Στροφή σε εγχώριες επενδύσεις

Στροφή σε εγχώριες επενδύσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1,7 δισ. ευρώ δαπάνησαν οι ομάδες των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που τελείωσε, βάζοντας πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από ό,τι το καλοκαίρι του 2010 παρά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, εμφανίζεται τάση για περιορισμό των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.

Οι σύλλογοι σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία ξόδεψαν για νέους ποδοσφαιριστές αρκετά περισσότερα από όσα πήραν από τις πωλήσεις παικτών, ενώ ειδικά οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ δαπάνησαν 33% περισσότερα χρήματα από πέρσι, φτάνοντας τα 490 εκατομμύρια λίρες (περί τα 560 εκατ. ευρώ).

Αυξημένα ήταν και τα χρήματα που ξόδεψαν Ισπανοί και Ιταλοί, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί κυμάνθηκαν περίπου στα περυσινά επίπεδα. Αλλωστε τα χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι εγγυημένα και ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στις χώρες αυτές.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, που υποστηρίζεται από τη FIFA, σχετικά με το προφίλ των ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Οπως αποκαλύπτει, ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Γαλλίας σημείωσε μια μικρή μείωση κατά την περίοδο 2010-11 σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Ιδιαιτέρως στην Αγγλία, που είναι δεύτερη σε όλη την Ευρώπη σε εισαγωγές ποδοσφαιριστών, το ποσοστό των αλλοδαπών παικτών έπεσε από το 58,4% το 2009-10, στο 56,7% στην περίοδο που τέλειωσε τον Ιούνιο. Μεταξύ των ομάδων με τους περισσότερους ξένους στην αρχική τους ενδεκάδα κατά μέσο όρο είναι η Αρσεναλ (με 9,6 ξένους παίκτες από τους 11) και η Ιντερ (με 9,4 παίκτες). Αντιθέτως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα βασίστηκε ως γνωστόν στα δικά της ταλέντα, κι έτσι αλλοδαποί ήταν μόνο οι 5,7 εκ των βασικών 11.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η χώρα με τις περισσότερες εισαγωγές ποδοσφαιριστών στον κόσμο είναι η Κύπρος, με μέσο ποσοστό ξένων σε κάθε ομάδα που ξεπερνά το 70%, ενώ τις περισσότερες εξαγωγές κάνει, όπως είναι γνωστό, η Βραζιλία.

Πτώση πάντως σημείωσε και ο αριθμός των παικτών από τη Βραζιλία στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα καθώς από τους 139 πρόπερσι, στα ρόστερ των αγγλικών, ιταλικών, ισπανικών, γαλλικών και γερμανικών ομάδων της πρώτης κατηγορίας βρέθηκαν 123 παίκτες.

Από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό γηγενών ποδοσφαιριστών το έχει το ισπανικό – άλλωστε οι Ισπανοί είναι και οι πρωταθλητές κόσμου.

Οι βασκικές ομάδες βελτιώνουν πολύ τον μέσο όρο, αφού η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει 7,03 γηγενείς στην ενδεκάδα της και η Ρεάλ Σοσιεδάδ 6,50. Ενας σημαντικός λόγος που οι ευρωπαϊκές ομάδες στρέφονται περισσότερο από ό,τι παλαιότερα στους εγχώριους παίκτες έχει να κάνει με την προσπάθεια αποφυγής μεγάλων συμβολαίων στο μέλλον λόγω της δαμοκλείου σπάθης του «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play) που υπολογίζεται από φέτος, αλλά χωρίς άμεσες κυρώσεις ακόμη για τις ομάδες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από όσα εισρέουν στα ταμεία τους.

Τον ρόλο του έχει παίξει επίσης ο περιορισμός που έχει θέσει η UEFA στα ρόστερ των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη, επιβάλλοντας τουλάχιστον οκτώ γηγενείς στους 25 παίκτες που δηλώνονται, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια επιβολής ποσοστού από τη FIFA έχει πέσει στο κενό προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή