Εν αναμονή του πορίσματος του ΣΔΟΕ

Εν αναμονή του πορίσματος του ΣΔΟΕ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη φάση, αλλά επί του παρόντος στάσιμη, παραμένει η ανάκριση για την υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων και του παράνομου στοιχήματος, καθώς ο ανακριτής αναμένει το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφορικά με τις κινήσεις λογαριασμών εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Στο στόχαστρο του Σώματος βρίσκονται είκοσι παράγοντες του ποδοσφαίρου και τουλάχιστον 83 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην κύρια δικογραφία για τα «στημένα» ματς, ενώ αντικείμενο της έρευνας πέραν των κινήσεων των λογαριασμών αποτελούν οι κινήσεις καρτών μέσω των οποίων παίζονταν τα στοιχήματα στους 40 χειραγωγημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, του Κυπέλλου και της Super-league.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ θα δώσουν νέα ώθηση στην έρευνα, καθώς πιθανολογείται ότι τα «ευρήματα» θα ισχυροποιήσουν την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ενδεχομένως θα διευρύνουν περαιτέρω τον κύκλο των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, ο 9ος τακτικός ανακριτής που έχει αναλάβει πλέον τη διερεύνηση της υπόθεσης μελετά την ογκωδέστατη δικογραφία (πάνω από 90.000 σελίδες) που έχει σχηματιστεί.

Ηδη από τα 12 άτομα που έχουν απολογηθεί, τρεις -ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο μεγαλοπαράγοντας της ΠΑΕ Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης, καθώς και ο booker Βασίλης Καρακούλιας- έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με καταβολή εγγυήσεων και περιοριστικούς όρους κατά περίπτωση, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέος κύκλος απολογιών, καθώς ο ανακριτής θα στείλει κλήσεις στους λοιπούς 71 κατηγορουμένους που διώκονται για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδροι ΠΑΕ Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές αλλά και άτομα που στοιχημάτιζαν σε «στημένους» αγώνες.

Πέραν της κύριας δικογραφίας, στον ανακριτή έχει διαβιβαστεί και το σκέλος της υπόθεσης που αποκαλύφθηκε με αφορμή την τηλεφωνική παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Γιώργου Τσακογιάννη στο πλαίσιο διελεύκανσης της υπόθεσης εκβιασμών στον Πειραιά. Βάσει των διώξεων που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία, από τις τηλεφωνικές συνομιλίες και όχι μόνο, προέκυψαν στοιχεία για 16 επιπλέον στημένους αγώνες. Για το σκέλος αυτό απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος προσώπων που εμπλέκονται στην κύρια δικογραφία αλλά και σε βάρος δέκα ακόμη παραγόντων του ποδοσφαίρου, διαιτητών, προέδρων ΠΑΕ, ποδοσφαιριστών κ.ά.

Και σε αυτή τη δικογραφία αποδίδεται «ηγετικός» ρόλος στον Γιώργο Τσακογιάννη, ο οποίος με τρεις ακόμη συγκατηγορουμένους του φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση, ενώ ως «υποκινητής» βίας φέρεται μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία οι Τσακογιάννης, Μαρινάκης και ο υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος μαζί με άγνωστους δράστες «από κοινού συνεννοήθηκαν να στείλουν οπαδούς της θύρας 7 στις 13/3/2011 στον αγώνα Κόρινθος- Παναχαϊκή» για να κάνουν επεισόδια και να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της ομάδας Αλέξης Κούγιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή