H N. Υόρκη υποδέχεται την ελίτ του παγκοσμίου τένις

H N. Υόρκη υποδέχεται την ελίτ του παγκοσμίου τένις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κορτ με σκληρή επιφάνεια του Αμερικανικού Οπεν υποδέχονται την ελίτ του παγκόσμιου τένις στο τελευταίο τουρνουά γκραν σλαμ της χρονιάς. Μετά τη Μελβούρνη, το Παρίσι και το Λονδίνο, είναι η σειρά της Νέας Υόρκης για να φιλοξενήσει την παγκόσμια τενιστική κοινότητα, απ’ τη Δευτέρα και έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Το Αμερικανικό Οπεν έχει τις «ρίζες» του στον 19ο αιώνα, αφού η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1881! Παρεμπιπτόντως, είναι το μοναδικό γκραν σλαμ το οποίο έχει τάι μπρέικ τόσο στο πέμπτο σετ στο ταμπλό των ανδρών, όσο και στο τρίτο σετ στις γυναίκες. Στα άλλα τρία μεγάλα τουρνουά απαιτείται διαφορά τουλάχιστον δύο γκέιμ για να «κλείσει» το τελευταίο σετ.

Αναμφίβολα, στους άνδρες, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, το νούμερο 1 και 2 της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα, φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί για να βρεθούν στον τελικό. Ο Ελβετός (που συμπλήρωσε 292 εβδομάδες στην κορυφή, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ) και ο Σέρβος προέρχονται από θριάμβους στα δύο τελευταία τουρνουά Μάστερς. Ο Τζόκοβιτς κυριάρχησε στον Καναδά, ενώ ο Φέντερερ στο Σινσινάτι του Οχάιο, όπου έφθασε τους 21 τίτλους σε Μάστερς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του μεγάλου του αντιπάλου, Ραφαέλ Ναδάλ. Λόγω τραυματισμού, ο Ισπανός παραμένει εκτός δράσης απ’ το Γουίμπλεντον, με αποτέλεσμα να λείπει απ’ τους φίλους του τένις ο νικητής του 2010 στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζόκοβιτς θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι, νικώντας στον τελικό τον Ναδάλ με 3-1 σετ. Την ίδια ώρα, ο Φέντερερ φιλοδοξεί να προσθέσει έναν ακόμη τίτλο στην πιο πλούσια συλλογή γκραν σλαμ στην ιστορία του τένις. Εχει 17 και στοχεύει στον 18ο, που θα είναι ο 6ος στο Αμερικανικό Οπεν. Υπενθυμίζουμε πως κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων στο Φλάσινγκ Μίντοους (η άλλη ονομασία του Αμερικανικού Οπεν), μαζί με τον Τζίμι Κόνορς και τον Πιτ Σάμπρας, οι οποίοι το έχουν κατακτήσει από πέντε φορές. Μάλιστα, ο Ελβετός «μαέστρος» το πήρε πέντε φορές στη σειρά (απ’ το 2004 έως το 2008), κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ κατά το παρελθόν. Να σημειωθεί πως έχουμε αφετηρία το 1967, οπότε και επετράπη η συμμετοχή των επαγγελματιών τενιστών στα γκραν σλαμ.

Με την επιτυχία του στο Σινσινάτι (ήταν ο 5ος τίτλος του στο Οχάιο, κάτι που αποτελεί επίσης ρεκόρ), ο Φέντερερ έφθασε τους 76 τίτλους, έξι εκ των οποίων κατακτήθηκαν φέτος (Ρότερνταμ, Ντουμπάι, Ιντιαν Γουέλς, Μαδρίτη, Γουίμπλεντον και Σινσινάτι). Δίχως άλλο, στα 31 του χρόνια δείχνει αναγεννημένος και ικανός να πετύχει και άλλα σπουδαία πράγματα. Θυμίζουμε πως μόνο αυτός και ο Ιβάν Λεντλ έχουν καταφέρει να επιστρέψουν για δεύτερη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και να τερματίσουν εκεί στο τέλος της περιόδου. Πλέον, ο Φέντερερ θα προσπαθήσει να πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ: να τερματίσει για 3η φορά στο Νο1, έχοντας υποχωρήσει ενδιάμεσα απ’ το ρετιρέ της παγκόσμιας κατάταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή