Πρωτάθλημα χωρίς πιστοποιητικό…

Πρωτάθλημα χωρίς πιστοποιητικό…

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή είχε χαρακτηριστεί από πολλούς «ημέρα της κρίσης» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με θέμα τη χορήγηση πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρωτάθλημα στις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ.

Τελικά, η αγωνία για κάποιες ΠΑΕ αλλά και για την ομαλή έναρξη του πρωταθλήματος παρατείνεται, αφού παρότι η ΕΕΑ επιφυλάχθηκε να εκδώσει πιστοποιητικά συμμετοχής στις μισές ομάδες της κατηγορίας, έδωσε παράταση μέχρι την Παρασκευή -παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος- προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στους φακέλους τους.

Ειδικότερα, η ΕΕΑ επιφυλάχτηκε να εκδώσει πιστοποιητικό στις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αρης, Πανθρακικός, Πλατανιάς, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Πανιώνιος. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τρεις πρώτες ΠΑΕ είναι η μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Ωστόσο, αυτή η εκκρεμότητα δεν επηρεάζει τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Στη χειρότερη γι’ αυτές περίπτωση, θα τους επιβληθεί πρόστιμο που θα κυμαίνεται από πέντε έως 50.000 ευρώ.

Για τον Αρη αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΕΑ δεν είχε προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, κάτι που ξεπεράστηκε έπειτα από τη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ.

Ο Πλατανιάς, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε καταθέσει φάκελο, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη χειρότερη θέση είναι ο Πανιώνιος ο οποίος δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ δεν κατέθεσε ούτε εγγυητική επιστολή.

Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν κατέθεσε ούτε η ΑΕΚ, ενώ ο ΠΑΟΚ παρουσίασε φορολογική ενημερότητα που έχει λήξει και δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή. Ο ΟΦΗ, τέλος, δεν κατέθεσε φορολογική ενημερότητα και εγγυητική επιστολή.

Οι παραπάνω ΠΑΕ σε περίπτωση που δεν καταθέσουν ενημερότητες μέχρι μεθαύριο κινδυνεύουν με ποινή από αφαίρεση δέκα βαθμών έως υποβιβασμό.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η επιστολή που κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΕΑ έστειλε η Παναχαϊκή η οποία επικαλούμενη «έννομο συμφέρον» απείλησε με αγωγές 4 εκατομμυρίων ευρώ τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ ΠΑΕ που δεν έχουν ενημερότητα.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε από την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού προς την ΕΕΑ ώστε να δώσει παράταση στις ΠΑΕ με ελλείψεις, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να συμπληρώσουν τους φακέλους τους.

Η πρώτη αντίδραση της Σούπερ Λιγκ στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕΑ ήταν υπέρ της διεξαγωγής των αγώνων της πρεμιέρας του πρωταθλήματος χωρίς να υπάρξει αναβολή.

Ωστόσο, οι ομάδες που δεν θα καταφέρουν μέχρι την Παρασκευή να εκδώσουν ενημερότητα -με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ- κινδυνεύουν να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ποδοσφαιριστές που απέκτησαν κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, αφού λόγω της έλλειψης ενημερότητας απαγορεύεται η έκδοση δελτίων.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί με το αίτημα της Σούπερ Λιγκ στην ΕΠΟ για έκδοση «προσωρινών δελτίων» μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την καλή διάθεση που δείχνει ο πρόεδρος Σ. Πιλάβιος, είναι δύσκολο να περάσει μια τέτοια απόφαση είτε από το Δ. Σ., είτε από την εκτελεστική γραμματεία, αφού η πλειοψηφία των συμβούλων φέρεται να διαφωνεί.

Το σενάριο που επικρατεί είναι το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών προκειμένου να αποφασίσει θετικά για αυτές τις ΠΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή