Τα «μονοπάτια» προς το Λονδίνο

Τα «μονοπάτια» προς το Λονδίνο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ήταν απλώς η… προθέρμανση. Ο «μαραθώνιος» για τις 16 ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλητών Ευρώπης του 2011 και του 2012, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αντίστοιχα, αρχίζει την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες. Δεκατέσσερα παιχνίδια θα δώσει κάθε ομάδα και η εγρήγορση, η συνέπεια και η συνέχεια στις εμφανίσεις και στα αποτελέσματα, αλλά και η διάρκεια, θα κρίνουν τον τελικό απολογισμό τους. Το δεύτερο ζητούμενο είναι οι εντός έδρας νίκες που οδηγούν ασφαλώς στον δρόμο των πλέι οφ. Και το τρίτο ζητούμενο είναι η αποφυγή σοβαρών τραυματισμών βασικών στελεχών των ομάδων. Σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, μπορεί οι ομάδες που έχουν πληρότητα να παρουσιάσουν βελτίωση. Αντίθετα, ομάδες που έχουν έλλειψη «βάθους» στον πάγκο τους μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση στην απόδοσή τους, εξαιτίας απωλειών που δεν θα καλυφθούν.

Οι 14 αγωνιστικές συνιστούν ένα μίνι πρωτάθλημα. Τα περιθώρια για να καλυφθεί οποιαδήποτε βαθμολογική απώλεια, εντός ή εκτός έδρας, είναι μεγάλα. Δύσκολα δε, κάποια από τις 16 ομάδες θα κερδίσει τον χαρακτηρισμό του «τρένου». Δηλαδή, να αρχίσει να τρέχει σε υψηλή ταχύτητα και μ’ αυτήν να τερματίσει, την άνοιξη του 2013, χωρίς να παρουσιάσει αυξομειώσεις. Οι διαφορές δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων είναι σαφώς πολύ πιο μικρές από την περυσινή περίοδο. Πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που συνεχίζουν στη φάση των «16», υπάρχουν ομάδες με υψηλές προσδοκίες, όπως είναι οι τρεις εκπρόσωποι της Τουρκίας.

Η εικόνα των 16 ομάδων στην πρώτη φάση των ομίλων αποτελεί μόνο την «πυξίδα» της πορείας που μπορεί να έχουν στα επόμενα παιχνίδια τους. Αρκετές θα κάνουν αλλαγές παικτών, προσδοκώντας τη βελτίωσή τους.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχουν σύμφωνη γνώμη για την τακτική που θέλουν να ακολουθήσουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

«Πυξίδα» για τη συνέχεια

«Ολα τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα κι επειδή πρόκειται για μεγάλη διαδρομή, θα πρέπει να κοιτάμε μόνο τον επόμενο αγώνα. Αν λες στοχεύω σε μια θέση στην πρώτη τετράδα, «κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος». Εχουμε αντιπάλους από δυνατά πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πιστεύω ότι χωρίς να έχουμε σοβαρά παθήματα στην πρώτη φάση, πήραμε καλά μαθήματα για το πώς πρέπει να πορευθούμε στην συνέχεια της Ευρωλίγκας. Εχουμε τη γνώση και τον τρόπο για να πάμε καλά», είπε στην «Κ» ο τεχνικός του Ολυμπιακού.

Ο ομόλογός του στον Παναθηναϊκό υποστηρίζει: «Η επόμενη φάση θα είναι πιο σκληρή και δυνατή. Στον Παναθηναϊκό, οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Δηλαδή, παίζουν και μαθαίνουν. Αποκτούν εμπειρίες μέσα από τα παιχνίδια και θέλουμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά στοιχεία από τα παιχνίδια της πρώτης φάσης. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και θα δούμε την ανταπόκρισή τους».

«Ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» είναι πλέον… μαθουσάλες της Ευρωλίγκας. Γνωρίζουν ότι με το νέο σύστημα στη φάση των «16», πρέπει να προχωρήσουν βήμα βήμα και με σταθερότητα. Χωρίς υπέρμετρους ενθουσιασμούς και υπερβολικές απογοητεύσεις. Η πρόκριση στην προημιτελική φάση είναι ο κύριος στόχος. Ο δευτερεύων είναι η θέση που θα κατακτήσουν, ώστε με την πρώτη ή τη δεύτερη, να έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα πέντε παιχνίδια των πλέι οφ. Με την τρίτη και την τέταρτη, θα παίξουν με μειονέκτημα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Επιρρεπής στα λάθη ο Παναθηναϊκός, αλλά και δυνατός στη συγκομιδή των ριμπάουντ. Εύστοχος από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ο Ολυμπιακός και στην πρώτη δεκάδα των ομάδων που έπαιξαν την καλύτερη άμυνα. Τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας φέρνουν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στις υψηλές θέσεις των περισσοτέρων κατηγοριών και δείχνουν σε ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση. Οι «πράσινοι» έχουν τη δυσάρεστη πρωτιά στα λάθη, με μέσο όρο 16,3. Η Πρόκομ, που είχε 16,4 λάθη, έχει αποκλεισθεί. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν εμφανίζεται στην πρώτη 10άδα καθώς, με 13,6 κατά μέσο όρο, είναι 13ος.

Στον τομέα των ριμπάουντ, οι παίκτες του Πεδουλάκη «άγγιξαν» το «άριστα» και μάζεψαν κατά μέσο όρο 36,4, ενώ ο Ολυμπιακός είναι τέταρτος με ελάχιστη διαφορά (μ.ό. 35,8). Στα αμυντικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έχει μέσο όρο 26,1 και τον ακολουθεί κατά πόδας ο Ολυμπιακός με 25,7.

Στην ευστοχία των ελευθέρων βολών, ο Ολυμπιακός έχει την 6η θέση με το υψηλό ποσοστό (75,1%), ενώ «αχίλλειος πτέρνα» για τον Παναθηναϊκό είναι η γραμμή του φάουλ με ποσοστό μόλις 68%.

Στα τρίποντα, ο Ολυμπιακός είναι πιο εύστοχος από τον Παναθηναϊκό και έχει ποσοστό 39,2%, ενώ το «τριφύλλι» βρίσκεται στη 19η θέση, με 32,3%.

Τα δίποντα είναι η καλύτερη διαφήμιση της επίθεσης του Παναθηναϊκού, καθώς έχει την πρώτη θέση με 58,1%, ενώ ο Ολυμπιακός έχει πολύ χαμηλότερη ευστοχία: 51,6%.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μοιράζουν 16 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει 15,8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή