ΒΟΛΕΣ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει επειγόντως ν’ αποφασίσουμε. Οχι, εμείς, βεβαίως. Η πολιτική ηγεσία. Μας ενδιαφέρει, ως χώρα, η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Θεωρούμε πως είναι χρήσιμη; Πως προσθέτει κύρος στην πολλαπλώς τρωθείσα, τα τελευταία χρόνια, υπόληψη της Ελλάδος; Και αναλόγως ν’ αποφασίσει. Οπως πρέπει ν’ αποφασίσει αν την ενδιαφέρει ο αθλητισμός. Και με ποια μορφή του. Πρέπει δε, να πάρει την απόφαση τώρα. Σήμερα. Οχι αύριο. Και αναλόγως να πράξει.

Αν αποφασίσει, «όχι», οφείλει να το πει ευθαρσώς. Οχι με μισόλογα, όπως κάνει χρόνια τώρα με το ντόπινγκ. Το έχουμε γράψει πολλάκις. Δεν κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε. Το «θέλουμε μετάλλια καθαρά», ελάχιστα σημαίνει. Το «επειδή θέλουμε καθαρό αθλητισμό, σας λέμε, ότι μετάλλια στα περισσότερα αθλήματα δεν θα παίρνουμε, διότι σε αυτά χρειάζονται τα φάρμακα», είναι η ειλικρινής στάση επί του θέματος.

Εφόσον λοιπόν, αποφασίσει πως η διάκριση στους Ολυμπιακούς είναι άνευ ουσίας, πρέπει να εξηγήσει τους λόγους. Αν είναι εύλογοι, αν συνδέονται με την οικονομική κατάσταση και η πολιτική ηγεσία κρίνει άσκοπο να δαπανώνται χρήματα για τον πρωταθλητισμό, πιστεύω ότι ο λαός, που βιώνει την κρίση, θ’ αποδεχθεί την απόφαση. Παρότι από τον αθλητισμό περιμένει λίγη χαρά, λίγη παρηγοριά, για να νιώσει υπερηφάνεια. Ισως δεν πιστέψετε, αν σας πούμε, πόσοι άνθρωποι μας είπαν τελευταία αυτό ακριβώς.

Αν, όμως, αποφασίσει «ναι», πρέπει η Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2016 ν’ αρχίσει αμέσως. Μπορεί οι αθλητές να ξεκουράζονται, αλλά τα σχέδια πρέπει να καταρτίζονται. Σχέδια τετραετούς πνοής.

Και οφείλει, επιτέλους, το ανερμάτιστο ελληνικό κράτος ν’ αποφασίσει τι θα κάνει με τις εγκαταστάσεις, που κατασκευάσθηκαν εν όψει των Ολυμπιακών του 2004 για τον αθλητισμό. Πολλές «ρημάζουν», χρησιμοποιούμενες ή μη, άλλες λειτουργούν για αλλότριους σκοπούς και κάποιες απομυζούν τις ομοσπονδίες. Επί παραδείγματι, πληροφορηθήκαμε ότι στο κωπηλατικό κέντρο στον Σχινιά, η Ομοσπονδία πληρώνει 40 ευρώ ημερησίως για κάθε αθλητή που μένει στον ξενώνα, ενώ κοντινά ξενοδοχεία χρεώνουν λιγότερο.

Αν, λοιπόν, η Πολιτεία αποφασίσει να στηρίξει τον πρωταθλητισμό, πάνω από όλα υποχρεούται να στηρίξει τον αθλητισμό. Από αυτόν θ’ αναδειχθούν οι πρωταθλητές. Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι άνθρωποι των αθλημάτων της πισίνας. Θα λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια το 2013; Ή, επειδή πέρασε το Ολυμπιακό έτος, η κατάσταση θα χειροτερεύσει; Οι αθλητές του στίβου δε, φοβούνται πως θα κλείσει ο Αγιος Κοσμάς και θα μείνουν προπονητικά άστεγοι.

Ολα αυτά και πολλά άλλα, πρέπει να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία, αν η απόφασή της είναι «ναι». Ειδάλλως, ας αναλάβει τις ευθύνες της. Με θάρρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή