Η ιστορία της Βρετανίας στην τελετή έναρξης

Η ιστορία της Βρετανίας στην τελετή έναρξης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία φαντασμαγορική τελετή που περιείχε αναφορές στην ιστορία αλλά και στην καθημερινή ζωή της Μεγάλης Βρετανίας και έφερε τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων», έγινε η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης, Ντάνι Μπόιλ, συνδύασε την αγροτική ζωή της χώρας με τη βιομηχανική επανάσταση και τους ολυμπιακούς κύκλους, ενώ υπήρχε και μεγάλη αναφορά στο βρετανικό σύστημα υγείας. Μέσα στους πρωταγωνιστές της βραδιάς, η οποία κόστισε 27.000.000 λίρες, ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντάνιελ Κρεγκ (ο τελευταίος Τζέιμς Μποντ).

Ο νικητής του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, Μπράντλεϊ Γουίκινς, χτύπησε τη μεγαλύτερη, αρμονικά συντονισμένη καμπάνα του κόσμου, πράξη με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εσωτερικός χώρος του νεότευκτου Ολυμπιακού Σταδίου είχε μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο αγρόκτημα και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι 80.000 θεατές και τα εκατομμύρια τηλεθεατές μεταφέρθηκαν σε όλες τις περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ήχος των τυμπανιστών σήμανε την αλλαγή σκηνικού και η αγροτική ζωή έδωσε τη θέση της στη βιομηχανική επανάσταση. Οι καμινάδες αντικατέστησαν το γρασίδι, τα χωριά μετατράπηκαν σε πόλεις και το Λονδίνο υποδέχτηκε τις αλλαγές. Οι μεταλλουργοί σφυρηλάτησαν έναν τεράστιο ολυμπιακό κύκλο, ο οποίος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό, όπου ενώθηκε με άλλους τέσσερις, προκειμένου να σχηματιστεί το σήμα των Αγώνων.

Ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ «επιστράτευσε» τον Τζέιμς Μποντ. Ενα βίντεο έδειχνε τον «007» να φτάνει στο παλάτι, να παρουσιάζεται στη Βασίλισσα Ελισάβετ και να την καλεί να ανεβούν σε ένα ελικόπτερο. Είναι η πρώτη φορά που η Βασίλισσα έπαιξε ρόλο σε ένα φιλμ. Την ίδια ώρα ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το Στάδιο και οι προβολείς έπεσαν στις εξέδρες των επισήμων όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργου, και τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, οδηγήθηκε στη θέση της.

Στον χώρο του Σταδίου εισήλθε η βρετανική σημαία, μεταφερόμενη από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σε αυτό το σημείο άρχισε η εξύμνηση των βρετανικών επιτευγμάτων. Η παιδική λογοτεχνία διαδέχθηκε το εθνικό σύστημα υγείας και στη «σκηνή» «παρήλασαν» ο Πίτερ Παν, τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, η Μέρι Πόπινς μέχρι που έφτασε η ώρα για το αφιέρωμα στον βρετανικό κινηματογράφο. Στα πλήκτρα εμφανίστηκε ο Μίστερ Μπιν, ενώ το πρώτο… ελληνικό χρώμα ήρθε από τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Ενα αυτοκίνητο εισήλθε στο Στάδιο και οι θεατές «μεταφέρθηκαν» στη ζωή μιας κλασικής βρετανικής οικογένειας που ετοιμάζεται για να πάει σε ένα πάρτι. Η αρχή των μουσικών κομματιών του πάρτι γίνεται με Ερικ Κλάπτον και όλη η σύγχρονη βρετανική μουσική… παρήλασε για χάρη των 30ών Αγώνων.

Το παρελθόν «παντρεύτηκε» με το μέλλον και η αγροτική ζωή με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της, σε μία αθλητική γιορτή στην οποία βασικοί πρωταγωνιστές θα είναι οι αθλητές των 204 κρατών που κέρδισαν το χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών, κατά τη δική τους παρέλαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή