H ελληνική παρουσία στους Αγώνες

H ελληνική παρουσία στους Αγώνες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1924, στο Σαμονί της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η «Διεθνής Εβδομάδα Χειμερινών Αθλημάτων». Πέρασαν, βέβαια, δύο χρόνια για να αναγνωριστούν οι αγώνες ως οι «Πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες». Η Ελλάδα χώρα μεσογειακή, δεν συμμετείχε στη διοργάνωση. Ο πρώτος Ελληνας αθλητής που αγωνίστηκε σε χειμερινούς Ολυμπιακούς ήταν ο σκιέρ Δημήτρης Νεγρεπόντης, το 1936. Από τότε, με εξαίρεση το 1960, η χώρα μας είχε εκπροσώπους και σε αυτή την αθλητική διοργάνωση. Το ελληνικό εθνόσημο θα ταξιδέψει, εφέτος, και στο Σότσι.

Η ελληνική αθλητική αποστολή για τους 22ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα οριστικοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου. Ηδη, όμως, κάποιοι αθλητές μας, όπως όλα δείχνουν, έχουν σφραγίσει τα… εισιτήρια. Στο αλπικό σκι αναμένεται να αγωνιστούν ο Γιάννης Αντωνίου και η Σοφία Ράλλη και στους δρόμους αντοχής ο Αποστόλης Αγγέλης και η Παναγιώτα Τσακίρη. «Είναι και άλλοι αθλητές που προσπαθούν, έστω και τελευταία στιγμή, να πάρουν την πρόκριση για τη διοργάνωση της Ρωσίας. Ο Αλέξανδρος Κεφάλας διεκδικεί τη συμμετοχή στο σκέλετον και ο Τσόκος στο σνόουμπορντ», δήλωσε στην «Κ» ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Βασίλης Κατσώρας.

Οι 21οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν, πριν από τέσσερα χρόνια, στο Βανκούβερ. Εκεί, την Ελλάδα εκπροσώπησαν επτά αθλητές και αθλήτριες. Την καλύτερη θέση, από ελληνικής πλευράς, είχε κατακτήσει ο Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είχε έρθει 33ος στο σλάλομ του αλπικού σκι. Η χώρα μας δεν φημίζεται για τις επιδόσεις των αθλητών της στα χειμερινά αθλήματα. Οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των χειμερινών σπορ, παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές και για συγκεκριμένους μήνες. Σε αρκετές χειμερινές διοργανώσεις, την Ελλάδα εκπροσώπησαν ομογενείς, γεννημένοι σε χώρες που καλλιεργούν τα αθλήματα του χιονιού. Αυτή τη φορά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αλέξανδρος Κεφάλας. Ο 30χρονος έχει γεννηθεί στην Ελβετία και το 2007 είχε την πρώτη του επαφή με έλκηθρο και ενθουσιάστηκε από το άθλημα. Προς το παρόν, προσπαθεί να κατακτήσει ένα από τα «εισιτήρια» που θα του δώσουν το δικαίωμα να αγωνισθεί στο Σότσι.

Αυτές τις ημέρες, οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη διοργάνωση της Ρωσίας προπονούνται στο εξωτερικό. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς στις πίστες του Σότσι; «Αυτό που θέλουμε από τους αθλητές μας είναι αξιοπρεπείς εμφανίσεις. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, κάθε είσοδος στις 30 πρώτες θέσεις θεωρείται για εμάς μεγάλη επιτυχία», λέει στην «Κ» ο κ. Κατσώρας.

Υστερα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγογκραντ, το φάντασμα της τρομοκρατίας έχει τυλίξει και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς. Ηδη έχουν τεθεί σε ισχύ πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. «Υπάρχει μεγάλος φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ανησυχούμε όλοι εμείς που θα συνοδεύσουμε τους αθλητές μας στο Σότσι αλλά θεωρούμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που επιβάλλει την εκεχειρία και δεν θα συμβεί τίποτα», δήλωσε στην «Κ» ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή