Μάχη για το νομοσχέδιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία επί της αρχής υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού, με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. 

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί αύριο (16/9) με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και Μανώλης Κολυμπάδης, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν είναι αντίθετοι ως προς τη θέσπιση ορίων σε ηλικίες και θητείες αλλά διαφωνούν στην αναδρομικότητα των θητειών. Επιθετικές ήταν οι τοποθετήσεις των γ.γ. του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΚ Βασίλη Σεβαστή και Παναγιώτη Τσαγκρώνη, αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν λόγο για φωτογραφικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις.  

Θετικές ήταν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων του Παραολυμπιακού Κινήματος. Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει τον διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στον νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ. 

Υπέρ της ανανέωσης των διοικήσεων των ομοσπονδιών τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για «έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών». 

Ο Κωνσταντίνος Μπούμπας από την Ελληνική Λύση τόνισε ότι οι ομοσπονδίες «δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στις κινήσεις τους από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο του αθλητισμού». 

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ». Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος σε επιστολή του στελέχους της ΔΟΕ Τζέιμς Μακλάουντ, υπογράμμισε: «Δεν είναι επιστολή Μπαχ, αλλά του υπηρεσιακού στελέχους της ΔΟΕ Τζέιμς Μακλάουντ. Δεν παραβιάζουμε τίποτα σε ό,τι αφορά στην ΕΟΕ. Αναφέρεται σε θητείες λες και θα ψηφιστούν τώρα, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη διάταξη από τον περασμένο Νοέμβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή