Ξενάγηση στα μυστικά του CAS

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πύργος Μπετιζί, στην οδό Μπομόντ 2, στη Λωζάννη, αποτελεί άβατο για τους κοινούς θνητούς. Στις αίθουσές του «χτυπάει» η καρδιά του παγκοσμίου αθλητισμού, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου Αθλητισμού (CAS). Πρόκειται για την τελευταία βαθμίδα της αθλητικής δικαιοσύνης, όπου εκδικάζονται διαφορές οποιασδήποτε μορφής σχετιζόμενες με τον αθλητισμό. Εχουν εκδικαστεί και ελληνικές υποθέσεις, όπως το θέμα των Κεντέρη – Θάνου, των ντοπαρισμένων αρσιβαριστών, η προσφυγή του Απόλλωνα Καλαμαριάς κατά της ΕΠΟ. Προσεχώς θα εκδικαστεί η προσφυγή του Ηρακλή (υποβιβάστηκε για πλαστογραφία εγγράφου του ΙΚΑ). Δικαστής σε αυτές τις υποθέσεις ήταν ο Κύπριος δικηγόρος και επιθεωρητής του πειθαρχικού της UEFA, Κρις Γεωργιάδης, καθώς, όπως μας λέει, «όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο δεν γλιτώνω».

Η αποδοχή

Τον εντοπίσαμε να παρακολουθεί αγώνες μπιτς βόλεϊ, στην Πάφο. Παλαιός αθλητής του βόλεϊ και του μπάσκετ, μας «ξενάγησε», μέσα από τα λόγια του, στα άδυτα και τις αποφάσεις του CAS, ενώ δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του για το ντόπινγκ και το μέλλον του αθλητισμού.

«Στην κοινωνία των παιδικών μου χρόνων, για να διακριθείς έπρεπε ν’ ασχολείσαι με τον αθλητισμό. Σήμερα υπάρχουν για τα παιδιά χίλιες δυνατότητες ενασχόλησης. Αρχικά, έπαιξα ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ αλλά τα δύο τελευταία με τράβηξαν περισσότερο και αγωνίστηκα και στις εθνικές ομάδες της Κύπρου. Μεγαλώνοντας, ασχολήθηκα και με τα διοικητικά. Υπήρξα μέλος του Δ.Σ. της Ανόρθωσης και στη συνέχεια γενικός γραμματέας στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Τελευταία, ως παράγοντας, ήμουν πρόεδρος στην Ανόρθωση».

– Η Ανόρθωση είναι η ομάδα της καρδιάς σας…

– Ομάδα και της καρδιάς και της πόλης μας. Πρόκειται για την πιο παλιά ομάδα της Κύπρου. Ταυτίζεται με την πόλη μου, την Αμμόχωστο. Και όπως λέγεται, το μοναδικό που δεν κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν, εκεί, οι Τούρκοι ήταν η Ανόρθωση.

– Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με το CAS;

– Βρίσκομαι στην τρίτη πενταετή θητεία στο CAS. Αρχικά με είχαν προτείνει από την UEFA.

– Μπορείτε να εξηγήσετε στους Ελληνες φιλάθλους τι ακριβώς είναι το CAS;

– Πρόκειται για την τελευταία βαθμίδα αθλητικής δικαιοσύνης. Κάθε ομοσπονδία διαθέτει δικά της αθλητικά όργανα και μπορούν να έχουν μία, δύο ή τρεις βαθμίδες. Η διαδικασία του CAS είναι ανεξάρτητη και εντελώς εκτός ομοσπονδιών. H μεγάλη ανάπτυξή του δόθηκε όταν η UEFA και περισσότερο η FIFA, υπέγραψαν και αποδέχτηκαν το CAS ως τριτοβάθμια δικαιοδοσία τους. Ετσι, μπήκε και το ποδόσφαιρο, καθώς μέχρι τότε ήταν ο κλασσικός αθλητισμός, το μπάσκετ κ.λπ. Με απόφαση του ελβετικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αναγνωρίστηκε ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να εφεσιβληθεί κάτι, πέρα του CAS, είναι για απόφαση που έχει να κάνει με παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί, δηλαδή, το CAS να μη δώσει δικαίωμα ακρόασης σε κάποιον. Μόνο τότε η υπόθεση θα πάει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας. Δεν υπάρχει επόμενος βαθμός, διότι είναι η τελευταία βαθμίδα από όλα τα υπόλοιπα σώματα. Εκδικάζει αθλητικής αλλά και οικονομικής φύσεως διαφορές, σχετικές με τον αθλητισμό. Μεγάλες υποθέσεις αποτελούν θέματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), χρηματισμοί κ.λπ.

Αυτόνομος οργανισμός

– Πώς λειτουργεί και πώς διατηρεί την αυτονομία του;

– Πρόκειται για αυτόνομο οργανισμό που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο. Εχει μόνιμο πρόεδρο δικαστηρίου και έναν αριθμό δικαστών, διαιτητών καλύτερα. Ο πρόεδρος επιλέγει τον πρόεδρο της κάθε επιτροπής που θα δικάσει. Συνήθως επιλέγονται δικαστές που γνωρίζουν το θέμα. Οι αποφάσεις βγαίνουν κατά πλειοψηφία. Οι επιτροπές είναι τριμελείς αλλά υπάρχουν και μονομελείς, για απλές υποθέσεις. Οι αρχικοί πόροι του CAS προέρχονταν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Μετά υπήρξε αμφισβήτηση, εάν το CAS μπορούσε να δικάσει τη ΔΟΕ και αυτονομήθηκε.

Τώρα χρηματοδοτείται από τις ομοσπονδίες, οι οποίες συνεισφέρουν, όπως συνεισφέρουν τα κράτη στον ΟΗΕ, και από δικούς του πόρους που προκύπτουν από τις εκδικάσεις των υποθέσεων, τα παράβολα κ.λπ.

Οι αρσιβαρίστες, ο Βάλνερ και οι Κεντέρης, Θάνου

Στα 12 χρόνια που ο Κρις Γεωργιάδης υπηρετεί στο CAS, έχει εκδικάσει δεκάδες υποθέσεις. Οταν, όμως, βρίσκεται απέναντι σε θέμα που σχετίζεται με την Ελλάδα, κάτω από το κουστούμι του δικαστή, οι χτύποι της καρδιάς αλλάζουν ρυθμό.

«Πολλές υποθέσεις που δεν τις υπολογίζεις για δύσκολες, αποδεικνύονται περίπλοκες. Συναισθηματικά, όμως, ένιωσα παράξενα όταν εκδίκασα την υπόθεση που είχε να κάνει με τους Ελληνες αρσιβαρίστες. Ενάγοντες ήταν το CAS και η παγκόσμια ομοσπονδία. Υπήρχαν τα στοιχεία του ντόπινγκ όπως προέκυψαν από την αιφνίδια έρευνα που είχε γίνει. Οι αθλητές και η ελληνική ομοσπονδία προσπάθησαν να μειώσουν την ποινή για να προλάβουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η παγκόσμια ομοσπονδία ήταν αντίθετη. Το ότι ο WADA παίρνει σοβαρά τις υποθέσεις ντόπινγκ καθιστούσε την εκδίκαση δύσκολη. Ισως αυτή η σοβαρότητα να είναι και λίγο φαιδρή διότι, πιθανόν, όλοι οι αθλητές με τον ένα τρόπο ή τον άλλο να είναι ντοπαρισμένοι. Πιστεύω, ότι, ενδεχομένως, και η οκτάδα των 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες να έχει κάνει χρήση ουσιών. Το θέμα είναι ν’ ανιχνευθούν την κατάλληλη στιγμή. Δυστυχώς υπάρχει μαφία και τα αποτελέσματα αλλοιώνονται χωρίς τη δυνατότητα ανίχνευσης. Βέβαια, επικρατεί η άποψη ότι εάν παίρνουν όλοι τα ίδια φάρμακα πάλι κερδίζει ο καλύτερος. Αυτό το λέμε για να ικανοποιηθεί λιγάκι ο πόνος, εμάς, των φιλάθλων…».

– Ησασταν στην τριμελή επιτροπή και της υπόθεσης Κεντέρη – Θάνου…

– Ο ΣΕΓΑΣ προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή των αθλητών αλλά η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή και προς το τέλος της ημέρας κατέληξε σε συμβιβαστική λύση. Υπήρξε παραδοχή, μία συμβιβαστική ποινή και έληξε το θέμα.

– Η Θάνου είχε πει ότι θα προσφύγει στο CAS για να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο των 100 μ., του 2000, που αφαιρέθηκε από την Τζόουνς. Γνωρίζετε κάτι;

– Είχα ακούσει ότι θα έκανε προσφυγή αλλά δεν έχουμε δει να υποβάλεται. Νομίζω ότι η ΔΟΕ θεωρεί ότι η Θάνου παραβίασε το ιδεώδες του Ολυμπισμού και έτσι δεν μπορεί να δει το θέμα θετικά. Αυτή περίπου θα είναι η γραμμή εάν υπάρξει προσφυγή.

«Καθαρή περίπτωση»

– Θυμάστε την υπόθεση του Βάλνερ για τον οποίο είχε προσφύγει ο Απόλλων Καλαμαριάς κατά της ΕΠΟ;

– Με κυνηγάνε οι ελληνικές υποθέσεις αλλά στο θέμα που έχει προκύψει με τον Ηρακλή δεν θα έχω εμπλοκή. Νομίζω ότι το CAS νιώθει πιο άνετα, διότι υπάρχουν έγγραφα στα ελληνικά και με εμένα εξασφαλίζουν ότι μπορεί κάποιος να δει τα δικόγραφα ή το αποδεικτικό υλικό στην αρχική μορφή και όχι από μετάφραση. Η υπόθεση Βάλνερ ήταν πολύ καθαρή. Υπήρχαν και προηγούμενα. Ο κανονισμός λέει ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να πάρει τρεις μεταγραφές σε ένα χρόνο αλλά να αγωνιστεί μόνο με δύο ομάδες. Υπήρχε απόδειξη ότι έχει παίξει με δύο ομάδες πριν ν’ αγωνιστεί στον Απόλλωνα. Ολοι βασίστηκαν στο ότι η ΕΠΟ εξέδωσε δελτίο. Η έκδοσή του δεν δίνει και τη δυνατότητα ν’ αγωνιστεί.

– Θυμάστε κάποια άλλη ελληνική υπόθεση;

– Πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, η ομοσπονδία χόκεϊ είχε προσφύγει κατά της Διεθνούς διότι δεν της είχε δώσει κάρτα συμμετοχής στη διοργάνωση. Ομως η διεθνής ομοσπονδία είχε δικούς της κανόνες συμμετοχής. Γενικά, όλες οι υποθέσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε υποθέσεις από τη Λατινική Αμερική, π.χ., βλέπεις τη φτώχεια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ιστορικές ομάδες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και προσπαθούν να επιβιώσουν με αλχημείες.

– Ποια η στάση του CAS απέναντι στο ντόπινγκ;

– Το ντόπινγκ απ’ όποια πλευρά και να το δεις αποτελεί αρνητική κατάσταση. Κάποιοι λένε ότι ο καημένος αθλητής ντοπαρίστηκε με οδηγίες του προπονητή του ή της ομοσπονδίας. Ηταν νεαρός κ.λπ. Αυτά ήταν ελαφρυντικά πριν από πέντε χρόνια. Τώρα δεν μετράνε και ρίχνουμε την ευθύνη και στους αθλητές. Πρέπει να γίνουν καχύποπτοι και να μη δέχονται όσα τους προτείνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή