Μπορεί την πρόκριση ο ΠΑΟ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάλαγα για τον Παναθηναϊκό, η Νιούκαστλ για τον Ατρόμητο και η Ραπίντ Βιέννης για τον ΠΑΟΚ είναι οι αντίπαλοι που έφερε η κληρωτίδα στον δρόμο των ελληνικών ομάδων για τους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που μετέχουν. Αν περάσουν τους Ισπανούς, οι «πράσινοι» θα αγωνιστούν στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ειδάλλως θα έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον την παρηγοριά της συμμετοχής τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που για να το πετύχουν οι άλλες δύο ελληνικές ομάδες θα πρέπει να προκριθούν. Αν δεν τα καταφέρουν, η ευρωπαϊκή τους πορεία θα σταματήσει Αύγουστο μήνα.

Για τους «πράσινους» το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την Τετάρτη 22 Αυγούστου στην Ισπανία και η ρεβάνς την Τρίτη 28 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ. Από το όνομα και μόνο των υποψήφιων αντιπάλων (Φενέρ, Λιλ, Γκλάντμπαχ, Ουντινέζε) ήταν εξαρχής σαφές ότι η ελληνική ομάδα σε κανένα ζευγάρωμα δεν θα είχε τον τίτλο του φαβορί ούτε όμως θα ήταν «χαμένη από χέρι».

Το προφίλ των Ισπανών

Η Μάλαγα ήταν η τελευταία ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα πριν έλθει στην Ελλάδα, όπου είχε παίκτη του τον Κουίνσι. Ηταν ο πρώτος προπονητής που συνεργάστηκε με τον βαθύπλουτο Σεΐχη Αλ Τανί από το Κατάρ από τότε που την αγόρασε έναντι 36 εκατ. ευρώ, επενδύοντας εν συνεχεία 150 εκατ. ευρώ για να την ανεβάσει επίπεδο με την απόκτηση σπουδαίων παικτών (Φαν Νιστελρόι, Καθόρλα, Τουλαλάν, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ρόντον). Ενώ όμως κατάφερε να τη φέρει εφέτος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποφάσισε να την παρατήσει. Τα χρέη ήταν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να ακολουθήσουν πολλές προσφυγές και πωλήσεις παικτών όπως του Καθόρλα με 22 εκατ. ευρώ στην Αρσεναλ και του Ρόντον με 9 εκατ. στη Ρούμπιν Καζάν. «Στο σφυρί» έχουν βγει και οι Χοακίν, Τουλαλάν, Μαρέσκα, Ισκο, Ελισέου και όποιος άλλος παίκτης φέρει πρόταση. Εμεινε όμως ο προπονητής της, Μανουέλ Πελεγκρίνι, που δέχθηκε τη μείωση των αποδοχών του κατά 50%.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ, ο Φερέιρα έδειξε αισιόδοξος: «Η Μάλαγα είναι μια καλή ομάδα. Πέρσι τερμάτισε 4η στο ισπανικό πρωτάθλημα και διαθέτει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές αλλά όχι μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εμείς με ηρεμία θα κάνουμε την ανάλυσή μας και θα καταστρώσουμε τα σχέδιά μας. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε το φαβορί καθώς η Μάλαγα αγωνίζεται σε μια πολύ δυνατή λίγκα. Βέβαια γνωρίζουμε ότι τελευταία αντιμετωπίζει προβλήματα. Το σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσουμε τα δύο παιχνίδια με μεγάλη σοβαρότητα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Ευρώπη».

Στα βαθιά ο Μπάγεβιτς

Ως αδύναμος στην κλήρωση λόγω της φτωχής ευρωπαϊκής του παρουσίας, ο Ατρόμητος κληρώθηκε με την πολύ ισχυρή Νιούκαστλ, με το πρώτο ματς στις 23/8 στο Περιστέρι και τη ρεβάνς στις 30/8 στην Αγγλία. «Είναι μια πολύ δύσκολη κλήρωση, κόντρα σε μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα. Για να προκριθούμε, πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Είναι ιστορικές οι στιγμές και έχουμε την δυνατότητα για το κάτι παραπάνω. Ζούμε για αυτά τα παιχνίδια και θέλουμε να μεγαλώσουμε σαν σύλλογος» δήλωσε ο Σωκράτης Φυτανίδης.

Ραπίντ και Σαββίδης

Ο ΠΑΟΚ εξαργύρωσε την καλή ευρωπαϊκή του παρουσία τα τελευταία χρόνια με μια πιο βατή κλήρωση. Αντίπαλός του θα είναι η Ραπίντ Βιέννης, με το πρώτο παιχνίδι στις 23/8 στην Τούμπα και τη ρεβάνς στις 30/8 στην Αυστρία. Η Ραπίντ ήταν 2η στο περυσινό πρωτάθλημα και το ρόστερ της χαρακτηρίζεται αρκετά ισορροπημένο, χωρίς παίκτες με μεγάλο κασέ και πλούσιο βιογραφικό. Πλεονέκτημα γι’ αυτήν είναι ότι το πρωτάθλημά της έχει ήδη ξεκινήσει (3 νίκες και 1 ήττα 0-3 από την Αούστρια), Στην προηγούμενη φάση, απέκλεισε τη Βοϊβοντίνα (1-2, 2-0).

Στα συν του ΠΑΟΚ είναι ότι με τη χθεσινή υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Ερασιτέχνη και του Ιβάν Σαββίδη, εξασφαλίζει διοικητική ομαλότητα και μια οικονομική ένεση περίπου 10 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Εκτός Εθνικής άφησε ο Σάντος τον Καραγκούνη για το φιλικό με τη Νορβηγία, λόγω της αγωνιστικής απραξίας του. Νέα πρόσωπα είναι οι Μαυρίας, Σιόβας, Βελλίδης και Δημούτσος, ενώ επιστρέφουν οι Αθανασιάδης, Τζιόλης, Χριστοδουλόπουλος, Καρνέζης, Σπυρόπουλος και Βύντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή