα οποία προκαλούν δέος και αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως ο αγαπημένος των Σέρβων «Νόλε» (100.000 συμπατριώτες του τον αποθέωσαν στην επιστροφή του απ’ το Λονδίνο στο Βελιγράδι) ήρθε για να κυριαρχήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ενα απ’ τα παιχνίδια που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ στον δρόμο προς την κατάκτηση του Γουίμπλεντον, ήταν με αντίπαλο τον Μάρκο Παγδατή για τον 3ο γύρο. Επρόκειτο για μία απ’ τις πιο συγκλονιστικές παραστάσεις στο φετινό λονδρέζικο γκραν σλαμ. Δεν είναι σύνηθες να πατάει ένας τενίστας το γρασίδι στους «Αγίους Τόπους» του παγκοσμίου τένις κι ενώ έχει απέναντί του τον εκπληκτικό Τζόκοβιτς να απολαμβάνει κάθε στιγμή με ένα πλατύ χαμόγελο. Να δίνει με την όλη του συμπεριφορά μία εντελώς διαφορετική διάσταση στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο του επαγγελματικού τένις.

Δεν είναι υπερβολή πως ο Κύπριος έμοιαζε σαν να παίζει με τους φίλους του σε τένις κλαμπ της Μεγαλονήσου. Την ώρα που ο Σέρβος έδειχνε το πιο σκληρό του πρόσωπο, σπάζοντας μάλιστα και τη ρακέτα του, ο Παγδατής μοίραζε χωρίς φειδώ χαμόγελα σε όλους. Και ο κόσμος στην εξέδρα άρχισε να φωνάζει, σαν να έβλεπε το δικό του παιδί, τον Αντι Μάρεϊ. Τόσο θερμή ατμόσφαιρα, μόνο σε αναμέτρηση του Σκωτσέζου έχουμε συναντήσει. Η κυπριακή και η ελληνική σημαία τις οποίες κρατούσαν δύο θεατές στο κεντρικό κορτ, μας υπενθύμιζαν πως έπαιζε ο Μάρκος Παγδατής. Οπως και το σύνθημα «Μάρκος, Μάρκος» που δονούσε την ατμόσφαιρα. Κόντρα στον Τζόκοβιτς, φαίνεται πως έκανε τον αναγκαίο αγώνα για να κερδίσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Στα κορτ με γρασίδι του «All England Club» μπόρεσε να παίξει ξανά τένις που αρμόζει σε τενίστα της πρώτης δεκάδας. Αισθάνθηκε πολύ καλά. Στα 26 του χρόνια, ο Μάρκος Παγδατής απέδειξε πως μπορεί να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο του παγκοσμίου τένις.

Στις γυναίκες, κυριάρχησε η Πέτρα Κβίτοβα. Τι κι αν έπαιζε για πρώτη φορά σε τελικό γκραν σλαμ σε ηλικία 21 ετών. Με τένις που όμοιο δεν έχουμε ξαναδεί, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του Γουίμπλεντον επιχειρούσε να τελειώσει τον πόντο απ’ το πρώτο ή το δεύτερο κτύπημα, κατάφερε να «συντρίψει» όποια τενίστρια είχε απέναντί της. Εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, η Κβίτοβα μπορεί να αναρριχηθεί ακόμη και στην κορυφή του γυναικείου τένις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή