Ντόπινγκ και αλκοόλ πλήττουν την ποδηλασία

Ντόπινγκ και αλκοόλ πλήττουν την ποδηλασία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραδοχή του Τάιλερ Χάμιλτον για χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του αναμένεται να στερήσει από τον χρυσό ολυμπιονίκη της Αθήνας το μετάλλιο που κατέκτησε στην ατομική χρονομέτρηση. Η πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα εκδώσει σήμερα την απόφασή της που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καταδικαστική για τον ποδηλάτη.

Το πρώτο δείγμα του αντιντόπινγκ κοντρόλ από τους Αγώνες της Αθήνας είχε δείξει ότι ο Αμερικανός είχε κάνει μετάγγιση αίματος, αλλά επειδή -λόγω εργαστηριακού σφάλματος- το δεύτερο δείγμα είχε ψυχθεί υπερβολικά και καταστράφηκε, η ΔΟΕ του επέτρεψε να κρατήσει το μετάλλιο. Ο Χάμιλτον βρέθηκε θετικός στον Γύρο της Ισπανίας, πάλι με μετάγγιση αίματος, και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών. Το 2006 το όνομά του ήταν αναμεμειγμένο σε σκάνδαλο ντόπινγκ στην Ισπανία, ενώ το 2009 διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση του απαγορευμένου αναβολικού στεροειδούς δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Τότε, ο ποδηλάτης ισχυρίστηκε ότι η ουσία υπήρχε σε φάρμακο κατά της κατάθλιψης, το οποίο χρησιμοποιούσε. Ο αμερικανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ (USADA) του επέβαλε ποινή αποκλεισμού οκτώ ετών.

Πριν από έναν χρόνο, ο ολυμπιονίκης παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κάτι που αναμένεται να του στερήσει το μετάλλιο. Εφόσον γίνει αυτό, η διάκριση θα πάει στον Βιάτσεσλαβ Εκίμοφ, από τη Ρωσία, το ασημένιο θα το πάρει ο συμπατριώτης του Χάμιλτον, Μπόμπι Τζούλικ, και το χάλκινο ο Αυστραλός Μάικλ Ρότζερς.

Μεθυσμένος

Μεγάλο θέμα ξέσπασε στη Βελγική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Λονδίνο, όταν φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον ποδηλάτη της χώρας, Γκάις φαν Χούκε, μεθυσμένο. Ο αθλητής είχε έρθει 15ος στο Ομνιουμ και τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Βελγίου χαρακτήρισαν το περιστατικό «αξιοθρήνητο», ενώ αμέσως έβγαλαν εισιτήριο στον ποδηλάτη για να επιστρέψει στο Βέλγιο. «Εκανα ένα μεγάλο λάθος και ζητάω συγγνώμη. Παρ’ όλα αυτά δεν απογοήτευσα τους γονείς μου, αφού κατανόησαν ότι χρειαζόμουν ένα ξέσπασμα», δήλωσε ο 20χρονος σε βελγική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή