Διέταξε έρευνα η UEFA για τον Κολτσέσκου

Διέταξε έρευνα η UEFA για τον Κολτσέσκου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό αποτέλεσμα μικρή σημασία είχε. Η Παρί Σεν Ζερμέν συνέτριψε με 5-1 την Μπασάκσεχιρ χθες και πήρε την πρωτιά στον όμιλό της, με χατ τρικ του Νεϊμάρ και δύο γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ, όμως άλλα πράγματα μέτρησαν περισσότερο, όπως η εικόνα 22 ποδοσφαιριστών και τριών διαιτητών γονατιστών στη σέντρα, ως μήνυμα κατά του ρατσισμού.
Οι (απόντες) οπαδοί της Παρί κρέμασαν πανό στις εξέδρες που ανέφεραν: «Στήριξη στον Γουεμπό, περήφανοι για τους παίκτες, κατά του ρατσισμού».

Ετσι ξεπερνώντας τη ρατσιστική τρικυμία των διαιτητών την Τρίτη, η Παρί τερμάτισε πρώτη στον όμιλο με 12 βαθμούς, όσους και η Λειψία, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ.

«Νέγκρου»

Την τρικυμία προκάλεσε η αναφορά στον βοηθό προπονητή της Μπασάκσεχιρ, Πιερ Γουεμπό, από τον τέταρτο διαιτητή του αγώνα την Τρίτη, τον Ρουμάνο Σεμπάστιαν Κολτσέσκου. Ο βοηθός προπονητή της Μπασάκσεχιρ διαμαρτυρήθηκε έντονα στο 14ο λεπτό, και όταν ο πρώτος διαιτητής, Οβίντιου Χατσεγκάν, έστρεψε την προσοχή του προς τα τεκταινόμενα στον τουρκικό πάγκο, ο Κολτσέσκου τον προέτρεψε να ελέγξει τον Καμερουνέζο τεχνικό αναφερόμενος σε αυτόν στα ρουμανικά με τη λέξη «μαύρος» («νέγκρου»).

Η ρουμανική γλώσσα, ως απόγονος της λατινικής, χρησιμοποιεί την ίδια ρίζα λέξης για το «μαύρος» με την υβριστική στα αγγλικά «nigger» που αντιστοιχεί στο «αράπης». Ωστόσο, στα ρουμανικά το «νέγκρου» δεν αποτελεί ύβρι, παρά μόνον περιγραφική λέξη, όπως «λευκός». Η αναφορά όμως στο χρώμα του Γουεμπό αναμφίβολα συνιστά διάκριση, και εξόργισε τόσο την τουρκική όσο και τη γαλλική ομάδα.

Ο Ντεμπά Μπα, αναπληρωματικός της Μπασάκσεχιρ, όρμησε στον Κολτσέσκου και φώναξε: «Γιατί το είπες; Δεν λες ποτέ “ο άσπρος τύπος”, έτσι δεν είναι; Λες “αυτός ο τύπος”. Γιατί όταν πρέπει να αναφερθείς σε μαύρο, λες “αυτός ο μαύρος τύπος”;». Η ειρωνεία είναι ότι εάν ο Κολτσέσκου είχε πραγματικά χρησιμοποιήσει τον ρουμανικό ρατσιστικό όρο, δεν θα τον είχε κατανοήσει κανείς μη Ρουμάνος.

Ακολούθησε η κοινή αποχώρηση της Μπασάκσεχιρ και της Παρί, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στον διαιτητή και την UEFA από τη διακοπή. Η UEFA ανακοίνωσε χθες επίσημη έρευνα και ο Κολτσέσκου κινδυνεύει με αποκλεισμό 10 αγωνιστικών. Ο Τύπος στη Ρουμανία ανέφερε χθες ότι τελικά μπορεί να μην ήταν ο Κολτσέσκου που είπε τη λέξη «νέγκρου», αλλά ο επόπτης Οκταβιάν Σόβρε, καθώς στο ηχητικό η φωνή μοιάζει με τη δική του, σύμφωνα με συμπατριώτες του διαιτητές.

Εχει παρελθόν

Ο πρώτος διαιτητής την Τρίτη, ο Χατσεγκάν, έχει προϊστορία ρατσιστικών περιστατικών σε αγώνες του, κατηγορούμενος για ελλιπή αντίδραση, αν και διεθνώς έφτασε στο σημείο να είναι τέταρτος διαιτητής στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο. Σε αγώνα των ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μάντσεστερ Σίτι δεν αντέδρασε στις ρατσιστικές κραυγές κατά του Γιάγια Τουρέ, όπως αγνόησε ήχους μαϊμούς από τις εξέδρες στο ντέρμπι Ντιναμό – Στεάουα στο Βουκουρέστι.

Ενδιαφέρον είχε η αμφιλεγόμενη άποψη του τεχνικού της Μπενφίκα, Ζόρζε Ζεσούς: «Σήμερα ό,τι και να πεις για έναν μαύρο είναι σημάδι ρατσισμού, ενώ αν ειπωθεί το ίδιο για έναν λευκό δεν είναι. Πρόκειται για ένα κύμα που σαρώνει όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πορτογάλος προπονητής, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού «μόδα»…

Ηχηρός αποκλεισμός

Ολα αυτά πάντως δεν παρηγορούν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για την οποία η ήττα με 3-2 στη Λειψία ήταν καταδικαστική. Ισως μάλιστα αποδειχθεί καταδικαστική και για τον τεχνικό των «κόκκινων διαβόλων», Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, που είναι στο στόχαστρο του Τύπου στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή