Οι δέκα μέρες που τάραξαν τη διαιτησία

Οι δέκα μέρες που τάραξαν τη διαιτησία

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταρτισμός των νέων πινάκων διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών των τριών επαγγελματικών κατηγοριών εξελίχθηκε σε μπραντ ντε φερ μεταξύ των δύο παρατάξεων που έχουν σχηματιστεί για να διεκδικήσουν την εξουσία στην ΕΠΟ στις εκλογές του Οκτωβρίου. Η ταυτόχρονη παρουσία του υποψηφίου για την προεδρία της ομοσπονδίας Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και προκάλεσε τις αντιδράσεις της παράταξης που έχει ως επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Βασίλη Γκαγκάτση.

Στις 6 Αυγούστου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και «νούμερο 2» της «παράταξης Γκαγκάτση», Βασίλης Χατζηαποστόλου, ζήτησε δημόσια την παραίτηση Σαρρή από την προεδρία της ΚΕΔ επικαλούμενος «ηθικό θέμα» και φοβούμενος ότι το πατροπαράδοτο αλισβερίσι με τις ποδοσφαιρικές ενώσεις (ΕΠΣ) για το ποιοι διαιτητές θα μπουν στους πίνακες θα φέρει σε θέση ισχύος τον Σαρρή και θα χρησιμοποιηθεί προς άγραν ψήφων.

Ο Σαρρής αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά αποφάσισε να μη μετάσχει στη συνεδρίαση για τον καταρτισμό πινάκων ώστε να μην κατηγορηθεί για παρεμβάσεις εν όψει εκλογών. Την απόφασή του γνωστοποίησε στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, αλλά και στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ Χρήστο Σάββα, από τον οποίο ζήτησε να μην παραστεί στη διαδικασία.

Το επεισόδιο με Σάββα

Η συνεδρίαση της ΚΕΔ για τους νέους πίνακες διαιτητών είχε οριστεί για την περασμένη Δευτέρα και είχε συμφωνηθεί να μετέχουν σ’ αυτήν μόνο οι Γιώργος Δούρος, Θανάσης Μπριάκος και Κύρος Βασάρας. Δηλαδή, τα τρία μέλη της ΚΕΔ που δεν είναι παράγοντες. Ομως, την ώρα της συνεδρίασης εμφανίστηκε στα γραφεία της ΕΠΟ ο Χρ. Σάββας, προερχόμενος από τη Μύκονο όπου έκανε διακοπές.

Οταν τον είδε ο Πιλάβιος τον ρώτησε γιατί ήρθε. Ο Σάββας του απάντησε ότι ως μέλος της ΚΕΔ ήρθε για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση. Ο Πιλάβιος του είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι παρών και ο Σαρρής και να συνεδριάσει η επιτροπή σε πλήρη σύνθεση. Ακολούθησε τηλεφωνική επαφή Πιλάβιου – Σαρρή. Ο Πιλάβιος πρότεινε στον Σαρρή να έρθει στην ΕΠΟ ή να γίνει η συνεδρίαση σε άλλη ημερομηνία με αυτόν παρόντα. Ο Σαρρής αρνήθηκε, εμμένοντας στην αρχική του απόφαση. Προς στιγμήν υπήρξε αδιέξοδο. Τελικά, όταν ο Σάββας αποχώρησε από την ΕΠΟ (γύρω στις 14.00), άρχισε η συνεδρίαση (είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11.00) με παρόντες τους Δούρο, Μπριάκο, Βασάρα και Πιλάβιο. Το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πινάκων, ο Σάββας ξέσπασε. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ υποστήριξε ότι η διαδικασία των πινάκων ήταν «στημένη», «υπήρξε εκβιασμός των ενώσεων» και ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔ Γ. Σαρρής «έχει νταβατζήδες». Την επομένη, με μια εξίσου σκληρή ανακοίνωση, γνωστοποίησε την παραίτησή του από την ΚΕΔ, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «παρωδία που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου» και τον υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, «ενορχηστρωτή της παρωδίας».

Ο κ. Σάββας υποστηρίζει ότι όντως του ζητήθηκε να μην παρευρεθεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔ με την προϋπόθεση να γνωρίζει από πριν ποιοι θα μπουν στους πίνακες και να ικανοποιηθεί αίτημα για δύο διαιτητές που είχε συζητηθεί και στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ομως, όπως ισχυρίζεται, αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν από τον Γ. Σαρρή και γι’ αυτό αποφάσισε να παραστεί στη συνεδρίαση.

Η πλευρά του Γ. Σαρρή έχει τη δική της «εξήγηση» για τα γεγονότα, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έγιναν βάσει οργανωμένου σχεδίου! Παράγοντες που πρόσκεινται στον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ εκτιμούν ότι η πίεση που του ασκήθηκε ώστε να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΕΔ είχε ως στόχο να τον βγάλει «εκτός παιχνιδιού» και να προεδρεύσει στη συνεδρίαση για τους νέους πίνακες ο Χρ. Σάββας, που τάσσεται με την πλευρά Γκαγκάτση και θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιό του. Οταν αυτό δεν έγινε, υποστηρίζει η πλευρά Σαρρή, ο Σάββας πήγε στη συνεδρίαση ώστε να «αναγκάσει» και τον Σαρρή να παρευρεθεί, να του αφαιρεθεί το επιχείρημα της μη συμμετοχής στη συνεδρίαση και στη συνέχεια να κατηγορηθεί για παρεμβάσεις στους πίνακες διαιτητών από αυτούς του ζήτησαν να παραιτηθεί.

Ο ίδιος ο Γ. Σαρρής αρνήθηκε να απαντήσει στους πρωτοφανείς και βαρείς χαρακτηρισμούς του μέχρι πρότινος συνεργάτη του Χρ. Σάββα και αρκέστηκε σε μια δήλωση χαμηλών τόνων στην ιστοσελίδα SoccerPlus: «Οι ενώσεις και όλοι οι ασχολούμενοι με τον χώρο του ποδοσφαίρου γνωρίζουν το ύφος, το ήθος και τα πεπραγμένα όλων μας στον χώρο», υποστήριξε.

Η ανακοίνωση των νέων πινάκων βρήκε την εικόνα της διαιτησίας «τραυματισμένη», την πλευρά του κ. Σαρρή ικανοποιημένη διότι ξεπεράστηκαν τα όποια προσκόμματα επιχειρήθηκε να μπουν και την πλευρά Γκαγκάτση να διαμηνύει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου οι πίνακες θα αλλάξουν ώστε να αποκατασταθούν τα… «δικά της παιδιά».

Αντιδράσεις στις Ενώσεις

Μία ημέρα μετά τον «εμφύλιο» στην ΚΕΔ, πήραν σειρά ενώσεις όπως της Καρδίτσας και της Λακωνίας (αμφότερες έχουν ταχθεί με την πλευρά Γκαγκάτση), οι οποίες αμφισβήτησαν το αδιάβλητο της διαδικασίας και την αξιοκρατία των επιλογών, συνδέοντάς τις με τις επικείμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας, Μ. Παλάσκας, ενοχλημένος από την επιλογή του Ηλ. Χατζή στον πίνακα παρατηρητών Σούπερ Λιγκ και της διεθνούς βοηθού Χρ. Κουρομπίλια στον πίνακα της Σούπερ Λιγκ, επιτέθηκε τόσο στον Γ. Σαρρή όσο και στον νομικό σύμβουλο Θ. Κουρίδη τον οποίο αποκάλεσε «συνταξιούχο» που κρύβεται πίσω από τους πίνακες. Μάλιστα ο κ. Παλάσκας έλεγε στο περιβάλλον του ότι θα ζητήσει την παραίτηση των μελών της ΚΕΔ διότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Ο Τ. Καρράς της ΕΠΣ Λακωνίας με αφορμή τον υποβιβασμού του Σ. Σελίμου στη Φούτμπολ Λιγκ έκανε λόγο για εκδικητικές συμπεριφορές και έδωσε… ραντεβού για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η πλευρά Σαρρή υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενώσεων είναι ικανοποιημένη από τους νέους πίνακες και προσθέτει ότι λήφθηκαν αποφάσεις ώστε να μη θιγούν ενώσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, όπως για παράδειγμα η ΕΠΣ Ηπείρου, οι δύο διαιτητές της οποίας στη Σούπερ Λιγκ (Μήτσιος, Κύρκος) ήταν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά ο ένας διασώθηκε και παρέμεινε στην κατηγορία. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι πέντε διαιτητές με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην περσινή σεζόν ήταν οι Κωνσταντινέας, Κύρκος, Σελίμος, Μήτσιος και Σιδηρόπουλος.

Ολα όσα έγιναν και τάραξαν το οικοδόμημα της διαιτησίας και της ΕΠΟ προδιαθέτουν για μια σκληρή μάχη για τη διεκδίκηση της ποδοσφαιρικής εξουσίας η οποία θα μπει σε νέα φάση αμέσως μετά την αναμενόμενη ανακοίνωση από την πλευρά του Σοφοκλή Πιλάβιου ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή