Ο «Φαραώ» των… αναβολικών ουσιών

Ο «Φαραώ» των… αναβολικών ουσιών

7' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κόντρα μου με τον Καρλ Λιούις χρονολογείται χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία προδοσίας, που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο. Ημουν ο φαραώ Χούφου και ο Λιούις ήταν μέλος της δυναστείας μου. Μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης μέλος της οικογένειάς μου, προσπάθησαν να πάρουν τον θρόνο προσφέροντάς μου μπίρα με δηλητήριο». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον. Ισως κάποιοι να υποστηρίξουν ότι η στανοζολόλ, στην οποία βρέθηκε θετικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, άρχισε τις… παρενέργειες. Ο ίδιος γράφει, στην αντισυμβατική αυτοβιογραφία του, ότι, μέσα από ατελείωτες συνεδρίες, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, μαζί του στην αρχαία Αίγυπτο, στην Τζαμάικα, στον Καναδά, ας παρακολουθήσουμε την «κούρσα του αιώνα» ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους σπρίντερ όλων των εποχών.

Ο «Μπιγκ Μπεν» στο βιβλίο του «Seoul to Soul» (από τη Σεούλ στην ψυχή) αποκαλύπτει, όπως ισχυρίζεται, την αλήθεια για την κατάρρευση του μύθου του. Οι εκατοντάδες συνεδρίες που έκανε με τον πνευματικό του σύμβουλο Μπράιαν Φάρνεμ του αποκάλυψαν ότι ζούσε πριν από 2.500 χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο!!! Τότε, ο Λιούις μαζί με ένα άλλο μέλος της δυναστείας τού έριξαν δηλητήριο στην μπίρα. «Το ίδιο συνέβη και στη Σεούλ. Ο Αντρέ Τζάκσον, ο οποίος παρίστανε τον φίλο μου ενώ ήταν άνθρωπος του Λιούις, έριξε στανοζολόλ στην μπίρα ενώ περίμενα να υποβληθώ σε έλεγχο. Μου το ομολόγησε ο Αντρέ, το 2004, σε ξενοδοχείο στο Λος Αντζελες, λίγο πριν πεθάνει η μητέρα μου, Γκλόρια. Οι δυο τους είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο και πριν από 4.488 χρόνια», δήλωσε ο Μπεν Τζόνσον, ενώ ο γκουρού του ζήτησε να υποβληθούν σε τεστ αλήθειας οι Λιούις και Τζάκσον.

Ας δούμε, όμως, πώς το παιδί με το πρόβλημα στην ομιλία, από την Τζαμάικα, κατέληξε να γίνει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα του παγκόσμιου αθλητισμού. Γεννήθηκε στο Φόλμουτθ το 1961. Οι γονείς του δεν ήταν αγρότες, αλλά στο σπίτι τους είχαν πάπιες, κότες, αγελάδες, γουρούνια, μέλισσες και λαχανικά. Οι δάσκαλοι τον χαρακτήριζαν ντροπαλό και απόμακρο. Η μητέρα του έλεγε ότι ήταν ένα παιδί που προτιμούσε να τρέχει παρά να περπατάει. Εβγαζε χαρτζιλίκι βάζοντας στοιχήματα με τους συμμαθητές του για το ποιος είναι ο γρηγορότερος.

Το 1972, η Γκλόρια Τζόνσον αποφάσισε ότι τα παιδιά της χρειάζονταν καλύτερη εκπαίδευση. Μετανάστευσαν στο Τορόντο. Τα σχολεία του Καναδά δεν ήταν η καλύτερη εμπειρία για τον Μπεν. Τα παιδιά τον κορόιδευαν για την προφορά και την ομιλία του. Κάποια τον χτυπούσαν. Ολα αυτά μέχρι να αρχίσει να διακρίνεται στον στίβο. «Δεν μου άρεσε ποτέ το σχολείο», θα δηλώσει, ύστερα από αρκετά χρόνια.

Το 1981 συναντήθηκε με τον προπονητή και παλαιό πρωταθλητή Τσάρλι Φράνσις (το 2001 υπήρξε προπονητής των Μάριον Τζόουνς και Τιμ Μοντγκόμερι). Κι εκεί άρχισαν όλα. Ο Τσάρλι πείθει τον Μπεν να χρησιμοποιήσει ουσίες. «Ολοι έτσι κάνουν», του λέει κι ένα αστέρι του στίβου αρχίζει να ανατέλλει. Η πρώτη διάκριση έρχεται το 1982 σε Αγώνες της Κοινοπολιτείας (Αυστραλία). Τερματίζει δεύτερος με 10,05 στα 100 μ. Το 10.44 της επόμενης χρονιάς, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι, τον αφήνει μακριά από το βάθρο (6ος). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1984 πλησιάζουν. Ο Τζόνσον θεωρείται από τους καλούς σπρίντερ του Καναδά, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει τα… διαπιστευτήριά του στην παγκόσμια κοινότητα του κλασικού αθλητισμού. Αυτό θα γίνει στο Λος Αντζελες. Αγνωστος μεταξύ… γνωστών, τερματίζει στην τρίτη θέση των 100 μ. Κερδίζει κι ένα χάλκινο με την ομάδα των 4×100 του Καναδά. Στη διοργάνωση λάμπει το αστέρι του Καρλ Λιούις (τέσσερα χρυσά). Οι επιτυχίες του αποτελούν πρόκληση για τον Τζόνσον. Θέλει να γίνει… βασιλιάς στη θέση του βασιλιά. Είναι η αρχή ή η συνέχεια, εάν πιστέψουμε τη βιογραφία του, μιας μεγάλης κόντρας. Της κόντρας του αιώνα.

«Είναι σαμποτάζ»

«Σταμάτησα να χρησιμοποιώ στεροειδή έξι εβδομάδες πριν από τους Αγώνες. Δεν ήμουν τόσο… βλάκας να πάρω κάτι τόσο κοντά στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολες οι ουσίες που βρίσκονταν στο στομάχι μου θα σκότωναν ένα φυσιολογικό άνθρωπο. Πιάστηκα ντοπέ στην ουσία στανοζόλη, αλλά εγώ χρησιμοποιούσα άλλα στεροειδή», υποστήριξε, αρκετά χρόνια μετά τη διοργάνωση της Σεούλ, ο Μπεν Τζόνσον.

Ο «Μπιγκ Μπεν» δεν αρνήθηκε ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες. Αυτό που υποστηρίζει ακόμα και σήμερα είναι ότι του έριξαν στην μπίρα άλλα σκευάσματα γιατί οι χορηγοί δεν ήθελαν αυτόν για νικητή. «Είναι σαμποτάζ, ξέρετε από ποιους», δήλωσε μετά το θετικό δείγμα ο προπονητής του Τσάρλι Φράνσις. Μόλις η υπόθεση έγινε γνωστή, χιλιάδες Καναδοί ξέσπασαν σε κλάματα. Προτιμούσαν να πιστέψουν σε σενάρια σκευωρίας γιατί δεν ήθελαν να δεχθούν ότι το είδωλό τους είχε… πήλινα πόδια. «Γιατί Μπεν; Γιατί το έκανες;», ήταν οι τίτλοι στις εφημερίδες.

Στον Καναδά άρχισαν οι έρευνες. Ο προπονητής και ο γιατρός του σπρίντερ ομολόγησαν ότι του έδιναν ουσίες από το 1981. Είχε πάρει ό, τι κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή, σκευάσματα άγνωστα στο ευρύ κοινό: στανοζολόλ, ντιαναμπόλ, φουραζαμπόλ, τεστοστερόνη και αυξητική ορμόνη. Ηταν ένα πειραματόζωο.

Πού, όμως, έγινε το λάθος; Στον υπολογισμό των ημερών. Ο γιατρός είχε ενημερώσει τον Μπεν να μην παίρνει τίποτα 28 ημέρες πριν από τους Αγώνες. Ομως, 26 ημέρες πριν από τη Σεούλ, φέρεται να έκανε μία ένεση. Για δύο ημέρες κατέρρευσε ο μύθος του «Μπιγκ Μπεν».

Η «αιώνια» διαμάχη του με τον Καρλ Λιούις

Οι πρώτοι Αγώνες της Καλής Θέλησης διεξήχθησαν το 1986 στη Μόσχα και θεσμοθετήθηκαν με στόχο την εκτόνωση του ψυχροπολεμικού κλίματος στον χώρο του αθλητισμού. Σε αυτόν τον αγώνα, όμως, ξεκίνησε άλλος… πόλεμος. Ο Μπεν Τζόνσον τερμάτισε πρώτος με 9,95 και ο Καρλ Λιούις 3ος (10,06). Εκεί, ο «Big Ben» δήλωσε ότι αυτός είναι ο «βασιλιάς» στα 100 μ.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1987 γίνεται το δεύτερο… πεδίο μάχης. Ο Λιούις βλέπει την πλάτη του Μπεν, που τερματίζει σε 9,83, ενώ ο ίδιος διανύει την απόσταση σε 9,93. Οι αντίπαλοί του κοιτάζουν το χρονόμετρο και αργούν να του δώσουν συγχαρητήρια. Ο πρώην, πλέον, «βασιλιάς» αφήνει υπονοούμενα για αναβολικά. Οι «οπαδοί» του Λιούις αποκαλούν τον Τζόνσον «Benoid» (στεροειδή Μπεν). Ο νέος πρωταθλητής απολαμβάνει χορηγίες και προνόμια, τρέχει με ακριβά αυτοκίνητα, βλέπει γουέστερν και δηλώνει: «Οποιος παίρνει αναβολικά πρέπει να εξοστρακίζεται».

Το 1988 δεν ήρθε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Τζόνσον. Τραυματίζεται, μαλώνει με τον προπονητή του και χάνει από τον Λιούις σε αγώνα στη Ζυρίχη. Ολοι χρίζουν φαβορί τον Αμερικανό. Ο ίδιος δεν δείχνει να ανησυχεί: «Μόλις ακουστεί η πιστολιά, η κούρσα θα έχει κριθεί», λέει. Και πραγματικά φεύγει σαν σφαίρα. Τερματίζει σε 9.79. Η κούρσα του αιώνα. Στο αντιντόπινγκ χρειάστηκε αρκετές μπίρες μέχρι να δώσει δείγμα ούρων. Γευμάτισε σε ιταλικό εστιατόριο, έφαγε το γλυκό της αγαπημένης του μητέρας και χόρεψε μέχρι το πρωί σε ντίσκο στη Σεούλ. «Μπεν Τζόνσον – Εθνικός Θησαυρός», έγραφαν οι εφημερίδες του Καναδά για το παιδί από την Τζαμάικα. Κράτησε το στέμμα για, σχεδόν, τρεις ημέρες. Του το πήραν στις 5 το πρωί. Ηταν ο πρώτος μεγάλος αθλητής που έγραψε το όνομά του στη λίστα με τους ντοπαρισμένους.

Μένει μακριά από αγώνες για δύο χρόνια. Επιστρέφει, σκιά του εαυτού του. Δουλεύει με τον πρώτο του προπονητή, τον Πέρσι Ντάνκαν, σταματάει την κακή διατροφή και το ξενύχτι. Η κόντρα του με τον Λιούις του έχει γίνει… μανία. «Θα ψάξω να τον βρω για να αγωνιστούμε ακόμα και στην αυλή του σπιτιού του», δηλώνει. Το 1992, στη Βαρκελώνη, αποκλείστηκε στους ημιτελικούς (κακή εκκίνηση). Κατήγγειλε ότι την παραμονή του αγώνα τον κράτησαν ξύπνιο, μέχρι τις 02.30, για να δώσει δείγμα ούρων. Το 1993, σε αγώνα στο Μόντρεαλ, βρίσκεται θετικός σε τεστοστερόνη και τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. «Ηταν στημένο. Προσπαθούν να πλήξουν το όνομά μου», δηλώνει ενώ ο υπουργός Αθλητισμού του Καναδά, Πιερ Κάντιο, τονίζει: «Ντροπιάζει τη χώρα. Να τον στείλουμε πίσω στην Τζαμάικα».

Τα επόμενα χρόνια δεν είναι εύκολα. Γίνεται εργολάβος οικοδομών, γυμνάζει τον Ντιέγκο Μαραντόνα και μετά τον γιο του Καντάφι, Σάαντι. Το 1998, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αντιμετωπίζει ένα άλογο κι ένα αυτοκίνητο. Τον αγώνα παρακολούθησαν 7.000 θεατές και ο Μπεν νίκησε το αυτοκίνητο. Μέσα στις άλλες ασχολίες του δοκίμασε και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Η καριέρα του έληξε άδοξα. Τραυματίστηκε στην πρώτη φάση που συμμετείχε. «Στο αμερικανικό φούτμπολ, ο Μπεν δεν μπορούσε να αρπάξει όχι την μπάλα, αλλά ούτε… κρύωμα», δήλωνε ο προπονητής του. Το 1999 αποφασίζει να κάνει έλεγχο αντιντόπινγκ στον εαυτό του και βρίσκεται θετικός για 3η φορά.

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια. Ο Μπεν Τζόνσον εξακολουθεί να αποτελεί είδηση. Σήμερα εργάζεται ως προπονητής στο Γιορκ. Προετοιμάζει αθλητές για να πάρουν υποτροφίες στο πανεπιστήμιο. Υπερηφανεύεται για την κόρη του Τζενέιλ -δεν παντρεύτηκε τη μητέρα της- και την εγγονή του, Μικαΐλα. Παρακολουθεί στίβο και δηλώνει θαυμαστής του Μπολτ. Σε συνεντεύξεις του τονίζει ότι ακόμα και χωρίς απαγορευμένες ουσίες, σήμερα θα έτρεχε τα 100 μέτρα σε 9.58. Χάρη στα μοντέρνα ταρτάν. Εχει αμφισβητηθεί και η «καθαρότητα» του μεταλλίου του Λιούις. Τελικά, ο αγώνας στη Σεούλ ίσως να μην ήταν η κούρσα του αιώνα, αλλά η ντόπα του αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή