Το βράδυ που άξιζε στον Νίκο Γκάλη

Το βράδυ που άξιζε στον Νίκο Γκάλη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι έδειχνε 21.27 χθες το βράδυ στο Αλεξάνδρειο. Νεκρική σιγή για λίγα δευτερόλεπτα. Καπνοί από τη γωνία του. Από εκεί που έβγαινε πρώτος. Υπό τους ήχους του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», που έντυνε μουσικά την ταινία «Οδύσσεια του Διαστήματος», με αργά βήματα, σαστισμένος από αυτό που αντίκριζε. Περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι του Αρη τον περίμεναν. Περισσότερα από 10.000 μάτια πάνω του καρφωμένα. Ο Νίκος Γκάλης, ο «Simply The Best» όπως λίγο αργότερα ακουγόταν να τραγουδάει η Τίνα Τάρνερ, μπήκε στο σπίτι του. Μπήκε στο θρυλικό Παλέ, αφού πρώτα είχε ακούσει χίλια μύρια καλά λόγια από τους πρώην συμπαίκτες και αντιπάλους του.

Ο «δράκος» δάκρυσε! Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μπήκε στο γήπεδο και όλοι σηκώθηκαν όρθιοι. Το έτερο ήμισυ του Γκάλη στα παρκέ λύγισε όταν άκουγε «και συ, Γιαννάκη, πάρ’ τους τα μυαλά και συ, Γκάλη, πάρ’ τους το κεφάλι». «Ευχαριστούμε πολύ!», είπε ο Γιαννάκης, που πρωτοστάτησε της εισόδου στο γήπεδο των συμπαικτών του Γκάλη. «Εκ μέρους όλων των παιδιών, έχουμε ανατριχιάσει! Κάνατε το μπάσκετ πολύ ελκυστικό σε όλη την Ευρώπη με πρωτοπόρο τον Νίκο. Μπορείτε να κάνετε περισσότερα. Βοηθήστε την ομάδα σήμερα», είπε ο Γιαννάκης.

Λίγο νωρίτερα ο Στηβ Γιατζόγλου έκανε ένα Παλέ να σπαρταράει στο γέλιο όταν με το μοναδικό του στυλ είπε την… αμερικανική έκδοση της αλήθειας για το ελληνικό μπάσκετ: «Δεν είναι μέρα για να δακρύσω, αλλά μέρα που τιμάμε τον δικό μας Μάικλ Τζόρνταν! Ηρθαμε εδώ να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ίσως και γιατί μου έβαλε 50 πόντους στη μούρη».

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν στο παρκέ του Παλέ βρέθηκε ο μεγάλος αντίπαλος στα παιχνίδια Αρη – ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. Ελάχιστοι αποδοκίμασαν, οι περισσότεροι χειροκρότησαν παρατεταμένα! Το ίδιο και για τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Τζον Κόρφα, τον Νίκο Σταυρόπουλο!

Τον «χορό» των προσκεκλημένων άνοιξαν τα μέλη της ομάδας του ’79, των πρωταθλητών που εν πολλοίς έπαιξαν ρόλο για να υπογράψει ο Γκάλης στον Αρη πριν από 34 χρόνια. Ακολούθησαν δύο προπονητές του Γκάλη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Λάζαρο Λέσιτς.

Ο Γκάλης αμήχανα στεκόταν στο κέντρο του γηπέδου. «Είσαι θεός μοναδικός». «Τι την έκανε την μπάλα ο θεός;». Συνθήματα που δονούσαν το Παλέ τη δεκαετία του ’80, συνθήματα που σπάραξαν καρδιές χθες. Ο Γκάλης δεν άντεξε. Πήρε μια μπάλα και τη γύρισε στο δάχτυλό του! Πανζουρλισμός! Ομπράντοβιτς, Βολκόφ, Βράνκοβιτς, Βιγιακάμπα, Νόρις, Ράτζα, Τζάμσι ήρθαν από το εξωτερικό για τον Γκάλη… Χάζευαν το ιερό προσκύνημα στον «θεό του ελληνικού μπάσκετ».

Ο Γκάλης λίγα λόγια μπορούσε να πει. «Σας αγαπάω πολύ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να κρεμάει τη φανέλα ενός παίκτη η αγαπημένη του ομάδα. Καλύτερα αργά, παρά ποτέ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαίκτες μου, γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και κανείς δεν μπορεί να διακριθεί μόνος του».

Ο Ιωαννίδης ως υφυπουργός Αθλητισμού λίγα λεπτά αργότερα έκανε τα αποκαλυπτήρια: η σάλα του Αλεξάνδρειου μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκάλης». Ο Γκάλης κοιτούσε συγκινημένος έχοντας αγκαλιά την κόρη του, Στέλλα.

Η κορύφωση της γιορτής ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, όταν στην οροφή του Παλέ κρεμάστηκε η φανέλα με το Νο 6, αφού πρώτα ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης, ζητούσε «δημόσια συγγνώμη» γιατί ο σύλλογος άργησε να τιμήσει τον Γκάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή