Πισω απο τις καμερες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαεινή ιδέα για την ΑΕΚ

Τόσο καιρό όλοι κατηγορούμε τους ανθρώπους που διοικούν την ΚΑΕ ΑΕΚ. Τον Μπάμπη Καραμανλή, τον Γιάννη Φιλίππου, τον Δημήτρη Χατζηχρήστο. Ολοι αποδειχθήκαμε αφελείς τελικά. Η ιδέα για τη συγχώνευση με την ΑΕΚ Αργους μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ιστορική! Αλλάζει ΑΦΜ η ομάδα και όλα, ως διά μαγείας, λύθηκαν. Για καλό και για κακό, πάντως, ας ιδρυθεί και άλλη μια ΑΕΚ να υπάρχει, γιατί αφού χρειάστηκε μόλις μια δεκαετία για να διαλυθεί η κανονική (η… ορίτζιναλ δηλαδή), θα χρειαστεί πολύ λιγότερος χρόνος για τη συνονόματη του Αργους. Κι αν κάτι πάει στραβά και με την ΑΕΚ Αργους, πάντα υπάρχει και η περίπτωση της ΑΕΚ Στοκχόλμης! Πέφτει λίγο μακριά, αλλά όλα είναι πιθανά… Σ. Δ.

Επιστρέφει!

Την επιστροφή του στην ενεργό δράση δείχνει να σκέπτεται ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Ο Ολυμπιονίκης της Ατλάντα δήλωσε ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, γυμνάζεται κάθε μέρα και ποτέ δεν είπε ότι σταμάτησε. Από το 2003, όμως, που, για χάρη του θεάτρου, έφυγε από τη γυμναστική έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Και οι Παπαγεωργόπουλος, Γκάλης και Καχιασβίλι δεν είπαν ότι σταματάνε τον αθλητισμό. Λέτε να επιστρέψουν; Σπυρ. Σπαν.

Ο Ντίντι

Λέει ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Εντουάρντο Γκαλιάνο για τον Ντίντι, στο βιβλίο του «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου»: «Ηταν ο άξονας της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας (στο μουντιάλ του ’58). Λεπτόκορμος, με ψηλό λαιμό, σκέτος άγαλμα, έμοιαζε με αφρικανικό φετίχ στημένο στη μέση του γηπέδου. Εκεί είχε κράτος και εξουσία αυτός. Από εκεί εκτόξευε τα φαρμακερά του βέλη. […] Σουτάροντας από μακριά, ξεγελούσε τον τερματοφύλακα με τη μέθοδο του φτερού στον άνεμο. […] Επαιζε ήσυχα. Συνήθιζε να λέει δείχνοντας την μπάλα: «Αυτός που τρέχει είναι αυτή». Γνώριζε πως η μπάλα είναι ζωντανή». Αυτός ήταν ο Βραζιλιάνος άσος. ΠΑΠ.

Η σχέση του με την μπάλα

«Εγώ πάντα τη μεταχειριζόμουν, με πολλή τρυφερότητα. Γιατί, αν δεν της φερθείς τρυφερά, αυτή δεν σε ακούει. Οταν ερχόταν, εγώ την έλεγχα, αυτή με υπάκουε. […] Της φερόμουν με όση τρυφερότητα φέρομαι στη γυναίκα μου. Είχαμε μια σχέση τρομερής τρυφερότητας. Γιατί αυτή είναι φωτιά. Αν την κακομεταχειριστείς, σου σπάει το πόδι». H εξομολόγηση του Ντίντι στο ίδιο βιβλίο για τη σχέση του με την μπάλα. ΠΑΠ.

Καταδικασμένο άθλημα

Γράφει ο Γκαλιάνο για το ποδόσφαιρο: «Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι απόλαυσης και καθήκοντος. Στον βαθμό που το άθλημα έχει βιομηχανοποιηθεί, έχει χαθεί σιγά σιγά η ομορφιά που γεννιέται από τη χαρά που νιώθει κανείς μονάχα γιατί παίζει. Σε αυτό τον κόσμο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καταδικάζει οτιδήποτε είναι άχρηστο, και είναι άχρηστο οτιδήποτε δεν αποφέρει κέρδη.

Οι τεχνοκράτες του επαγγελματικού αθλητισμού επέβαλαν ένα ποδόσφαιρο καθαρής ταχύτητας και πολλής δύναμης, που απεμπολεί την απόλαυση, ατροφεί τη φαντασία και απαγορεύει το θράσος». Κι όλα αυτά 13 χρόνια πριν… ΠΑΠ.

Χαμένες ευκαιρίες

Η Ελλάδα με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες θα μπορούσε να φιλοξενεί κάθε εβδομάδα, απ’ τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου επαγγελματικά τουρνουά τένις 10.000 δολαρίων, τα οποία αποτελούν τον προθάλαμο του επαγγελματικού τένις. Τα οφέλη θα ήταν διπλά.

Πρώτα, οι Ελληνες αθλητές θα είχαν αγωνιστικά κέρδη, καθώς θα αποκόμιζαν εμπειρίες και πόντους στην παγκόσμια κατάταξη, δίχως να είναι υποχρεωμένοι να φεύγουν στο εξωτερικό, ξοδεύοντας σημαντικά χρηματικά ποσά (υπό την προϋπόθεση πως έχουν τη δυνατότητα).

Επειτα και η ίδια η χώρα θα έβγαινε κερδισμένη, αναπτύσσοντας μέσω του τένις τον αθλητικό τουρισμό, στον οποίο ουδέποτε επένδυσε με συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν τολμούμε να κάνουμε λόγο για δημιουργία Ακαδημίας τένις, όταν ακόμη δεν διαθέτουμε οργανωμένο εθνικό κέντρο αντισφαίρισης. Ν.Ν.Γ.

Εκτός τόπου

«Μπορείτε να δείτε τα ονόματα των σφαιροβόλων (Σ.Σ.: ανδρών) στον φωτεινό πίνακα», ανήγγειλε ο εκφωνητής του σταδίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου νέων (ώς 22 ετών), που γίνεται στην Οστράβα (Τσεχία). Γυρίζω και διαβάζω, ανάμεσα στ’ άλλα… «Αναγνωστοπούλου». Ηταν οι αθλήτριες της δισκοβολίας. «Το όριο πρόκρισης για τον τελικό της δισκοβολίας γυναικών είναι 54μ.», λέει ο εκφωνητής. «Ωχ, λάθος έδωσα χθες, ότι είναι 53,50», σκέπτομαι. Ψάχνω με αγωνία, ευτυχώς το σωστό ήταν 53,50. «Το όριο για το επί κοντώ είναι 5,20», αναγγέλλει ο εκφωνητής. Ελα, όμως, που ήταν 5,35μ. Τουλάχιστον τέτοια δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ν. Α. ΚΩΝ.

Κι όμως γίνεται…

Γίνεται το ευρωπαϊκό ρεκόρ νέων στη σφαιροβολία να είναι 20,94μ. και η καλύτερη εφετινή επίδοση στην Ευρώπη στην κατηγορία αυτή, 21,03μ.; Φαίνεται πως, κατά τους στατιστικούς ή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ή των διοργανωτών του πρωταθλήματος Ευρώπης, γίνεται… Ν. Α. ΚΩΝ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

2001

Ο Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, παίρνοντας τη θέση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο 59χρονος Βέλγος είναι ο 8ος πρόεδρος στα 107 έτη της ΔΟΕ.

1961

Η Γιολάντα Μπάλας κάνει για 14η φορά παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 1.91, έχοντας ξεκινήσει τις καταρρίψεις από τις 17/71956, όταν πήδηξε στο Βουκουρέστι 1.75. Το 1996 θα τη βραβεύσει ο ΠΣΑΤ για την προσφορά της στον αθλητισμό.

1950

Η Ουρουγουάη κερδίζει μέσα στο Μαρακανά μπροστά σε 199.854 θεατές (το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία του αθλητισμού) τη Βραζιλία με 2-1, τερματίζει πρώτη στη βαθμολογία και κατακτά το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. Οι Βραζιλιάνοι, που έχτισαν το Μαρακανά ειδικά για αυτή τη διοργάνωση, κερδίζουν μόνο τη θέση του πρώτου σκόρερ αφού ο Αντεμίρ Μενέντεζ Μάρκες σημειώνει 9 γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή