Προκλητική απόφαση από την ΕΠΟ

Προκλητική απόφαση από την ΕΠΟ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεσοβέζικη απόφαση που επί της ουσίας αθωώνει τον Ολυμπιακό Β. και την Καβάλα διατηρώντας τους στη Σούπερ Λίγκα και επιβάλλοντάς τους την ποινή αφαίρεσης δέκα και οκτώ βαθμών αντίστοιχα από το επόμενο πρωτάθλημα, κατέληξε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που αποτελείται από δύο πρώην αρεοπαγίτες και έναν δικηγόρο στους οποίους απευθυνόταν τις τελευταίες ημέρες με πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο ο προφυλακισμένος Αχ. Μπέος ζητώντας την αθώωση της ομάδας του, έκρινε ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα των ομάδων και όφελος από τη δράση των κ. Μπέου και Ψωμιάδη και γι’ αυτό άλλαξε την ποινή του υποβιβασμού που πρωτοδίκως είχε επιβληθεί.

Ομως από την άλλη πλευρά δεν τις αθώωσε αφού έκρινε ότι έχουν αντικειμενική ευθύνη για τη δράση των δύο παραπάνω προσώπων.

Γι’ αυτό τον λόγο επέβαλε την ποινή της αφαίρεσης βαθμών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποινή αυτή δεν προβλέπεται στο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα που αφορά τη «δωροδοκία» και το «στοίχημα».

Η ποινή σε περίπτωση ενοχής της ομάδας είναι ο υποβιβασμός, αλλιώς η ομάδα πρέπει να κριθεί αθώα.

Στην προκειμένη περίπτωση τα μέλη της επιτροπής της ΕΠΟ προκειμένου να μην αθωώσουν τις δύο ομάδες επέβαλαν την ποινή της αφαίρεσης βαθμών που προβλέπεται στο άρθρο 5 του πειθαρχικού κώδικα.

Το συγκεκριμένο άρθρο απλώς απαριθμεί κάποιες ποινές που δύναται να επιβληθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σε περίπτωση που τα υπόλοιπα άρθρα του κώδικα δεν προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές.

Ομως το άρθρο 21 που αφορά τη «δωροδοκία» και το «στοίχημα» προβλέπει την ποινή του υποβιβασμού, άρα η ποινή του άρθρου 5 (αφαίρεση βαθμών) κακώς επιβλήθηκε.

«Δεδικασμένα»

Με αυτήν την απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη με την απόφαση του οργάνου της Σούπερ Λίγκας- δημιουργούνται τα εξής «δεδικασμένα» που πολύ δύσκολα θα ανατραπούν:

Το πρώτο είναι ότι κλείνει για όλες τις ομάδες που έχουν κατηγορηθεί (π.χ. Ηλιούπολη) ή θα κατηγορηθούν για την ίδια υπόθεση η πιθανότητα να υποβιβαστούν επειδή οι πρόεδροι ή οι μεγαλομέτοχοί τους έστησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ολες οι ομάδες που θα περάσουν αυτήν τη διαδικασία από τον Σεπτέμβριο ή θα αθωώνονται ή θα τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών.

Το δεύτερο είναι ότι η αφαίρεση βαθμών δεν θα ξεπερνά τους δέκα. Από τη στιγμή που τόσοι αφαιρέθηκαν από τον Ολυμπιακό Βόλου που κατηγορείται για έξι στημένα παιχνίδια, για τις υπόλοιπες ομάδες (πλην Ηλιούπολης) η αφαίρεση βαθμών λογικά θα είναι μικρότερη.

Η χθεσινή απόφαση διατηρεί το σκέλος της πρωτόδικης που αφορούσε την εφ’ όρου ζωής απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε σχέση με το ποδόσφαιρο στους κ. Αχ. Μπέο και Μ. Ψωμιάδη.

Ωστόσο, μαζί με τον υποβιβασμό καταργεί και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και ήταν 300.000 ευρώ για κάθε ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή