Η έννοια του όρου «ντέρμπι» από την Αγγλία του 18ου αιώνα

Η έννοια του όρου «ντέρμπι» από την Αγγλία του 18ου αιώνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα διεξάγεται στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» η «Μητέρα των Μαχών» του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς τίθενται αντιμέτωποι ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό. Η συχνότερη ονομασία του αγώνα, είναι «ντέρμπι αιωνίων» χωρίς όμως να είναι αποκλειστική, καθώς έτσι αποκαλείται και στη Σερβία η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν.

«Ντέρμπι», με την κλασική ποδοσφαιρική έννοια του όρου, μπορεί να θεωρηθεί μόνο μια αναμέτρηση με ομάδες τις ίδιας πόλης ή νομού. Ο όρος «τοπικό ντέρμπι» στην ποδοσφαιρική ορολογία, μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει πλεονασματικός, μιας και η τοπικότητα είναι ουσιαστικά ο λόγος που καθιερώθηκε.

Η καταβολή της λέξης είναι αγγλική. Πολλές είναι οι θεωρίες για την προέλευση και αυτό που δεδομένα δεχόμαστε ως αληθές, είναι πως δεν ήταν επ’ ουδενί ποδοσφαιρικός, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, κάθε αθλητική δραστηριότητα που διεξαγόταν στην Αγγλία, έπαιρνε την ονομασία «ντέρμπι» (Derby). Η έννοια του όρου, με τα χρόνια εξελίχθηκε και άρχισε να αποκτά διαφορετική έννοια από την αρχική.

Μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου μεταγενέστερα και δεν αναφερόταν σε αγώνες μεταξύ ομάδων, αλλά είχε ως μέτρο σύγκρισης την προσέλευση του κόσμου. Αν το γήπεδο γέμιζε, τότε ο αγώνας αυτομάτως χαρακτηριζόταν «ντέρμπι».

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το γεγονός που παρέμενε δημοφιλέστερο στην Αγγλία ήταν η ετήσια ιπποδρομία του Ντέρμπι («Derby horse race»).

Ο κόσμος και οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είχαν το δικαίωμα να βλέπουν την ομάδα τους, μονάχα μια φορά την εβδομάδα, καθώς η έννοια του «φιλοξενούμενου οπαδού» εισήχθη πολύ αργότερα στο «λεξικό του ποδοσφαίρου». Μόνη εξαίρεση, αποτελούσαν τα παιχνίδια μεταξύ ομάδων της ίδιας πόλης. Αυτά προσέλκυαν πάρα πολύ κόσμο και ο Τύπος της εποχής, για να δώσει έμφαση, τα χαρακτήρισε «τοπικά ντέρμπι» (local derby) παραλληλίζοντάς τα, με το κεντρικό αθλητικό γεγονός της εποχής. Πρώτο ντέρμπι που διεκδίκησε τα «πνευματικά δικαιώματα» της ιστορικότητας του όρου, ήταν αυτό του Μερσεϊσάιντ (Λίβερπουλ-Εβερτον).

Κατά αυτό τον τρόπο, δόθηκε στον όρο η απαιτούμενη τοπικότητα, με τις υπόλοιπες βρετανικές μονομαχίες να ακολουθούν.

Με την πάροδο του χρόνου, ο όρος εξελίσσεται, «μεταλλάσσεται» και συχνά ακούγονται οι όροι «ντέρμπι πρωτοπόρων», ή «ντέρμπι παραμονής» κ.ο.κ.

Το μόνο που δεν επιδέχεται εξέλιξης και αμφισβήτησης, είναι πως το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, είναι το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή