Σημαντικές αλλαγές στην ΕΟΕ

Σημαντικές αλλαγές στην ΕΟΕ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εποχή για το ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα σηματοδότησε η χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών ομοσπονδιών αποφάσισαν να θεσπίσουν όρια ηλικίας και θητειών, κάτι που εδώ και πολύ καιρό αποτελούσε και επιθυμία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Τα όρια ηλικίας και οι θητείες θα ισχύσουν από την ολομέλεια που θα προκύψει από τις προσεχείς αρχαιρεσίες, δηλαδή χωρίς αναδρομικότητα.    

Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει το δικαίωμα για τρεις θητείες. Στη συνέχεια, εφόσον δεν συμπληρώνει το όριο ηλικίας, θα μπορέσει να συνεχίσει ως απλό μέλος. Τρεις θητείες θα ισχύσουν και για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. 

Επαναφορά

Η μόνη περίπτωση για να επανέλθουν είναι να μείνουν μία θητεία ως απλά μέλη. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά το μέλος της ΔΟΕ για την Ελλάδα, το οποίο ex officio είναι μόνιμο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό της ΕΟΕ, άρθρο 15, παρ. 2, εδάφιο β.  
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 όποιο μέλος της ΕΟΕ έχει συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να αποχωρήσει από την λοομέλεια. Τη θέση του θα πάρει ο αναπληρωτής.  

«Η ανανέωση της ολομέλειας ήταν επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η σωστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό. Μέσα στους τρόπους καλής διακυβέρνησης είναι και η θέσπιση ορίων ηλικιών και θητειών. Αυτό στην ΕΟΕ πραγματοποιήθηκε με αυτορρύθμιση και χωρίς αναδρομικότητα. Ετσι όταν κάθε ομοσπονδία θα εκλέγει τους αντιπροσώπους της θα ξέρει από την αρχή τους “κανόνες” του παιχνιδιού. Αυτό ήταν κάτι που επισταμένως ζήτησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις υπόλοιπες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.    

Η ΔΟΕ

Οι συγκεκριμένες αλλαγές στο καταστατικό της ΕΟΕ θα τεθούν προς έγκριση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία, ήδη, είναι σύμφωνη με θέσπιση ορίων ηλικίας. Στη συνέχεια, θα αποσταλούν στην πολιτεία προκειμένου να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο και μετά θα προστεθούν στο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή