Δύο χρονιές σε μία το 2021

Τι φέρνει στον ελληνικό αθλητισμό, και όχι μόνο σε αυτόν, το νέο έτος που καταφθάνει... συμπιεσμένο.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα ότι ο αθλητισμός θα καταφέρει να υπερβεί τα εμπόδια που του τοποθέτησε το 2020 η πανδημία, θα αρχίσει η νέα χρονιά. Το νέο έτος υπόσχεται πολλές αθλητικές διοργανώσεις ως… αποζημίωση για αυτές που δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020. Οι Ολυμπιακοί (24-7/9-8) και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (25/8-6/9), «φιγουράρουν» στο αθλητικό ημερολόγιο ως οι κορυφαίες διοργανώσεις του 2021. Σημαντικούς όμως διεθνείς αγώνες θα φιλοξενήσει τη νέα χρονιά και η χώρα μας. Αγνωστο, όμως, παραμένει ακόμη σε ποιο βαθμό θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες. 

Η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση με ελληνικό ενδιαφέρον για το 2021 θα είναι το προολυμπιακό τουρνουά πόλο των γυναικών (19-24 Ιανουαρίου, Τεργέστη), όπου η εθνική ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αντίστοιχη ανδρική θα παραλάβει τη… σκυτάλη τον Φεβρουάριο (14-21/2, Ρότερνταμ). Στον κλασικό αθλητισμό από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθεί στη Νιαντζίνγκ της Κίνας το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε εφέτος.  

Στο αθλητικό πρόγραμμα του 2021 έχουν μπει οι προολυμπιακές διοργανώσεις αλλά και παγκόσμια και ηπειρωτικά πρωταθλήματα που δεν διεξήχθησαν εξαιτίας της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δίνουν ελπίδες ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναβολές ή ακυρώσεις.  
Στην Ελλάδα, από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου αναμένεται να διεξαχθούν οι «3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού», μία διοργάνωση στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 5.000 αθλητές και αθλούμενοι. Από τις 4-10 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ο ιστιοπλοϊκός αγώνας 600 ν.μ. «Aegean 600». Παράλληλα με αυτόν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών ανοικτής θαλάσσης διμελούς πληρώματος», μία διοργάνωση που ανατέθηκε στη χώρα μας και στον Πανελλήνιο Ομιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης πριν από λίγες ημέρες.     
Στο τένις, η σεζόν του Γκραν Σλαμ θα αρχίσει με καθυστέρηση. Το πρώτο τουρνουά της χρονιάς, το Αυστραλιανό Οπεν (Μελβούρνη), έχει προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης την 8η Φεβρουαρίου αντί για τον Ιανουάριο. Στην ίδια πόλη θα αρχίσει και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 στις 21 Μαρτίου. 

Στο ποδόσφαιρο, κυριότερο γεγονός είναι το Euro. Θα κάνει σέντρα στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν μήνα σε 12 χώρες. 

Σε συλλογικό επίπεδο, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το Γιουρόπα Λιγκ θα απονεμηθεί στις 26 Μαΐου στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Η νέα χρονιά θα έχει δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων: Το τουρνουά του 2020 θα διεξαχθεί 1-11 Φεβρουαρίου στο Κατάρ και αυτό του 2021 στην Κίνα τον Δεκέμβριο. 

Από τις 24 Μαρτίου ξεκινά και η προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ του Κατάρ του 2022. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα ριχτεί στην μάχη για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον ίδιο όμιλο με τις Ισπανία, Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο, οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 24/3/2021 και θα ολοκληρωθούν στις 16/11. Προκρίνονται οι δέκα πρώτοι κάθε ομίλου, ενώ τα πλέι οφ στα οποία θα μετέχουν οι δέκα δεύτεροι μαζί με δύο ομάδες από το Nations League, θα γίνουν τον Μάρτιο του 2022. 

Σε συλλογικό επίπεδο ξεχωρίζει η νέα διοργάνωση της UEFA που θα κάνει πρεμιέρα και είναι η τρίτη τη τάξει σε δυναμικότητα μετά το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, που αναβαθμίζεται. Ο λόγος για το Europa Conference League, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι τρεις –πλην του πρωταθλητή– ελληνικές ομάδες που θα εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Στη διοργάνωση μετέχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. 

Στο μπάσκετ, από τις 29/6 έως τις 4/7, η Εθνική θα αγωνιστεί στο προολυμπιακό τουρνουά για το Τόκιο που θα γίνει στη Βικτόρια του Καναδά, με αντιπάλους τη διοργανώτρια ομάδα του Καναδά και την Κίνα. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και παίζουν χιαστί με τον άλλον όμιλο σε μονό νοκ άουτ αγώνα. Στις 20/2 και 22/2 θα αντιμετωπίσει στη Ρίγα τις Βοσνία και Λετονία αντιστοίχως για τα προκριματικά του Eurobasket 2022, παιχνίδια διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού η πρόκριση έχει επιτευχθεί.  

Το 2021 θα διεξαχθούν και εκλογές σε όλες τις ελληνικές ομοσπονδίες, οι οποίες αναμένεται να φέρουν πολλές αλλαγές στον αθλητικό χάρτη της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή