Από τη λάμψη της Α΄ Εθνικής στην αφάνεια

Από τη λάμψη της Α΄ Εθνικής στην αφάνεια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύλλογοι – σύμβολα. Μεγάλα μεγέθη που κουβαλούν στην πλάτη τους ιστορία ολόκληρη και μνήμες μιας διαφορετικής εποχής. Κι άλλα πιο μικρά, που μέχρι πρότινος ήταν στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου όμως έπεσαν και αυτά θύματα των σαρωτικών αλλαγών και της δικής τους κακοδιαχείρισης. Αρκεί μια ματιά στις μικρές κατηγορίες που περιμένουν την επανέναρξη και στον νου έρχονται γοητευτικές εικόνες από τα παλιά. Ομάδες με τίτλους και διακρίσεις, πλέον, είτε ψάχνουν την αναγέννησή τους στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική, είτε… βολοδέρνουν στις τοπικές κατηγορίες, χαμένες στη λήθη.

Τρανό παράδειγμα ο Πανιώνιος. Χτυπημένος από τα χρέη που του δημιούργησαν οι διοικήσεις των τελευταίων χρόνων, προσπαθεί φέτος για ένα νέο ξεκίνημα, στην Γ΄ Εθνική, έχοντας μπροστάρηδες τον πρώην διεθνή άσο Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος και τον επιχειρηματία Κυριάκο Σκούρα, πρόεδρο του Ερασιτέχνη και βασικό χρηματοδότη.

«Η διάλυση της ΠΑΕ ήταν μια φυσική εξέλιξη, λόγω των δυσβάσταχτων χρεών που είχαν συσσωρευθεί. Πλέον έχουμε ξεκινήσει κάτι καινούργιο, με σοβαρό πρότζεκτ. Ευελπιστώ πως μέσω των αλλαγών που προωθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, θα ξαναβρεθούμε σταδιακά εκεί που πρέπει, επιδιώκοντας να βρούμε τη λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΠΑΕ και τα χρέη», τονίζει ο κ. Σκούρας.

Ο Ηρακλής που έχει ταλαιπωρηθεί όσο λίγες ομάδες, φτάνοντας στο σημείο να μην αγωνιστεί σε καμία κατηγορία τη σεζόν 2019-20, το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε στην εξαγορά του ΑΦΜ του Ηρακλή Αμπελοκήπων με τον οποίο συγχωνεύθηκε και δήλωσε συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική.

Εχοντας ως βασικό οικονομικό χορηγό τον επιχειρηματία και διοικητικό ηγέτη του μπασκετικού Ηρακλή, Θόδωρο Δρακόπουλο και πρόεδρο τον Γιάννη Ζαντόπουλο, έχει στόχο την άμεση άνοδο και μετέπειτα τη σύσταση νέας ΠΑΕ, που θα καλύπτει το βασικό κριτήριο (μετοχικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ) για τη συμμετοχή στην επόμενη Σούπερ Λιγκ 2. Το ότι η νέα εταιρεία θα έχει διαφορετικό ΑΦΜ, αφήνει ελπίδες αισιοδοξίας πως τα παλιά χρέη δεν θα εμφανιστούν ξανά στο προσκήνιο.

Στη Γ΄ Εθνική βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και ο Εθνικός Πειραιώς. Με επικεφαλής τον επί σειράν ετών διοικητικό παράγοντα Σπύρο Κωτσόπουλο, έδωσε έμφαση στις ακαδημίες, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία του δικού του γηπέδου στον χώρο 35 στρεμμάτων, που του έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πειραιά στο Σχιστό. Στον Εθνικό, που τώρα αγωνίζεται στο γήπεδο της Καλλιθέας, βλέπουν το γηπεδικό ως τη μεγάλη ευκαιρία για τον σύλλογο προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο.

Κι αν για αυτές τις ομάδες υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας, άλλες έχουν «εξαφανιστεί» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Η Καστοριά, με μεγάλη στιγμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1980, αγωνίζεται στην Β΄ ΕΠΣ Καστοριάς, ο Αθηναϊκός, που έφτασε να διεκδικεί την πρόκρισή του απέναντι στη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ παίζει στην Α΄ ΕΠΣ Αθηνών, ενώ από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι η Καλλονή, που διαλύθηκε το καλοκαίρι του 2017 λόγω χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή