Τα «στημένα» συγκλονίζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Τα «στημένα» συγκλονίζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες ποδοσφαιρικές αρχές και οι αξιωματούχοι της Δικαιοσύνης προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη μάστιγα των στημένων αγώνων από τα πολλαπλά δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος – ένα πρόβλημα δεκαετιών που όμως έχει διογκωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

Τα σκάνδαλα στησίματος αγώνων έχουν ξεσπάσει σε διάφορα επαγγελματικά πρωταθλήματα ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στην Τουρκία, όπου ετέθη θέμα αναβολής της έναρξης των εγχώριων διοργανώσεων, αλλά και στη Νότιo Κορέα, όπου δεκάδες ποδοσφαιριστές κατηγορούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχές αποδίδουν την πρωτοφανή έκρηξη περιπτώσεων στησίματος αγώνων σε περίπλοκες εγκληματικές επιχειρήσεις με έδρα στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Υπολογίζεται ότι το 90% του νόμιμου και παράνομου στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο ανά τον κόσμο λαμβάνει χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία», είπε ο Κρις Ιτον, πρώην αξιωματούχος της Ιντερπόλ που από πέρυσι είναι προϊστάμενος ασφαλείας της FIFA, της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. «Εκεί στοιχηματίζουν σε κάθε είδους αγώνα, ιδιαιτέρως στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ετσι μοιάζει λογικό να ξεπηδήσει εγκληματική δραστηριότητα δίπλα του».

Ανήσυχη από τα αλλεπάλληλα κύματα κατηγοριών, που εγείρουν ερωτήματα για την ακεραιότητα του αθλήματος, η FIFA έβαλε στην άκρη 20 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο για τη δημιουργία ειδικής μονάδας στην Ιντερπόλ της Σιγκαπούρης, με αντικείμενο το ξερίζωμα του στησίματος αγώνων στην Ασία. Οι έρευνες αφορούν σε αγώνες που διεξήχθησαν πριν από τη δημιουργία του κοινού οργάνου της FIFA και της Ιντερπόλ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής περιπτώσεις:

– Στην Τουρκία περισσότεροι από 30 ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες ομάδων προφυλακίστηκαν με κατηγορίες στησίματος αγώνων, μεταξύ των οποίων και οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ενας τρίτος σύλλογος ανακοίνωσε προ δεκαημέρου ότι επιστρέφει το Κύπελλο Τουρκίας που πρόσφατα κατέκτησε έως ότου ο αντιπρόεδρός του και ο προπονητής του να αθωωθούν από τις κατηγορίες ότι έστησαν τον τελικό της διοργάνωσης, καθώς και άλλα παιχνίδια.

– Στη Νότιο Κορέα 55 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν από τον Ιούνιο κατηγορίες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στησίματος αγώνων στην ιστορία της χώρας. Ηδη, δέκα παίκτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό εφ’ όρου ζωής και η κορεατική λίγκα ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα χρησιμοποιήσει ανιχνευτή ψεύδους για τους ποδοσφαιριστές.

– Στη Φινλανδία πάνω από δέκα ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, ενέχονται σε σκάνδαλο που όλο και διογκώνεται, ύστερα από την απόφαση δικαστηρίου πέρυσι ότι δύο αδέλφια από τη Ζάμπια που αγωνίζονται σε φινλανδικό σύλλογο βρέθηκαν ένοχοι δωροληψίας για ποσό 50.000 ευρώ ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αγώνα.

Αλλες έρευνες που διεξάγονται αφορούν σε Ουγγαρία, Γερμανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ισραήλ, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ζιμπάμπουε, Βιετνάμ, αλλά και Ελλάδα, όπου οι πρόεδροι τριών συλλόγων βρίσκονται ανάμεσα στα άτομα που κατηγορούνται για στήσιμο αγώνων. Μεταξύ των ύποπτων παιχνιδιών είναι π.χ. ο αγώνας νέων της Αργεντινής με τη Βολιβία τον Δεκέμβριο όπου ο Ούγγρος διαιτητής κράτησε καθυστερήσεις περισσότερες των 10 λεπτών, ενώ πολλοί είχαν στοιχηματίσει για επίτευξη τέρματος τα τελευταία πέντε λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή