Το νέο στοίχημα του αθλητισμού

Το νέο στοίχημα του αθλητισμού

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει», είχε πει ο Ηράκλειτος αλλά, τις τελευταίες δεκαετίες, στις περισσότερες από τις διοικήσεις των ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών τίποτα δεν επιβεβαίωνε τη θεωρία του Ιωνα φιλοσόφου. 

Τα ίδια πρόσωπα βρίσκονταν στις θέσεις-κλειδιά των διοικήσεων για τρεις, τέσσερις, ή και περισσότερες θητείες, ενώ αλλαγή θεωρείτο όταν αποφάσιζαν να φύγουν από τη θέση του προέδρου και να πάνε σε αυτή του γενικού γραμματέα εξακολουθώντας όμως να έχουν τον πρώτο λόγο. 

Ο νέος αθλητικός νόμος αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές στον αθλητισμό της χώρας μας, αλλαγές τις οποίες θα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.  
Οι περισσότερες από τις ελληνικές ομοσπονδίες θα αποκτήσουν νέες διοικήσεις, καθώς οι νυν πρόεδροι αλλά και πολλά μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τις θέσεις που, επί πολλά χρόνια, κατείχαν. Οι αλλαγές, όμως, δεν θα έρθουν μόνο εξαιτίας των θητειών αλλά και από την αλλαγή του εκλογικού… καταλόγου. 

Σύμφωνα με τον νόμο Αυγενάκη, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα νόμιμα και ενεργά σωματεία, με αποτέλεσμα να πάψουν να υπάρχουν τα «σωματεία-σφραγίδες» που αποτελούσαν «προίκα ψήφων» για κάποιους παράγοντες. Στις αρχαιρεσίες θα μπορεί να ψηφίσει μόνο μέλος του Δ.Σ. ενός σωματείου ή ομίλου και όχι οι πληρεξούσιοι που ψήφιζαν, σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι τώρα. 

Οι πληρεξούσιοι ήταν συνήθως πρόσωπα από το περιβάλλον των υποψηφίων αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι, που εν μια νυκτί γίνονταν μέλη σε σωματεία ή ομίλους και ψήφιζαν αντί των πραγματικών μελών, ελέγχοντας τις αρχαιρεσίες και προσθέτοντας ακόμη ένα σταυρό στη συγκομιδή για την εξουσία. 

Θητείες και έτη

Η νέα ημέρα, που αναμένεται να φέρει ο νόμος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, θα περιλαμβάνει αλλαγές διοικήσεων στις περισσότερες από τις ελληνικές ομοσπονδίες. Κάποιοι πρόεδροι ή μέλη των Δ.Σ. έχουν τρεις ή περισσότερες θητείες, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν υπερβεί και το 70ό έτος, καθώς και στον αθλητισμό της χώρας μας θα ισχύει πλέον ό,τι ισχύει και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (σ.σ. κάποιος μπορεί να είναι «αθάνατος» μέχρι το 70ό έτος). 

Ετσι οι πρόεδροι –και μέλη του Δ.Σ.– από το μπάσκετ, την κολύμβηση, την ιστιοπλοΐα, και την ξιφασκία δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τον γ.γ. και ισχυρό άνδρα του στίβου, Βασίλη Σεβαστή, που έχει υπερβεί το 70ό έτος αλλά έχει συμπληρώσει και τις θητείες τόσο στη θέση του προέδρου όσο και σε αυτήν του γ.γ. 

Εκτός προεδρικού θώκου αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της γυμναστικής, του τένις, του πινγκ πονγκ, της άρσης βαρών, της ιππασίας, της κωπηλασίας, του κανόε καγιάκ, της άρσης βαρών κ.ά., και εφόσον θελήσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στα αθλήματά τους θα πρέπει να το κάνουν από κάποιο άλλο πόστο. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες που έβλεπαν ότι, παρά τις αντιδράσεις, ο νόμος θα ψηφιζόταν, έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν πρόσωπα που θα βρίσκονται στις διοικήσεις «αντί αυτών» όμως, ακόμα κι αν τα καταφέρουν, στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης αρκεί να συγκεντρώσει το 25% των ψήφων.   

Ο νέος αθλητικός νόμος δίνει γνώμη και ψήφο στους αθλητές, καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους. Υποψήφιοι θα μπορούν να είναι και οι προπονητές εάν ως αθλητές έχουν πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα Ολυμπιακών Αγώνων. 

Ανάλογες είναι και οι αλλαγές στο Παραολυμπιακό Κίνημα. Στην Παραολυμπιακή Επιτροπή θα συμμετάσχουν τρεις παραολυμπιονίκες, αναγνωρίζεται ο ρόλος των συνοδών αθλητών ΑμεΑ, στις ομοσπονδίες θα ισχύουν οι τρεις θητείες και το ηλικιακό όριο του 70ου έτους, κάτι που είχε ζητήσει η πλειονότητα των εκπροσώπων του παραολυμπιακού αθλητισμού. 

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό που πρωτοπόρησε για να στηρίξει τους αθλητές. Για πρώτη φορά ένας αθλητικός νόμος φέρνει τόσες ριζικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Με τους αθλητές στο επίκεντρο και ανανεωμένες τις διοικήσεις θα προχωρήσουμε μπροστά για νέες επιτυχίες», δήλωσε στην «Κ» ο χρυσός παραολυμπιονίκης και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή