Η «κατάρα» της Εθνικής μπάσκετ

Η «κατάρα» της Εθνικής μπάσκετ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της αναμέτρησης της Εθνικής ομάδας μπάσκετ με αντίπαλο την Ισπανία, για το περσινό Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, μια δήλωση έρχεται να «επισκιάσει» την ήττα – αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στέκεται μπροστά στις κάμερες και ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Εθνική. Μόλις στα 30 του, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επέλεξε να απομακρυνθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια με την απόφασή του.

Εναν χρόνο νωρίτερα, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κλήσεις του Γιόνας Καζλάουσκας για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, αφού ο αστράγαλός του ήταν ακόμα ταλαιπωρημένος. Οταν την επόμενη χρονιά ο «Τεό» θέλησε να ενισχύσει την Εθνική από το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει του Μουντομπάσκετ, βρήκε την πόρτα του Καζλάουσκας… κλειστή. Οι δύο σημαντικότεροι Ελληνες παίκτες της προηγούμενης δεκαετίας,

Διαμαντίδης και Παπαλουκάς, αποτέλεσαν παρελθόν από την Εθνική, μέσα σε λίγο διάστημα. Οι λόγοι μπορεί να ήταν διαφορετικοί, αλλά η κατάληξη παρέμεινε ίδια.

Αυτές οι δύο αποχωρήσεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, αφού έκτοτε μια περίεργη… «κατάρα» κυνηγά την ομάδα που έχει χαρίσει σπουδαίες επιτυχίες σε ομαδικό επίπεδο, στον ελληνικό αθλητισμό.

Την απόφαση του Διαμαντίδη το 2010, ακολούθησε σιωπηρά και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ο πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού, δίχως ανακοινώσεις, αποστασιοποιήθηκε από την Εθνική στα 31 του, αφήνοντας ένα αρκετά μεγάλο κενό.

Φέτος, όμως, η ροή των (προσωρινών και μη) αποχωρήσεων εντάθηκε σε ανησυχητικό βαθμό.

Η… κακή μέρα φάνηκε στους τελικούς της Α1 μπάσκετ με τον Γιάννη Μπουρούση να δηλώνει πως δεν θέλει να αγωνιστεί με τα γαλανόλευκα. Ο Καρδιτσιώτης παίκτης γρήγορα ανακάλεσε και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει την ομάδα.

Η πρώτη «βόμβα» έσκασε, στις 12 Ιουλίου, περίπου μία βδομάδα πριν από την πρώτη συγκέντρωση των παικτών.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, αρνείται την κλήση του Ηλία Ζούρου και προκαλεί την έντονη αντίδραση της ομοσπονδίας.

Παρότι ο 27χρονος παίκτης δηλώνει πρόθυμος να ακολουθήσει την ομάδα σε μελλοντικές διοργανώσεις, η ΕΟΚ τον τιμωρεί.

Μία ημέρα αργότερα, έρχεται μια είδηση που αναστάτωσε για λίγο τα μέλη της ομάδας. Φήμες θέλουν τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να μην παίρνει μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, λόγω ενός προβλήματος στο μάτι του. Η… καρδιά του Ηλία Ζούρου μπήκε γρήγορα στη θέση της, όταν ο παίκτης τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι στη διάθεσή του.

Την ίδια μέρα, όμως, ένα άλλο νέο, ήρθε να διαταράξει το κλίμα στην Εθνική με τον τραυματισμό του Νικ Καλάθη, ο οποίος κάνει τα πάντα για να αγωνιστεί στη Λιθουανία.

Το «κύμα» της ατυχίας πήρε ακόμη μεγαλύτερο ύψος στις 19 Ιουλίου. Στις καθιερωμένες εξετάσεις που υποβλήθηκαν οι παίκτες, διεγνώσθη ένα πρόβλημα στο γόνατο του Στράτου Περπέρογλου. Αρχικά, όλοι έκαναν λόγο για πρόβλημα… ρουτίνας, αλλά τελικά ήταν σοβαρότερο και ικανό να του στοιχίσει την παρουσία του στην ομάδα.

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου, ήρθε ένα ακόμη δυνατό χτύπημα. Απόντων των Παπαλουκά και Διαμαντίδη και με αμφίβολο τον Νικ Καλάθη, η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη κρινόταν επιβεβλημένη.

Τα μαντάτα, όμως, για ακόμη μια φορά αποδείχθηκαν άσχημα. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της χρονιάς από έναν τραυματισμό στους προσαγωγούς και ο γιατρός της Εθνικής, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, εισηγήθηκε να εγχειριστεί ο παίκτης για να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Μία ημέρα μετά, ο Σπανούλης εγκατέλειψε την προετοιμασία της ομάδας.

Οι αντοχές και η υπομονή του Ηλία Ζούρου επρόκειτο να δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο στις 2 Αυγούστου.

Εκείνο το απόγευμα, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης επικαλέστηκε ένα προσωπικό του πρόβλημα και δήλωσε πως δεν μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα στη Λιθουανία.

Αν σε όλες αυτές τις απουσίες προστεθεί και ο, πλέον, άτυχος παίκτης του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, τότε σίγουρα η αποστολή των… υπολοίπων στη Λιθουανία πρόκειται για την πιο δύσκολη των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή