Η ΙΑΑΦ «απειλεί» την Κοκκιναρίου

Η ΙΑΑΦ «απειλεί» την Κοκκιναρίου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑΦ) ανακοίνωσε χθες, ότι έξι αθλητές (μία εκ των οποίων είναι η πρωταθλήτρια των 3.000μ. στιπλ, Ειρήνη Κοκκιναρίου) τιμωρήθηκαν για παραβίαση του κανονισμού αντιντόπινγκ 32.2 της ΙΑΑΦ (χρήση ή προσπάθεια χρήσης απαγορευμένης ουσίας ή μεθόδου). Η τιμωρία βασίζεται στο μη φυσιολογικό προφίλ του Βιολογικού Διαβατηρίου Αθλητή. Η Κοκκιναρίου είχε τιμωρηθεί από τον ΣΕΓΑΣ με διετή αποκλεισμό, αλλά η ΙΑΑΦ κατέθεσε έφεση στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και ζητεί τετραετή αποκλεισμό.

Με αποκλεισμό δύο ετών τιμωρήθηκαν, οι Ρωσίδες, Σβετλάνα Κλιούκα (4η στους Ολυμπιακούς του 2008 στα 800μ.), Γιεβγκένια Ζινούροβα (800, 1.500μ.) και Ναΐλιγια Γιουλαμάνοβα (Μαραθώνιος) και η Τουρκάλα, Μεριέμ Ερντογάν (φιναλίστ στα 5.000μ. και 10.000μ. σε πρωτάθλημα Ευρώπης). Και οι τέσσερις παραδέχθηκαν τις παραβιάσεις του κανονισμού και απεμπόλησαν το δικαίωμά τους για ακρόαση από την ΙΑΑΦ. Γι’ αυτό η διεθνής ομοσπονδία αποφάσισε να τις τιμωρήσει με αποκλεισμό δύο ετών, αντί για τετραετή, όπως αρχικά είχε την πρόθεση. Ο Μαροκινός, Αμπτεραχίμ Γκουμρί (φιναλίστ σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 5.000 και 10.000μ.) τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών από την εθνική ομοσπονδία.

Η ΙΑΑΦ είχε υποψίες πως και οι έξι έκαναν χρήση παράνομων ουσιών ή μεθόδων και τους παρακολουθούσε από το 2009 με εντός και εκτός αγώνων ελέγχους στο αίμα. Τρεις ανεξάρτητοι διεθνείς ειδικοί στην αιματολογία αξιολόγησαν τα βιολογικά προφίλ των αθλητών και διαπίστωσαν τις παραβιάσεις του κανονισμού. Μάλιστα, η ΙΑΑΦ, αξιολογώντας τη βαρύτητά τους, θεώρησε πως δικαιολογούσαν τετραετή αποκλεισμό. Με βάση τα προφίλ, προσδιορίστηκε πως έγινε χρήση ουσιών και (ή) μεθόδων σε πολλές περιπτώσεις.

Ο πρώτος αθλητής που τιμωρήθηκε με βάση το πρόγραμμα του Βιολογικού Διαβατηρίου Αθλητή, είναι ο Πορτογάλος μαραθωνοδρόμος, Ορνέλας Ελντερ.

Η ΙΑΑΦ σκοπεύει ν’ αυξήσει τους ελέγχους βάσει αυτού του προγράμματος. Ηδη έχει συλλέξει πολλά δείγματα μέσα στο 2012. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προγραμματίζει να κάνει περισσότερους από 200 τέτοιους ελέγχους στο Ολυμπιακό χωριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή