ΒΟΛΕΣ

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο υποθέσεις κλονίζουν τις τελευταίες ημέρες το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού. Η μία είναι πολύ σοβαρή. Η άλλη είναι τέτοια εκ πρώτης όψεως, αλλά έχει καταντήσει φαιδρή, κυρίως λόγω της αντιμετώπισής της από πολλά μέσα ενημέρωσης, ιδιαιτέρως ηλεκτρονικά.

Χθες γνωστοποιήθηκε ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο ύψος, Δημήτρης Χονδροκούκης βρέθηκε θετικός σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ. Πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την εξέταση και του δεύτερου δείγματος, ουδείς μπορεί και πρέπει να τον καταδικάσει. Αλλά και μετά, αν οριστικοποιηθεί η ενοχή του, ποιον πρέπει να καταδικάσουμε; Τον αθλητή ή τον σύγχρονο πρωταθλητισμό; Ας το σκεφθούμε όλοι αυτό.

Το ζήτημα του σχολίου, με ρατσιστικές προεκτάσεις, που έγραψε η πρωταθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, στο twitter («Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό»), έχει εκφυλιστεί σε κουτσομπολιό. Για εμάς η αθλήτρια είναι ένοχη, όχι τόσο για ρατσισμό (ίσως και γι’ αυτόν), αλλά κυρίως για αφέλεια και επιπολαιότητα.

Επρεπε να τιμωρηθεί; Πιθανότατα ναι. Επρεπε, όμως, να τιμωρηθεί έτσι; Σαφώς όχι. Στη νομική επιστήμη κυριαρχεί ο κανόνας «Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις». Η ΕΟΕ δεν τον εφάρμοσε. Και γι’ αυτό έχει μείνει έκθετη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή