Εκτός Ολυμπιακών με απόφαση ΕΟΕ η Παπαχρήστου

Εκτός Ολυμπιακών με απόφαση ΕΟΕ η Παπαχρήστου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίως χθες ο αριθμός των αθλητών της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες μειώθηκε. Η πρωταθλήτρια στο τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου έγραψε στο Twitter: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό». Με απόφαση του αρχηγείου της αποστολής, η Παπαχρήστου τίθεται εκτός ομάδας, «για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού».

«Δεν έδειξε σεβασμό σε βασική oλυμπιακή αξία και, δυστυχώς, είναι εκτός ομάδας. Εκανε ένα λάθος και στη ζωή πληρώνουμε για τα λάθη μας», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρχηγός της αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος.

Και η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ καταδίκασε το σχόλιο: «Αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων». Η ομοσπονδία παραπέμπει την αθλήτρια στη δικαστική επιτροπή.

Η Παπαχρήστου, μετά τις αντιδράσεις, έγραψε στο Twitter: «Ζητώ συγγνώμη αν άθελά μου προσέβαλα ανθρώπους! Δεν έχω καμία ανάμειξη με τα πολιτικά! Είμαι αθλήτρια και μόνο! Δεν συνηθίζω να προσβάλλω κανέναν, δεν είμαι αυτής της ιδεολογίας». Μετά, δε, την απόφαση της ΕΟΕ, είπε στο sport-fm.gr: «Μου κόπηκαν τα πόδια. Ζητώ συγγνώμη από όλους αν ντρόπιασα την εθνική ομάδα του στίβου. Αλλά και από τους ανθρώπους και τις εταιρείες που με στηρίζουν. Το όνειρό μου ήταν αυτοί οι αγώνες. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για τις συγκεκριμένες τρεις ημέρες, είναι δυνατόν να μη σέβομαι τις ολυμπιακές αξίες και να θέλω να προσβάλω αυτά τα ιδεώδη;». Σχολίασε, επίσης: Το είδα στο Facebook, γέλασα και για αυτό το ανέβασα. Πώς γίνεται να είμαι ρατσίστρια και να έχω Βούλγαρο προπονητή;».

Ο προπονητής της, ο Γκεόργκι (Γιώργος) Πομάσκι, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε επιπόλαιη και παιδιάστικη την ενέργεια της αθλήτριας. «Δεν έχει σχέση με πολιτικά και με ό,τι την κατηγορούν. Σέβομαι την απόφαση της ΕΟΕ αλλά τη θεωρώ πολύ αυστηρή. Η Βούλα είναι παιδί. Και επιμένω ότι τα παιδιά τα εκπαιδεύεις, δεν τα τιμωρείς».

Αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις ρατσιστικού μίσους της Β. Παπαχρήστου βάλλουν ευθέως εναντίον του αθλητικού ιδεώδους και της συναδέλφωσης των λαών». «Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜ.ΑΡ. υπογραμμίζει: «Ρατσιστικό χιούμορ και «αστειάκια» που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεκτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό». «Βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στον χώρο του αθλητισμού. H ουσιαστική αντιμετώπισή του προϋποθέτει διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί την φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς», τονίζει το KKE. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζήτησαν την άμεση ανάκληση του αποκλεισμού, τον οποίο χαρακτηρίζουν «εσχάτη των ποινών» για αθλητή.

Ο σύλλογός της, η ΑΕΚ, καταδίκασε μεν το σχόλιο, αλλά θεωρεί προκλητική και υποκριτική τη στάση ορισμένων «θιγμένων», όπως τους χαρακτηρίζει.

Η Παπαχρήστου έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης νέων (2009, 2011) και 3η στο Παγκόσμιο νεανίδων (2008). Φέτος ήταν φιναλίστ στους Ευρωπαϊκούς γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή