Εκατομμύρια στον αθλητισμό

Εκατομμύρια στον αθλητισμό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σωτήρια οικονομική «ανάσα», σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός αθλητισμός ασφυκτιά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί η χθεσινή έκδοση του ΦΕΚ που αλλάζει τον τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.

Ειδικά το πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου για έσοδα των ομάδων από το στοίχημα παίρνει άμεσα σάρκα και οστά, καθώς η προκαταβολή όλων των ποσών για τη Σούπερ Λιγκ 1 θα γίνει στις 29/3!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 14 ΠΑΕ, μαζί με τη διοργανώτρια αρχή, θα μοιραστούν ισόποσα συνολικά 22.000.000 ευρώ που αντιστοιχούν περίπου σε 1,47 εκατ. ευρώ σε κάθε ομάδα. 

Αμεσα, επίσης, η Σούπερ Λιγκ 2 θα λάβει 3 εκατ. ευρώ, που θα φτάσουν τα 7,5 εκατ. όταν ξεκινήσει και η Φούτμπολ Λιγκ, η Basket League 3 εκατ. ευρώ και η Volley League 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα συνολικό ποσό 29,2 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ο επαγγελματικός αθλητισμός θα λάβει το 50% της συνολικής χρηματοδότησης, με το ποσό να αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ και το άλλο 50% θα το λάβει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό κατανέμεται ισόποσα ως εξής: Σούπερ Λιγκ 1 50% (22 εκατ.), Σούπερ Λιγκ 2 15% (7,5 εκατ.), Basket League 15% (7,5 εκατ.), Volley League 8% (4 εκατ.), Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12% (8,5 εκατ.). 

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατανέμεται ως εξής: Α΄ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3% (1,5 εκατ.), Α1 μπάσκετ γυναικών 3% (1,5 εκατ.), Α1 βόλεϊ γυναικών 3% (1,5 εκατ.), Α1 πόλο ανδρών 3,5% (1,7 εκατ.), Α1 πόλο γυναικών 3% (1,5 εκατ.), Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5% (1,7 εκατ.), Α1 χάντμπολ γυναικών 3% (1,5 εκατ.), λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39% (19,5 εκατ.), ευρωπαϊκά κύπελλα 9% (4,5 εκατ.), εθνικές ομάδες 30% (15 εκατ.).

Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της, ενώ θα πρέπει να φροντίζουν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και εγκαταστάσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω καταβολές βαραίνουν τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ και για τα ερασιτεχνικά σωματεία δικαιούχοι είναι όσα έχουν καταχωριστεί στο ηλεκτρονικό μητρώο. 

«Η χρηματοδότηση του αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού, από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παίγνια, αποτελεί μία ακόμα σημαντικότατη τομή και εξέλιξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή