Φόβος, απειλές και παιχνίδια εξουσίας πίσω από την κουίντα

Φόβος, απειλές και παιχνίδια εξουσίας πίσω από την κουίντα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετάλλια, φωτογραφίσεις και τα –επιβαλλόμενα– «ευχαριστώ» προς την οικεία ομοσπονδία στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο, φόβος, παιχνίδια εξουσίας, απειλές αλλά και, κάποιες φορές, σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Δύο, εντελώς, διαφορετικές εικόνες του ελληνικού αθλητισμού. Παράγοντες «γαντζωμένοι» σε καρέκλες ομοσπονδιών για 20 ή και 30 χρόνια. Οι πολιτικές ηγεσίες άλλαζαν, αλλά αυτοί ήταν «αθάνατοι». Ορισμένοι επέβαλλαν και τον… νόμο της σιωπής στους αθλητές. Φυσικά, αυτή η εικόνα δεν ισχύει για όλα τα αθλήματα. Σε πολλά υπάρχουν παράγοντες που βλέπουν το έργο τους ως λειτούργημα και υπηρετούν το άθλημά τους σύμφωνα με τα ολυμπιακά ιδεώδη.

«Γράψτε ότι ευχαριστούμε την ομοσπονδία για να μη μας ζαλίζουν». Με αυτή τη φράση ολοκληρώνονταν τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλές συνεντεύξεις πρωταθλητών μας. Και, μετά, off the record τα παράπονα ήταν δεκάδες. Εάν όμως τα δημοσιοποιούσαν, το όνειρο για πρωταθλητισμό θα τελείωνε. Το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών, όπως ήταν δομημένο, έδινε τα «κλειδιά» της εξουσίας σε όποιον την κατείχε. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τη δεκαετία του ’90, σε πολλές ομοσπονδίες τα μέλη του Δ.Σ. είναι κατά μεγάλο ποσοστό τα ίδια ή έχουν συγγενικές σχέσεις με προηγούμενα. «Αθάνατοι», όπως στη ΔΟΕ, αλλά με εκλογές.

Ο νέος νόμος

Τέλος στον «ισόβιο» παραγοντισμό αναμένεται να θέσει ο νέος αθλητικός νόμος της κυβέρνησης. Αθλητές, αθλήτριες αλλά και παράγοντες, που υπηρετούσαν στο περιθώριο τον αθλητισμό, βλέποντας ότι το, όπως το αποκαλούσαν, «αθανατιλίκι» τελείωσε, άρχισαν να μιλάνε, και ήρθαν στην επιφάνεια κακώς κείμενα. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας αποτέλεσε την αρχή σε μία αλυσίδα από καταγγελίες, η οποία όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα μεγαλώνει.

Οικονομικά σκάνδαλα

Αιχμή του δόρατος θα είναι τα οικονομικά σκάνδαλα. Κάποιες διοικήσεις, τις τελευταίες δεκαετίες, χειρίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά δεν πήγαιναν μόνο στους αθλητές. Ανθρωποι της ιστιοπλοΐας, π.χ., έχουν καταγγείλει ότι υπήρχαν φορές που οι αθλητές δεν είχαν χρήματα ούτε για ξενοδοχείο. Μόλις χθες, μέλη της ολυμπιακής ομάδας στίβου του 2012 ζήτησαν να πληροφορηθούν πόσα χρήματα έδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία τους στον ΣΕΓΑΣ, καθώς οι ίδιοι είχαν ελάχιστη βοήθεια.   

«Πόθεν έσχες»

Σημαντικά στοιχεία αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους του «πόθεν έσχες». Τα μέλη ενός Δ.Σ. μιας ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» και η παράλειψη συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα σοβαρό ποσοστό παραγόντων δεν έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις.   
Ορισμένοι παράγοντες όμως χειραγωγούσαν και αποτελέσματα αγώνων ώστε κάποιος αθλητής (ή μη!) να μπει σε δημοφιλή σχολή (π.χ. ιατρική) χωρίς εξετάσεις. Τον δήλωναν σε μία αποστολή, και στη θέση του αγωνιζόταν άλλος ή είχε ελάχιστη συμμετοχή. Στον εισαγγελέα, ήδη, βρίσκονται ανάλογες καταγγελίες από αθλήτριες του πινγκ πονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή