Φινάλε για μια σπουδαία χρονιά

Φινάλε για μια σπουδαία χρονιά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφθασε η ώρα για το τελευταίο τουρνουά γκραν σλαμ της χρονιάς. Μετά το όπεν της Αυστραλίας, το Ρολάν Γκαρός και του Γουίμπλεντον, η ελίτ του παγκόσμιου τένις συγκεντρώνεται στις παρυφές της Νέας Υόρκης. Για την ακρίβεια, η «καρδιά» του αθλήματος θα «χτυπάει» από τη Δευτέρα έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στα γήπεδα του Εθνικού Κέντρου Αντισφαίρισης «Μπίλι Τζιν Κινγκ» στο Φλάσινγκ Μίντοους, όπου θα διεξαχθεί το αμερικανικό όπεν.

Στα γρήγορα νεοϋορκέζικα κορτ θα συναντηθεί ξανά η κορυφαία τετράδα του αθλήματος. Ξεχωρίζει το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς, που είναι κάτοχος τριών γκραν σλαμ. Φέτος κυριάρχησε στην Αυστραλία και στο Γουίμπλεντον και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο νούμερο του ταμπλό του αμερικανικού όπεν. Οι βασικοί του αντίπαλοι στον δρόμο προς τον τίτλο είναι ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ (Νο 2), που κατέκτησε πέρυσι το γκραν σλαμ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ (Νο 3), κάτοχος πέντε τίτλων στο Φλάσινγκ Μίντοους. Και ο Βρετανός Αντι Μάρεϊ (Νο 4), που το 2008 ήταν φιναλίστ στο αμερικανικό όπεν.

Ο 24χρονος Τζόκοβιτς έχει εντυπωσιάσει την παγκόσμια αθλητική κοινωνία με τα φετινά επιτεύγματά του. Από την αρχή της χρονιάς πέτυχε 57 νίκες, ενώ ηττήθηκε μόλις δύο φορές. Αρχικώς, στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός από τον Φέντερερ και εν συνεχεία στον τελικό του τουρνουά του Σινσινάτι, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. Για την ακρίβεια, αποχώρησε με ενοχλήσεις στον ώμο, ενώ το σκορ ήταν 6-4, 3-0 υπέρ του Αντι Μάρεϊ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα τον επηρεάσει αυτός ο τραυματισμός. Πλην των δύο γκραν σλαμ, πήρε φέτος πέντε τουρνουά της σειράς Μάστερς. Στο αμερικανικό όπεν έπαιξε στον τελικό του 2007 (έχασε από τον Φέντερερ), καθώς και στον περυσινό (ηττήθηκε από τον Ναδάλ). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του φορμαρισμένου Μάρντι Φις, ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του έχει την υψηλότερη θέση στο ταμπλό (Νο 8) από κάθε Αμερικανό τενίστα. Ξεπέρασε τόσο τον νικητή του 2003 στο γκραν σλαμ των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντι Ρόντικ (Νο 21), όσο και τον Τζον Ισνερ (Νο 28). Στο ταμπλό ξεχωρίζουν ακόμη ο Νταβίντ Φερέρ (Ισπανία), ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ (Σουηδία), ο Γκαέλ Μονφίς (Γαλλία), ο Τόμας Μπέρντιχ (Τσεχία) και ο Νίκολας Αλμάγκρο (Ισπανία). Το «παρών» θα δώσει και ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα έχασε 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και κατρακύλησε στην 60ή.

Στις γυναίκες, στο Νο 1 του ταμπλό φιγουράρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η φιναλίστ του 2009 στο Φλάσινγκ Μίντοους, η Καρολάιν Βοσνιάκι από τη Δανία. Το Νο 2 είναι η Ρωσίδα Βέρα Ζβανιερόβα, η οποία πέρυσι έφθασε στον τελικό τόσο του αμερικανικού όπεν όσο και του Γουίμπλεντον. Η νικήτρια του 2006, η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα, είναι το Νο 3, ενώ Νο 4 είναι η Λευκορωσίδα Βικτόρια Αζαρένκα. Η κάτοχος τριών αμερικανικών όπεν, η Σερίνα Ουίλιαμς, είναι Νο 28 στο ταμπλό. Η φετινή νικήτρια στο Γουίμπλεντον, η Τσέχα Πέτρα Κβίτοβα, είναι Νο 5 και Νο 6 η κάτοχος του φετινού Ρολάν Γκαρός, η Κινέζα Να Λι. Η περυσινή νικήτρια στο Παρίσι, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Σκλιαβόνε και η Γαλλίδα Μαριόν Μπαρτολί ακολουθούν στην 7η και την 8η θέση του ταμπλό. Παρούσα θα είναι και η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών, η Λένα Δανιηλίδου, η οποία επέστρεψε στις πρώτες 100 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα ανέβηκε πέντε θέσεις και είναι στην 88η.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή