Οταν το Κύπελλο Χριστουγέννων έδινε άλλη γεύση στο ποδόσφαιρο

Οταν το Κύπελλο Χριστουγέννων έδινε άλλη γεύση στο ποδόσφαιρο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση της περίφημης boxing day που θέλει τις αγγλικές ομάδες να παίζουν ποδόσφαιρο σε ασφυκτικά γεμάτα γήπεδα στις μέρες των Χριστουγέννων, είχε κάποτε και ελληνικό χρώμα! Σε πείσμα της τωρινής τους κόντρας και για περίπου δύο δεκαετίες, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διοργάνωναν από κοινού το Κύπελλο Χριστουγέννων με τη συμμετοχή και ξένων ομάδων, δίνοντας ποδοσφαιρικό χρώμα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Η ανταπόκριση των φιλάθλων ήταν μεγάλη. Ηταν οι τρεις δημοφιλέστερες ομάδες της πρωτεύουσας και με δέλεαρ τη συμμετοχή ξένων συλλόγων, γεγονός όχι και τόσο συχνό εκείνες τις εποχές, το γήπεδο γέμιζε όλες τις μέρες του τουρνουά και η διοργάνωση είχε αποκτήσει το δικό της ενδιαφέρον, μέχρι να σβήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση του τουρνουά των Χριστουγέννων και του Πάσχα αργότερα, έγινε το φθινόπωρο του 1927, με τη σύσταση του περίφημου ΠΟΚ. Το παράδοξο της ιστορίας είναι η αφορμή για τη γέννηση αυτής της συμμαχίας, που ήταν η κόντρα της ΕΠΟ με τον Ολυμπιακό, ο αποκλεισμός του από το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και η απαγόρευση στις άλλες ομάδες να παίζουν μαζί του, ακόμη και σε φιλικά. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν. Συστρατεύθηκαν με τους «ερυθρόλευκους» και διοργάνωσαν σειρά φιλικών αγώνων μεταξύ τους, με συνέπεια τον τετράμηνο αποκλεισμό και απαγόρευση της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, όπως και τη διαγραφή τους αργότερα, μαζί με τον Ολυμπιακό, από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.

Οι τρεις σύλλογοι αντέδρασαν με την ίδρυση του ΠΟΚ (Παναθηναϊκός Α.Ο., Ολυμπιακός ΣΦΠ, Κωνσταντινουπόλεως Α.Ε.), με εμπνευστές τους διοικητικούς ηγέτες τους, Απ. Νικολαΐδη, Αθ. Μέρμηγκα και Κ. Κωνσταντάρα. Η συμμαχία τους επισφραγίστηκε με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού που προέβλεπε μέχρι και ποινική ρήτρα 50 χιλ. δραχμών για όποιον δεν τηρούσε τους όρους της συμφωνίας. Στόχος δεν ήταν μόνο η διοργάνωση φιλικών αγώνων με αμοιβαίο οικονομικό όφελος, αλλά και η άσκηση πίεσης στην ΕΠΟ για να δεχτεί τους όρους που της είχαν θέσει με τη μορφή τελεσιγράφου. Η προσπάθεια των τριών «μεγάλων» να διοργανώσουν δικό τους πρωτάθλημα απέτυχε, καθώς η πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων πήρε το μέρος της ΕΠΟ και δεν τους ακολούθησε.

Αν και οι σχέσεις των ομάδων του ΠΟΚ με την Ομοσπονδία αποκαταστάθηκαν το καλοκαίρι του 1928, ο συνασπισμός διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του Απόλλωνα, του Αθηναϊκού και αργότερα του Εθνικού, αλλά τον Ιανουάριο του 1930 διαλύθηκε προσωρινά μετά την αποχώρηση του Παναθηναϊκού, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού στα γραφεία του, μετά από ένα ματς της ομάδας τους με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Η συμμαχία αποκαταστάθηκε άμεσα και η μεικτή του ΠΟΚ άρχισε να δίνει φιλικά παιχνίδια με ξένες ομάδες, εντός και εκτός Ελλάδας. Το Κύπελλο Χριστουγέννων διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1943 και συνεχίστηκε για περίπου 20 χρόνια, μέχρι το 1962 που διακόπηκε οριστικά λόγω της γέννησης της Α΄ Εθνικής το 1959 και τη συμμετοχή των ομάδων στις νεοσύστατες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αρχική επιτυχία του «γέννησε» τη διοργάνωση του Κυπέλλου Πάσχα και αργότερα του Κυπέλλου Σεπτεμβρίου, βοηθώντας κυρίως τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να διατηρήσουν (παρά την αντιπαλότητα των οπαδών τους) πολύ στενές σχέσεις και καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, όπως την κοινή γραμμή τους έναντι της ΕΠΟ και την επί σειρά ετών άτυπη απαγόρευση «αρπαγής» παικτών της μιας ομάδας από την άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή