ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς γίνεται η αγοραπωλησία μιας επιχείρησης; Ακόμα και σε αυτή τη χώρα που έχουμε μια σπάνια ικανότητα να κάνουμε τα απλά να μοιάζουν δύσκολα, η μεθοδολογία είναι δεδομένη. Εμφανίζεται ένας υποψήφιος αγοραστής και κάνει στον πωλητή μια συγκεκριμένη χρηματική πρόταση. Οι δύο υπογράφουν ένα προσύμφωνο, συμφωνώντας στην τιμή πώλησης. Ο αγοραστής ζητεί χρόνο για να ελέγξει λογιστικά τα βιβλία και να δει ποια είναι η πραγματική θέση της εταιρείας. Ο πωλητής ζητεί εγγυήσεις. Ο αγοραστής εξηγεί την οικονομική του θέση και παρουσιάζει συνήθως τραπεζικές εγγυήσεις για τα χρήματα που θα πληρώσει όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί.

Η διαδικασία είναι απλή εκτός αν μιλάμε για ποδοσφαιρικές ομάδες. Στις οποίες οι πιθανοί αγοραστές ειδικά αυτό τον καιρό είναι «φαντάσματα» που αρνούνται να ενημερώσουν τους αγοραστές για το ποιοι είναι, τι ακριβώς δουλειά κάνουν και πώς και πότε θα καταβάλουν τα συμφωνηθέντα χρήματα.

Πέρυσι τέτοιοι αγοραστές ήταν οι Αραβες του ΠΑΟΚ, οι Κύπριοι που κατακαλόκαιρο θα αγόραζαν την ΑΕΚ, ο θρυλικός Μπομπ Κοζώνης, ο Λαντάνι που θα έσωζε τον Ηρακλή. Φέτος είχαμε τον κ. Βασίλη Φλωρίδη στον ΠΑΟΚ και τους μυστήριους Κύπριους του Πανιωνίου: εμφανίστηκαν, σκόρπισαν υποσχέσεις, αρνήθηκαν να δώσουν την παραμικρή εγγύηση για την καταβολή των συμφωνηθέντων χρημάτων και την ώρα που έπρεπε να βάλουν χρήματα έκαναν πίσω. Κυρίως γιατί δεν ήθελαν να δώσουν την παραμικρή εξήγηση σε όσους ρωτούσαν ποια είναι η δουλειά τους.

Το παράξενο είναι η συμπεριφορά των πωλητών – στην προκειμένη περίπτωση των ανθρώπων του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ. Στον Πανιώνιο συζητούσαν για δυόμισι μήνες με ανθρώπους που αρνούνταν να πουν ποιοι είναι και ποιον εκπροσωπούν. Στον ΠΑΟΚ υποδέχθηκαν τον κ. Φλωρίδη σαν μεσσία – όπως περίπου και τους επενδυτές από το Κατάρ κάποιους μήνες πριν. «Φαντάσματα» που θέλουν στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνουν διαφήμιση στο όνομά τους πάντα θα εμφανίζονται στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν όμως τώρα έχουμε γεμίσει από τέτοιους «επενδυτές» ο λόγος είναι η ανάγκη των ΠΑΕ να βρουν χρήματα.

Ο Πανιώνιος κλείνει τη σεζόν με ένα έλλειμμα ανυπολόγιστο: το ύψος του κρατιέται μυστικό. Ο ΠΑΟΚ έχει πάντα τον βραχνά των χρεών στο Δημόσιο. Κάθε εμφάνιση αγοραστή μοιάζει καλή λύση. Την κάνει να φαίνεται τέτοια η απόγνωση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή