Η χώρα του πρωθύστερου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε στη χώρα του πρωθύστερου. Πολλά τα παραδείγματα. Πρώτα γκρεμίζουμε και μετά χτίζουμε για να στεγάσουμε ό,τι βρισκόταν στο κτίριο που γκρεμίσαμε. Ισως σας φαίνεται υπερβολικό αυτό, αλλά στην Ελλάδα ό,τι είναι παράλογο για άλλες χώρες, είναι φυσιολογικό. Αν όχι και λογικό.

Με ποια αφορμή τα γράφουμε αυτά; Μα για όσα συμβαίνουν σχετικά με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝΑΚ). Οπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, ο «Αγιος Κοσμάς» αποτελεί από το 2003 την καρδιά του ελληνικού πρωταθλητισμού, ενώ, ταυτόχρονα, είναι, από της λειτουργίας του, πριν από 51 χρόνια, και η καρδιά του λαϊκού αθλητισμού της Αττικής. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, είναι το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο των Βαλκανίων και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Ε, λοιπόν, γι’ αυτό το αθλητικό κέντρο ακούμε εδώ και μήνες πως θα δοθεί στον ιδιώτη επενδυτή που θα πάρει το Ελληνικό (ευτυχώς, όχι όλο τον δήμο, αλλά τους χώρους του πρώην αεροδρομίου), αλλά δεν ακούμε λέξη για το πού θα στεγασθούν τα αθλήματα και οι αθλητές, που τώρα βρίσκουν φιλόξενη στέγη στο ΕΑΚΝΑΚ.

Η ιδέα, την οποία «έριξε» ο πρώην ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής, για το Μαρκόπουλο, είναι ανέφικτη. Οχι γιατί δεν μπορεί εκεί να κατασκευασθεί αθλητικό κέντρο, αλλά διότι το Μαρκόπουλο, ως τοποθεσία, ουδεμία σχέση έχει με τον Αγιο Κοσμά. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΕΑΚΝΑΚ προπονούνται, εκτός των πρωταθλητών, για τους οποίους ενδεχομένως κάποιος θα έλεγε πως θα μπορούν να μένουν στους ξενώνες, που θα ανεγερθούν στο Μαρκόπουλο, και εκατοντάδες αθλητές συλλόγων της γύρω περιοχής. Αυτοί πώς θα πηγαίνουν στα Μεσόγεια;

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρωθύστερο εφαρμόσθηκε και στην περίπτωση του σταδίου «Καραϊσκάκη». Οταν κατεδαφίστηκε για να γίνει αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, ουδείς φρόντισε να εξασφαλίσει πως θα κατασκευασθεί στίβος στην ίδια περιοχή. Ούτε καν ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο ΣΕΓΑΣ. Από τότε ο στίβος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά φθίνει. Και ποσοτικά και ποιοτικά. Ποιος, λοιπόν, φαντάζεται ότι τα παιδιά (και όχι μόνο του στίβου, αλλά και πολλών άλλων αθλημάτων), που τώρα γυμνάζονται στον Αγιο Κοσμά, θα πηγαίνουν στο Μαρκόπουλο;

Το λογικό είναι το ΕΑΚΝΑΚ να παραμείνει… ΕΑΚΝΑΚ. Να παραμείνει, δηλαδή, στον Αγιο Κοσμά. Αν αυτό κριθεί ασύμφορο οικονομικά, διότι ο ιδιώτης επενδυτής θα θελήσει να αξιοποιήσει το «φιλέτο» της περιοχής, την παραλία, η λύση είναι μία. Πριν το κέντρο παύσει να λειτουργεί, να κατασκευασθεί άλλο (αν κάποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να μεταφερθούν, να μεταφερθούν) ή ακριβώς απέναντι, μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, ή, ακόμη καλύτερα, κάπου στην παραλία, ανάμεσα στο «Ειρήνης και Φιλίας» και τον πρώην ιππόδρομο. Και επαναλαμβάνουμε: Πριν από την κατάργηση, αν γίνει, του ΕΑΚΝΑΚ. Οτιδήποτε άλλο είναι παράλογο. Και λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή