Η εύθραυστη «βιτρίνα» της Ισπανίας και το αγγλικό πρότυπο

Η εύθραυστη «βιτρίνα» της Ισπανίας και το αγγλικό πρότυπο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «μαραθώνιος» αρχίζει στα δύο καλύτερα πρωταθλήματα του πλανήτη! Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και η ισπανική Πριμέρα Ντιβιθιόν κάνουν σήμερα ντεμπούτο και θα καθηλώσουν εκατομμύρια τηλεθεατών απ’ όλο τον κόσμο. Σημαντικοί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές αναμένεται να λάμψουν και φέτος, ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα εισπράξουν περισσότερο χειροκρότημα και λιγότερα χρήματα, αφού σε αρκετές ομάδες η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μέχρι και βιοποριστικά προβλήματα.

Το θέμα της ύφεσης αναδεικνύεται περισσότερο στην Ιβηρική χερσόνησο, όπου (και φέτος) είχαμε τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής, για το αν θα ξεκινήσει στην ώρα το πρωτάθλημα ή θα γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Και αυτό γιατί πίσω από τη βιτρίνα των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, σχεδόν, όλες οι υπόλοιπες ομάδες διαμαρτύρονται στη Λίγκα (LFP), για την έλλειψη ενός συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και διανομής των εσόδων, όπως αυτά στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τελικά η πρεμιέρα θα γίνει κανονικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια.

Η οικονομική έκθεση της πασίγνωστης σύμπραξης εταιρειών Deloitte, που είναι πλήρως αξιόπιστη, αφού αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς λογιστικούς οίκους του πλανήτη, αναφέρει ότι η μείωση των συμβολαίων στην Ισπανία αναγκάζει τους παίκτες να ψάξουν άλλους ποδοσφαιρικούς προορισμούς (ορισμένοι επιλέγουν ακόμη και την Ελλάδα!). Με εξαίρεση τους δύο μεγάλους συλλόγους, η αναλογία αμοιβών – εσόδων σημείωσε πτώση και βρέθηκε στο 60%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία οι παίκτες αισθάνονται σαφώς καλύτερα. Τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων αποτέλεσαν τη βασική αιτία αύξησης των εσόδων στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία-μαμούθ 3,018 δισεκατομμυρίων λιρών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων για τις σεζόν 2013-14, 2014-15, 2015-16, γεγονός που αποτελεί αύξηση της τάξης του 70 % σε σχέση με το τρέχον συμβόλαιο.

Με 10 αγώνες κάθε αγωνιστική, και 38 αγωνιστικές σε μία σεζόν, η πρέμιερσιπ έχει 380 αγώνες τη σεζόν, από τους οποίους οι 154 θα μεταδοθούν ζωντανά στην τηλεόραση. Πωλήθηκαν επτά πακέτα αγώνων, με πέντε και 116 αγώνες να πηγαίνουν στο BSkyB και δύο πακέτα και 38 αγώνες να πηγαίνουν στο BT, με τα πρώτης διαλογής παιχνίδια να ανήκουν στο 2ο πακέτο.

Κάνοντας την ανάλογη διαίρεση, παρατηρούμε ότι η Λίγκα θα πληρωθεί 6,5 εκατομμύρια για κάθε αγώνα, αύξηση της τάξεως του 260% από την προηγούμενη συμφωνία των 2,3 εκατομμυρίων. Το νέο συμβόλαιο θέτει εκτός το ESPN ενώ επεκτείνεται και το συμβόλαιο με το BBC (καλύπτει στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου), μια συμφωνία που θα επιφέρει άλλα 179 εκατομμύρια λίρες

Ολα αυτά σημαίνουν πως κάθε σύλλογος θα καρπώνεται 14 επιπλέον εκατομμύρια κάθε χρόνο με την τελευταία ομάδα να κερδίζει με το νέο συμβόλαιο περισσότερα από τα 60,6 εκατομμύρια λίρες που κέρδισε φέτος η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Μαντσίνι, πάντως, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της νέας αγωνιστικής χρονιάς καθώς επικράτησε με 3-2 της Τσέλσι στο Community Shield. Πλέον οι «πολίτες», που προχώρησαν σε μόλις μία προσθήκη, του ταλαντούχου 21χρονου μέσου της Εβερτον Τζακ Ρόντβελ, έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών, καλούνται να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, όντας το φαβορί για να τερματίσουν στην κορυφή της βαθμολογίας τον επόμενο Μάιο.

Δεύτερο φαβορί είναι η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, η οποία θεωρείται και η πιο κερδοφόρος επιχείρηση του πρωταθλήματος. Οι «μπέμπηδες» απέκτησαν από την Αρσεναλ τον Ρόμπιν φαν Πέρσι και από την πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρντμουντ τον Ιάπωνα μεσοεπιθετικό Σίντζι Καγκάβα. Πρωταθλήτρια στο φετινό μεταγραφικό παζάρι ήταν η Τσέλσι, αφού ο Ρομάν Αμπραμόβιτς έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, με πρωταρχικό στόχο φέτος την κατάκτηση του τίτλου.

Ωστόσο, και στην Αγγλία, υπάρχει ο χώρος πίσω από τις… κάμερες. Δύο από τις ομάδες που ανέβηκαν φέτος, οι Ρέντινγκ και Σαουθάμπτον, δείχνουν να δυσκολεύονται οικονομικά, όπως και μία από τις περυσινές εκπλήξεις της σεζόν, η Νόριτς. Πιο άνετες φαίνεται να είναι οι Γουίγκαν, Σουόνσι και Γουέστ Μπρομ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή